ΕλλάδαΤελευταία Νέα

Ν. Μηταράκης: Η Τουρκία να διαβάσει ξανά τη Συνθήκη της Λωζάνης – Αδιαμφισβήτητα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Δελτίο Τύπου

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» μίλησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κύριος Νότης Μηταράκης. 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τοποθετήθηκε για τις προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα αλλά την αντιμετώπιση της στο Μεταναστευτικό, καλώντας την Άγκυρα, να διαβάσει ξανά τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία επικαλείται διαρκώς, ώστε να διαπιστώσει τα όσα δεν τηρεί. 

«Η Τουρκία θα ήταν ενδιαφέρον να διαβάσει και η ίδια ξανά τη Συνθήκη της Λωζάνης και να δει πόσες προβλέψεις της Συνθήκης, η ίδια δεν εφαρμόζει. Η Ελλάδα ό,τι έχει συμφωνήσει διεθνώς το εφαρμόζει με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», είπε. 

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης, τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε προβοκάτσια προκύψει από πλευράς Τουρκίας στο Μεταναστευτικό: «Είναι πιθανόν να υπάρξει μια προσπάθεια προβοκάτσιας, δεν το τονίζουμε ιδιαίτερα -όλα είναι πιθανάΑλλά νομίζω μετά την επιτυχή απάντηση της Ελλάδας το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2020 στη προσπάθεια μαζικής εργαλειοποίησηςνομίζω είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα μας ξέρει και μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά». 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στον ΣΚΑΪ: 

«Ακούμε αυτές τις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας. Νομίζω οι διεθνείς συνθήκες είναι απόλυτα ξεκάθαρες για τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΕλλάδοςΈχουμε απαντήσει εμπεριστατωμένα στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλα Διεθνή Fora. Δεν υπάρχει κανένα θέμα αμφισβήτησης των συνθηκών από την πλευρά της Ελλάδος.  Βέβαια, η Τουρκία θα ήταν ενδιαφέρον να διαβάσει και η ίδια ξανά τη Συνθήκη της Λωζάννης και να δει πόσες προβλέψεις της Συνθήκης, η ίδια δεν εφαρμόζει. Η Ελλάδα ό,τι έχει συμφωνήσει διεθνώς το εφαρμόζει με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».  

Για την πίεση των μεταναστευτικών ροών: «Βλέπουμε αυξημένη πίεση, αλλά συγχρόνως βλέπουμε χαμηλές αφίξεις. Δηλαδή, η προστασία των συνόρων μας έχει καταφέρει να προστατεύσει τη χώρα μας και να μην έχουμε τις αυξημένες ροές που βιώσαμε το 2015, το 2016, το 2019. Αντίθετα, φέτος αναμένεται να είναι οι δεύτερες χαμηλότερες ροές της δεκαετίας. Υπολογίζουμε περίπου 14.000 αφίξεις στη χώρα μας, συνολικάμεταξύ νησιών και ΈβρουΒέβαια, επίσης βλέπουμε να έχει διαμορφωθεί μια νέα προσπάθεια των λαθροδιακινητών με μεγαλύτερα σκάφη, να υπάρχει μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία προς την Ιταλία. Βλέπουμε και αυτό, να οδηγεί πολλές φορές σε θανατηφόρα ναυάγια, όπως στα Κύθηρα, όπως στη Τζια το 2020, σας θυμίζω, στο οποίο είχαν διασωθεί 195 μετανάστες στη Τζια».   

Για την πολιτική της Τουρκίας στο Μεταναστευτικό: «Συνολικά, η Τουρκία συνεχίζει την ίδια πολιτική, να μην προστατεύει τα δικά της εξωτερικά σύνορα, όπως επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο. Και γι’ αυτό είδαμε, και η πρόσφατη έκθεση για την Τουρκία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επισημαίνει συγκεκριμένα την αδυναμία από επιλογή της Τουρκίας να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση του 2016».  

 Για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας από την Τουρκία επί του Μεταναστευτικού: «Νομίζω ότι είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζουμε περιστατικάΕίναι πιθανόν να υπάρξει μια προσπάθεια προβοκάτσιας, δεν το τονίζουμε ιδιαίτερα -όλα είναι πιθανάΑλλά νομίζω μετά την επιτυχή απάντηση της Ελλάδος το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2020 στην προσπάθεια μαζικής εργαλειοποίησηςνομίζω είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα μας ξέρει και μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικάΆρα δε θα πω ότι φοβάμαι ή δε φοβάμαι μια πίεση περαιτέρω στα σύνορα, θα σας πω όμως ότι είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Και είναι και θέματα τα οποία συζητήθηκαν διεξοδικά και εχθές, αλλά και στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑΈγινε ενημέρωση από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς για το βαθμό ετοιμότητας για τα έργα τα οποία προγραμματίζονται, για το θέμα του φράχτηγια το θέμα της ενίσχυσης της Αστυνομίας, του ΛιμενικούΓενικότερα συστήματα τα οποία χρησιμοποιούμε για να μπορέσουμε να προστατεύουμε όχι μόνο για θέματα μεταναστευτικού, αλλά γενικότερα τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».  

Για τον φράχτη του Έβρου: «Θα επεκταθεί τελικά σε όλη την έκταση του Έβρου, αυτό ήταν που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ στην προηγούμενη συνεδρίαση. Από εκεί και πέρα η Ελληνική Αστυνομία, ο κύριος Θεοδωρικάκος ο οποίος έχει την ευθύνη και τον συντονισμό της επέκτασης του φράχτη θα ανακοινώσει τα βήματα τα οποία θα γίνουν το επόμενο διάστημα».  

Για την αντιμετώπιση της Ευρώπης στο Μεταναστευτικό: «Κατ’ αρχήν υπάρχει μια μεγάλη ιδεολογική διαφοροποίηση στην Ευρώπη. Κατά πόσο οι χώρες έχουν σύνορα ή δεν έχουν σύνορα. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι πιστεύουν ότι οι χώρες δεν πρέπει να έχουν σύνορα και να είναι ανοιχτά στο να μπορεί να περάσει ο οποιοσδήποτε θέλει από οπουδήποτε, σε οποιοδήποτε μέροςΑυτό δεν είναι η θέση της Ελλάδος. Όπως είπα και στη Γενεύη προχθές στο διοικητικό συμβούλιο της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, η Ελλάδα έχει σύνορα και όπως απάντησε ο Ύπατος Αρμοστής αυτό είναι δεδομένο, ότι υπάρχουν σύνορα που πρέπει να προστατευτούν. Σας θυμίζω ότι συνορεύουμε με μια χώρα την Τουρκία, η οποία παρά τα θέματα που έχουμε σε διμερές επίπεδοδεν παύει να είναι μια χώρα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπηςμια χώρα η οποία έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Γενεύηςμια χώρα με την οποία είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Άρα είναι μια χώρα η οποία μπορεί να προστατεύσει, όπως είπε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016 με την Κοινή Δήλωσημετανάστες εκεί.  Δε θα το πάω στο θέμα της Τουρκίας, θα πω ότι στο θέμα του μεταναστευτικού υπάρχει μια σαφής διαφοροποίηση μεταξύ της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς». 

Με εκτίμηση

Γραφείο Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Σχετικά Άρθρα