Κοινωνία Τελευταία Νέα

Προσκυνηματική εκδρομή του Συλλόγου Σαρακατσάνων Ξάνθης στην Θεσσαλονίκη (φωτογραφίες)

Μαίρη Δαληκριάδου

Ο Σύλλογος Σαρακατσάνων νομού Ξάνθης «ο Λεπενιώτης» πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2022 στην Θεσσαλονίκη. Πρώτος σταθμός των επισκέψεων η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Πανόραμα. Εκεί οι εκδρομείς προσκύνησαν και στους δύο ναούς της μονής (Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Παναγίας της Ελευθερώτριας)  και κεράστηκαν καφέ και εδέσματα από τις μοναχές και ενημερώθηκαν από την μοναχή Σιλουανή για την ιστορία του μοναστηριού. Εκεί στο τέλος ο πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσάνων Γιώργος Μπίκος δώρισε συμβολικά στο μοναστήρι ένα λεύκωμα με την ιστορία του συλλόγου. Δεύτερος σταθμός της εκδρομής επίσκεψη στην ΙΜ του Αγίου Ιωάννη τoυ Θεολόγου και προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Παισίου. Στο τέλος των προσκυνημάτων οι 55 περίπου εκδρομείς μαζί με τον πρόεδρο του συλλόγου Γιώργο Μπίκο και το ΔΣ μετέβησαν στο εμπορικό κέντρο Mediteranian Cosmos για καφέ και φαγητό και ψώνια. Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη νωρίς το βράδυ.

Δείτε φωτογραφίες:

Αναμνηστική φωτογραφία στην ΙΜ Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Η αδερφή Σιλουανή
Ο κέρασμα από τις μοναχές στην ΙΜ Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Πανόραμα
Αναμνηστική φωτογραφία έξω από την ΙΜ του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου
Ο τάφος του Αγίου Παισίου
Η Ξανθιώτισσα μοναχή Άννα που διακονεί στην ΙΜ Ιωάννη του Θεολόγου συνομιλεί με τον πρόεδρο του συλλόγου Γιώργο Μπίκο. Ο πρόεδρος χάρισε το λεύκωμα του συλλόγου ως αναμνηστικό δώρο.
Ο Δημήτρης ο οδηγός της εκδρομής.

Ακολουθούν και άλλες φωτογραφίες της εκδρομής:

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται στο Πανόραμα του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη στο νομό Θεσσαλονίκης. Το Καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Ελευθερώτρια. Το πολυάριθμο αυτό γυναικείο μοναστήρι ιδρύθηκε το 1957. Έχει περίπου 60 μοναχές με Ηγουμένη την μοναχή Μελάνη. Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Η αδελφότητα, τα τελευταία χρόνια, δραστηριοποιείται στον χώρο της βιολογικής καλλιέργειας. Πρόσφατα την επισκέφθηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος περιηγήθηκε στους αγρούς της μονής και ενημερώθηκε από τις μοναχές για τις καλλιεργητικές μεθόδους που ακολουθούν. Πανηγυρίζει τον Δεκαπενταύγουστο.
Η Ιερά Μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τoν Θεολόγο και στoν Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη. Στην Μονή υπάρχουν τα Λείψανα του Αγίου Αρσενίoυ του Καππαδόκη
που βρίσκονται στο καθολικό της όπως και o τάφος του Γέροντα Παϊσιoυ. Ο Γέροντας Παϊσιος κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου 1994 και ενταφιάστηκε δίπλα από το ναό του Αγίου Αρσενίου.Από τότε και κάθε χρόνο στις 11 Ιουλίου προς 12 Ιουλίου, η επέτειος κοιμήσεως του Γέροντος Παισίου, τελείται αγρυπνία στο Ιερό Ησυχαστήριο, με συμμετέχοντες πολλών πιστών. O τάφος του Αγίου Παϊσίου βρίσκεται στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Η Σουρωτή βρίσκεται 28 περίπου χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη, όχι μακριά από τον κεντρικό δρόμο που συνδέει την πόλη με την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο.

Σχετικά Άρθρα