Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Ο Εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στην ΙΜ Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας (φωτογραφίες τον Αρχιερατικό Εσπερινό)

Μαίρη Δαληκριάδου

Ο κόσμος τιμά την Παναγία ως μητέρα του Χριστού και ως μάνα όλων των ανθρώπων και συρρέει κατά χιλιάδες στον Δεκαπενταύγουστο για να προσκυνήσει την Παναγία Αρχαγγελιώτισσα στην Ξάνθη αλλά δεν γνωρίζουν ίσως οι περισσότεροι ότι ο ναός είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου και γιορτάζει επίσημα στις 21 Νοεμβρίου.

Σήμερα Κυριακή 20, Νοεμβρίου 2022 στις 18:00 τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός των Εισοδίων της Θεοτόκου εις την πανηγυρίζουσα ιερά μονή Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης κκ Παντελεήμονα. Αύριο Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 από τις 7:00  μέχρι τις 10.30 το πρωί θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία λειτουργία.

Εισόδια της Θεοτόκου : Τι γιορτάζει η Ορθοδοξία στις 21 Νοεμβρίου

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, η συγκεκριμένη ημέρα είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο. Οι γονείς της Παρθένου Μαρίας ήταν ο Ιωακείμ και η Άννα, οι οποίοι μέχρι τα βαθιά τους γεράματα δεν είχαν αποκτήσει παιδί. Υποσχέθηκαν, λοιπόν, στο Θεό πως αν τους χαρίσει ένα παιδάκι, μόλις γίνει τριών ετών θα το αφιερώσουν στο ναό Του.

Το κοριτσάκι που απέκτησαν οι ευσεβείς αυτοί άνθρωποι το ονόμασαν Μαρία. Όταν η Μαρία έγινε τριών ετών, οι γονείς της την οδήγησαν στην εκκλησία. Αυτή η είσοδος της Μαρίας στο ναό ονομάστηκε «Εισόδια της Θεοτόκου».

Εκεί την υποδέχτηκε ο Αρχιερέας Ζαχαρίας, ο οποίος την οδήγησε στο ιερό του Ναού, στα Άγια των Αγίων. Σύμφωνα με τις Γραφές, η Παναγία παρέμεινε συνολικά δώδεκα χρόνια στο ναό. Όλο αυτό το διάστημα ο αρχάγγελος Γαβριήλ προμήθευε την Παναγία με τροφή ουράνια. Εξήλθε από τα Άγια των Αγίων, όταν έφθασε η ώρα του Θείου Ευαγγελισμού.

Σχετικά Άρθρα