Κύριο Θέμα Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Σπύρος Τσιλιγγίρης: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης τον Νοέμβριο

Η Κυβέρνηση συνεχίζει την μάχη απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια  κινούμενη αφενός σε ευρωπαϊκό και αφετέρου σε εθνικό επίπεδο με μέτρα που μειώνουν το βάρος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Βουλευτή Ξάνθης της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη αξιοποιώντας το μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και διαθέτοντας πόρους του Προϋπολογισμού απορροφά  το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος στηρίζοντας στην πράξη νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Αυτό ακριβώς γίνεται και για το Νοέμβριο με επιχορηγήσεις που συνολικά φανούν τα 430 εκατ. ευρώ.  Συγκεκριμένα:

  • Σε ό,τι αφορά την επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακά τιμολόγια. Η κλιμακωτή επιδότηση για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας -που  παρέχεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου- για τον Νοέμβριο διαμορφώνεται ως εξής:
    • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh -δηλαδή για το 90% των νοικοκυριών- η επιδότηση θα είναι 238 ευρώ ανά MWh.
    • Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1.000 kWh η επιδότηση είναι 188 ευρώ ανά MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά MWh.
    • Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 KWh, -δηλαδή για το 2% των νοικοκυριών- η επιδότηση ανέρχεται στα 98 ευρώ ανά MWh. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
    • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση ανέρχεται στα 286 ευρώ ανά MWh με αποτέλεσμα να απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης.
  • Σε ό,τι αφορά στην επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας σε επαγγελματικά τιμολόγια:
    • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 KWh, η επιδότηση για το Νοέμβριο ανέρχεται στα 200 ευρώ ανά ΜWh.
    • Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς  καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 KWh, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 50 ευρώ ανά MWh.
    • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 238 ευρώ ανά MWh.
  • Σε ό,τι αφορά την επιδότηση φυσικού αερίου στα οικιακά τιμολόγια. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 25 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

 Παραδείγματα λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος Νοεμβρίου:

  • Νοικοκυριό με κατανάλωση 400 kwh θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 159 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 64 ευρώ.
  • Νοικοκυριό με κατανάλωση 700 kwh θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 278 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 121 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 111 ευρώ.
  • Νοικοκυριό με κατανάλωση 1.200 kwh θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 476 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 244 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 209 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα