Κοινωνία Τελευταία Νέα

Ανακοίνωση για το άνοιγμα της ΑΓΟΡΑΣ την ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ

  Με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης η κυβέρνηση αποφάσισε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοέμβρη. Η πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη ήταν μία από τις Κυριακές του έτους για τις οποίες προβλεπόταν η λειτουργία των καταστημάτων, στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Μετά την κατάργηση του θεσμού των ενδιάμεσων περιόδων εκπτώσεων, η κυβέρνηση και το υπουργείο έσπευσαν να νομοθετήσουν ώστε να μη χάσουν τη δυνατότητα οι μεγάλες επιχειρήσεις του Εμπορίου να ανεβάσουν τα ρολά των καταστημάτων τους.

  Τρέχουν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των εμπορικών αλυσίδων για να τους εξασφαλίσουν όλο και περισσότερα κέρδη ενώ για τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τους αυτοαπασχολούμενους, έχουν καλάθια νοικοκυριού γεμάτα με υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, καυσίμων, φόρους, μισθούς πείνας, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

  Η επιλογή της 27ης Νοέμβρη συνδέεται με τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων να λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή που μεσολαβεί ανάμεσα στην «Black Friday» (25 Νοέμβρη) και στη «Cyber Monday» (28 Νοέμβρη), προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα τετραήμερο αυξημένου τζίρου και κερδών, με τους εργαζόμενους να αναγκάζονται σε ασταμάτητη δουλειά, ενώ στη συνέχεια τους περιμένει το ξεπάτωμα του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων.

  Τη στιγμή που τα οικονομικά στοιχεία των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων δηλώνουν τεράστιες αυξήσεις κερδών, την ίδια στιγμή 7 στους 10 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δηλώνουν ότι έχουν οδηγηθεί σε περιορισμό δαπανών για βασικά αγαθά διατροφής. Αυτό δείχνει ότι δεν λείπουν οι μέρες από τους εργαζόμενους για να ψωνίσουν αλλά τα χρήματα.

  Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος: θέλουν να καταργήσουν και τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όποιος και αν κυβέρνησε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ έπιανε το σχοινί από εκεί που το αφήναν οι προηγούμενοι, εξυπηρετώντας τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών.

  Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι κράτος και εργοδοσία από κοινού τσακίζουν τις ζωές μας για να εξασφαλίζουν το μέγιστο δυνατό κέρδος, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός έχει φτάσει το 15%, ενώ οι μισθοί των εμποροϋπαλλήλων έχουν μείνει παγωμένοι τα τελευταία 11 χρόνια! Επιβεβαιώνεται ότι η μόνη δύναμη που έχουμε απέναντί τους είναι ο μαζικός συλλογικός αγώνας με συσπείρωση στο σωματείο μας, γεγονός που αποδεικνύεται από την παρέμβαση του σωματείου μας στο σούπερ μάρκετ KOSMOPLUS, το οποίο παρά την υπουργική απόφαση να μην λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, η συγκεκριμένη επιχείρηση άνοιξε το κατάστημα της, το οποίο μετά από παρέμβαση του σωματείου μας αναγκάστηκε να κλείσει.

  Εδώ και τώρα να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο εμπόριο με κατώτατο μισθό 952 €, με αυξήσεις πάνω από τα όρια του πληθωρισμού, πενθήμερο 40ωρο, κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, για να μπορέσουν να διαφυλαχτούν οι εργαζόμενοι του κλάδου από τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας (ωράρια λάστιχο, εξευτελιστικούς μισθούς, πετσοκομένα ρεπό κ.α.). Μέτρο το οποίο θα βοηθήσει και τους αυτοαπασχολούμενους να κρατήσουν τα μαγαζιά τους από τον τεράστιο ανταγωνισμό με τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.

Αγωνιζόμαστε για :

► Κατάργηση του ΦΠΑ και όλων των φόρων στο ρεύμα και  στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

► Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην ενέργεια, στα καύσιμα.

► Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό τηλέφωνο και τρόφιμα.

 Έχουμε την δύναμη να αντισταθούμε! Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία και τους συλλόγους   των αυτοαπασχολούμενων να υπερασπιστούμε την Κυριακάτικη Αργία. Ήδη ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ πήρε απόφαση να μην ανοίξουν τα μέλη του τα καταστήματά τους στις 27/11.

Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρυχτεί την Κυριακή 27 Νοέμβρη.

Συγκέντρωση 11 πμ στο ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ flamingo

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ

Σχετικά Άρθρα