Κόμματα Τελευταία Νέα

Δήλωση Μπουρχάν Μπαράν για τη φωτιά στο Παπίκιο Όρος στην Κομοτηνή

5-11-2022

Είναι γνωστό πως εδώ και 15 μέρες δίνουν μάχη με τις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν σπεύσει για την κατάσβεση της φωτιάς σε δάση οξιάς και δρυός στο Παπίκιο Όρος στην γειτονική μας Κομοτηνή. Είναι χαρακτηριστικό πως οι στάχτες από το καιόμενο δάσος έφτασαν μέχρι και στα σπίτια στην Ξάνθη.

Η φωτιά που ξέσπασε στις 22 Οκτωβρίου σε δύσβατο σημείο στην κορυφογραμμή του όρους καίει ένα πραγματικό φυσικό πλούτο της Θράκηςμας. Έχω ήδη ενημερωθεί  πως πάνω από 100 πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα βρίσκονται εκεί, αντιμέτωποι με ένα πολύ δύσκολο έργο καθώς η περιοχή είναι δύσβατη, με πλαγιές σε μεγάλο υψόμετρο, κάτι που καθιστά δύσκολη την προσέγγιση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Το αποτέλεσμα αυτής της ανείπωτης οικολογικής καταστροφής θα αποκαλυφθεί μετά την πλήρη κατάσβεση και σίγουρα δεν μπορούμε και να κλείσουμε τα αυτιά μας στην αγωνία της τοπικής κοινωνίας που ανησυχεί δικαίως καθώς οι προεκτάσεις της ζημιάς κυρίως για τους κατοίκους της περιοχής αλλά όχι μόνο για αυτούς, είναι πολλές. Αναφέρομαι σε στρέμματα δάσους που διαμόρφωναν ένα ιδανικό περιβάλλον διαβίωσης σε πολλές όμορες περιοχές και που πιθανόν να καταστραφούν.

Έχω επανειλημμένως τονίσει και την ανάγκη της δημιουργίας Πυροσβεστικού Σώματος στον ορεινό όγκο της περιφέρειας της Ξάνθης καθώς και τη διάνοιξη εφεδρικών δρόμων στις δύσβατες δασικές εκτάσεις σε περίπτωση κάποιας ανάλογου μεγέθους πυρκαγιάς αλλά δυστυχώς μέχρι και τη στιγμή αυτή οι εκκλήσεις μου έμειναν στο κενό χωρίς καμία ουσιαστική αιτιολόγηση εκ μέρους της πολιτείας.

Μία καλύτερη διάχυση της πληροφορίας ως προς τους λόγους που οι αρμόδιες αρχές επιλέγουν να διαχειριστούν με αυτό τον τρόπο τη συγκεκριμένη πυρκαγιά θα καθησύχαζε όλους τους κατοίκους της Θράκης καθώς απορίας άξιον είναι η σχεδόν ανύπαρκτη ενημέρωση για την συγκεκριμένη καταστροφή από τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης σαν να μη πρόκειται για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας.

Σχετικά Άρθρα