Γενική

Γνωρίζουμε το Οχυρό Καστίλλο της γραμμής Μεταξά 1936 -41 στον Βώλακα Δράμας (φωτογραφίες)

Του Γιάννη Δαμάρη

Το οχυρό Καστίλλο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.030 μέτρα, 2,5 χλμ. βορείως του χ.Βώλακα , ανατολικά του υψίπεδου κάτω Νευροκοπίου. Αποστολή του (σε συνεργασία με το οχυρό ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ) ήταν η απαγόρευση των οδεύσεων από Βουλγαρία προς τη λεκάνη του Βώλακα, από την οποία εχθρικές δυνάμεις θα μπορούσαν να κινηθούν προς την πεδιάδα της Δράμας και με βασικό προορισμό να φτάσουν στην Καβάλα για να καταλάβουν το λιμάνι της.

Το οχυρό Καστίλλο είναι ένα από μικρότερα οχυρά της Γραμμής ΜΕΤΑΞΑ με ανάπτυγμα καταφυγίων 240 μέτρα και συνολικό μήκος στοών και συγκοινωνίας 520 μέτρα. Παρόλα αυτά το μικρό οχυρό Καστίλλο διαθέτει όλα τα απαραίτητα καταφύγια για την εκπλήρωση της αποστολής του, εντός της στοάς εντοπίσαμε γραφεία Αξιωματικών, σταθμό ασυρμάτου, θαλάμους προσωπικού, ιατρείο με χειρουργείο, τηλεφωνικά κέντρα για τους διμοιρίτες, αποθήκες τροφίμων, χώροι υγιεινής και δεξαμενές νερού.

Τα επιφανειακά έργα που εντοπίσαμε καταστράφηκαν, από τις κατοχικές δυνάμεις (Βουλγάρους) την περίοδο 1941 – 1943. Το οχυρό Καστίλλο την 6η Απριλίου του 1941 δεν ήτανε στά σχεδία εισβολής των Γερμανών . Παρά μόνο έγιναν πτήσεις ανίχνευσης από την γερμανική αεροπορία με δίχως αποτελέσματα τον εντοπισμό του. Αυτό το ανέφερε γερμανός αιχμάλωτος του οχυρού Περιθώρι στον διοικητη, λοχαγό Σπυρίδωνα Δαράτο.

Σχετικά Άρθρα