Κοινωνία Τελευταία Νέα

Ο νερόμυλος της Ξάνθης … σε 2 χρόνια θα αλέθει σιτάρι και θα έχει καφενείο!

Ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου για τον ιστορικό Νερόμυλο της Ξάνθης και τις προσπάθειες από φορείς και δημιουργικούς πολίτες με στόχο την αναβίωσή του

Στην αναβίωση του ιστορικού νερόμυλου της Ξάνθης, ο οποίος βρίσκεται εγκαταλειμμένος για δεκαετίες στο κέντρο της πόλης, δίπλα στον ποταμό Κόσυνθο, προχωρούν οι Αρχές. Σε δύο χρόνια και με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, θα κυλήσει και πάλι νερό στον παραδοσιακό μύλο, οι επισκέπτες του οποίου θα μπορούν να φέρνουν σιτάρι για άλεσμα, ενώ ταυτόχρονα θα απολαμβάνουν τον καφέ τους στα γειτονικά κτίρια του συγκροτήματος. Επίσης, ο χώρος θα είναι επισκέψιμος για σχολεία και συλλόγους, προκειμένου να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι…

Το 2018 νέοι της Ξάνθης προσέγγισαν την ηγεσία της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που επισκέφθηκε την περιοχή και ζήτησαν να μεριμνήσει, ώστε να επαναλειτουργήσει το κτιριακό συγκρότημα του ερειπωμένου νερόμυλου. Η πρόταση βρήκε θερμούς υποστηρικτές στην (ιδιοκτήτρια του χώρου) Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου και τον Δήμο Ξάνθης. Η ΕΛΛΕΤ δεσμεύτηκε να στηρίξει τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας.

Επισκέψιμο κέντρο

Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη προτάθηκε ο νερόμυλος να επαναλειτουργήσει με την παλιά του χρήση, αποτελώντας όμως πλέον ένα επισκέψιμο κέντρο που θα συνδυάζει εκπαιδευτικές δράσεις με επίκεντρο τη λειτουργία του μηχανισμού του μύλου. Θα επαναλειτουργήσει το παραδοσιακό καφενείο με το ιστορικό του όνομα «Νησάκι», ενώ το διώροφο κτίριο θα έχει χρήση με κοινωνικό χαρακτήρα.

Μιλώντας στον «Ε.Τ.», η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ, Λυδία Καρρά, τόνισε ότι μέσω της ενεργοποίησης του νερόμυλου θα ενισχυθεί ο ποιοτικός τουρισμός, θα τονωθεί η τοπική οικονομία και θα δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό κέντρο που θα φέρει σε επαφή κατοίκους και επισκέπτες με την ιστορία και την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης. Υπογράμμισε την ανάγκη και τη σημασία της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός της αναβίωσης του νερόμυλου θα ανέλθει στο ένα εκατομμύριο ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας παρουσίασης της μελέτης, η αρχιτέκτων μηχανικός και μελετήτρια του έργου, Αγγέλα Γεωργαντά, αναφέρθηκε διεξοδικά στις προκλήσεις αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νερόμυλου, καθώς και την πορεία του μέσα στα χρόνια. «Το συγκρότημα του νερόμυλου προσφέρει πολλαπλές εναλλακτικές δυνατότητες δράσεων κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα που μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά με την παροχή υπηρεσιών αναψυχής με άξονα την παραγωγή αλευριού στον νερόμυλο. Ο συνδυασμός των δύο βασικών αυτών χρήσεων είναι απαραίτητος προκειμένου να εξασφαλισθούν η βιωσιμότητα και η αυτάρκεια ενός τέτοιου πολυχώρου».

Συναντήσεις

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων μίλησε με θερμά λόγια για την αξία του μνημείου και ανέφερε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις με την περιφέρεια, με την προοπτική ένταξής του σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

«Για εμάς ήταν μεγάλη τιμή και πρόκληση να εκπονήσουμε την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη του πρότζεκτ. Η ανάδειξη του νερόμυλου της Ξάνθης είναι ένα επιβλητικό και αναπτυξιακό έργο που θα αλλάξει την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο ιδιοκτήτης της Ερύμανθος Σύμβουλοι Μηχανικοί, Σταύρος Ζουρίδης.

Μελέτη και χορηγίες

Για την αποκατάσταση του νερόμυλου της Ξάνθης, η ΕΛΛΕΤ εξασφάλισε χορηγίες από το Ιδρυμα ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ (Θανάσης και Μαρίνα Μαρτίνου), το Ιδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και από τον Κωνσταντίνο Γουλιμή/Crocus Goulimyi για την εκπόνηση των μελετών. Μετά από διαγωνισμό επιλέχθηκε η αρχιτέκτων Α. Γεωργαντά με τους Ξανθιώτες συνεργάτες της: Η. Σπυριδόπουλο για τη στατική μελέτη, Σ. Ζουρίδη  για την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη και Κ. Γεωργίου για την τοπογραφική μελέτη.

Οι μελέτες αποκατάστασης άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2019 και η οριστική μελέτη παραδόθηκε πριν από μερικές μέρες. Ακολουθούν η μελέτη εφαρμογής και η μελέτη αποκατάστασης του μηχανισμού του νερόμυλου, απαραίτητες για την ένταξη στο ΕΣΠΑ. Κατόπιν της παράδοσης αναμένεται η έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΥΠΠΟΑ, Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, ΥΜΑΘ και ΥΔΟΜ).

eleftherostypos.gr

Σχετικά Άρθρα