Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα Τεχνολογία

Μπ. Μπουρχάν: Αποκλεισμένη η πλειονότητα των δημοτικών κοινοτήτων του Νομού Ξάνθης από το μπόνους 15% στο  Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ κ. Μπαράν  προς Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα με Θέμα: «Αποκλεισμένη η πλειονότητα των δημοτικών κοινοτήτων του Νομού Ξάνθης από το μπόνους 15% στο  Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»

ΕΡΩΤΗΣΗ

18/11/2022

Προς: Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

           κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα

Θέμα: «Αποκλεισμένη η πλειονότητα των δημοτικών κοινοτήτων του Νομού Ξάνθης από το μπόνους 15% στο  Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»

Στη δημοσιότητα ήρθε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» το οποίο σύμφωνα με το προσχέδιο χωρίζεται σε δυο ενότητες. Αυτή του εξοικονομώ και αυτή του ανακαινίζω για νέους. Το πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από το μήνα Οκτώβριο έχει συνολικό προϋπολογισμό 350 εκατομμύρια ευρώ και δίνει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους, ηλικίας από 18 έως 39 ετών, να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους εφόσον πληρούν τα προαπαιτούμενα κριτήρια ένταξης τους σε αυτό.

Παράλληλα, το αρμόδιο Υπουργείο ανακοίνωσε μια επιπλέον επιδότηση της τάξεως του 15% επί των δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών των δικαιούχων, η οποία δίνεται σε αυτούς που διαβιούν σε δήμους ή δημοτικές ενότητες με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων και η οποία χαρακτηρίζεται και ως «Bonus Αποκέντρωσης».  

Έκπληκτη όμως παρέμεινε η τοπική κοινωνία της Περιφερειακής ενότητας του Νομού Ξάνθης καθώς μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας με τους Δήμους που εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος, έχει αποκλειστεί η πλειονότητα από τις δημοτικές κοινότητες του Νομού οι οποίες έχουν όσο τίποτα άλλο την ανάγκη της στήριξης αυτής στο πλαίσιο της κοινωνικής προστασίας για τους πολλούς.

Τουλάχιστον αποκαρδιωτικά είναι τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και δη στο Νομό Ξάνθης, όπου η οικονομική εξαθλίωση μαστίζει καθημερινά τους πολίτες ροκανίζοντας τον οικονομικό τους προϋπολογισμό.

Για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη στην περιοχή και για να καταπολεμηθεί η αβεβαιότητα απαιτείται κοινωνική και αναπτυξιακή δυναμική και όχι παραγκωνισμός του μεγαλύτερου μέρους της ακριτική περιοχής του Νομού Ξάνθης.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεστε να αποκαταστήσετε την αδικία αυτή και να εντάξετε και τις υπόλοιπες αποκλεισμένες δημοτικές κοινότητες του Νομού Ξάνθης που δικαιούνται το μπόνους της τάξεως του 15% στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μπουρχάν Μπαράν

Για υποβολή φακέλου επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινώνησε μαζί μας για να δούμε μαζί τις προϋποθέσεις και υποβολή φακέλου στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» που ήδη έχει προδημοσιευτεί.

Πληροφορίες Καρυπίδης Σταύρος – Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

Α.Μ./Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.: 26855. ΑΡ. ΑΔΕΙΑΣ: Ξ 23 / 24-06-1996 ΑΡ. ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ: Ξ-841 και Ξ-ΗΛ.-440

Δ/νση Ελπίδος 9 (στον πεζόδρομο έναντι Public) – 67133 Ξάνθη Τηλ. 2541600699 και 2541076950 Κιν. 6947267737

Σχετικά Άρθρα