Αθλητικά Τελευταία Νέα

Ποιος είναι ο καλύτερος Έλληνας μπασκετμπολίστας;

Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά από μπάσκετ και δεν εννοούμε μόνο πως ξέρουν να παρακολουθούν απλά το άθλημα, αλλά και πως γνωρίζουν να παίζουν. Κατά καιρούς έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα γήπεδα πάρα πολλοί σπουδαίοι παίκτες, οι οποίοι έχουν κάνει διεθνή καριέρα με πολυάριθμες επιτυχίες και τρόπαια. Εδώ και τουλάχιστον πέντε με έξι δεκαετίες, τεράστια ονόματα έχουν παίξει στα ελληνικά, στα ευρωπαϊκά και στα αμερικάνικα γήπεδα.

Όμως ποιος είναι ο πιο σπουδαίος από όλους αυτούς τους Έλληνες μπασκετμπολίστες; Σίγουρα είναι δύσκολο να πει κάνεις με σιγουριά, καθώς είναι και κάπως υποκειμενικό ως επιλογή και κάπως αόριστο το τι θεωρούμε ως τον καλύτερο ή πιο σπουδαίο. Είναι αυτός με τα καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά και το πιο πλούσιο ταλέντο; Μήπως εκείνος ο οποίος κατέκτησε τα περισσότερα τρόπαια; Ήταν ίσως αυτός με τα καλύτερα στατιστικά;

Οι υποψήφιοι της κορυφής

Σίγουρα είναι πιο εύκολο να δημιουργήσουμε μία λίστα με τους κορυφαίους Έλληνες παίκτες προκειμένου στη συνέχεια να επιλέξουμε τον καλύτερο από αυτούς. Η λίστα σίγουρα περιλαμβάνει τον Νίκο Γκάλη και τον Παναγιώτη Γιαννάκη, τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Βασίλη Σπανούλη, τον Θοδωρή Παπαλουκά και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ωστόσο, κατά κοινή ομολογία ο Νίκος Γκάλης θεωρείται ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ και αυτός τον οποίο ξεχωρίζουν ως τον σπουδαιότερο οι περισσότεροι .Ίσως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, όταν ολοκληρώσει την καριέρα του, να μπορέσει να ξεπεράσει αυτόν το θρύλο και σίγουρα έχει όλα τα προσόντα, σωματικά και πνευματικά. Πολλοί ενδεχομένως να πόνταραν στο στιχιμα το ενδεχόμενο αυτό, καθώς είναι ο μοναδικός εν ενεργεία παίκτης που μπορεί να απειλήσει τον Νίκο Γκάλη.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι σίγουρα ο παίκτης με τους περισσότερους τίτλους στην καριέρα του και ένας από τους μύθους της Ευρωλίγκας με εξαιρετικά στατιστικά. Πολύ κοντά βρίσκεται και ο Θοδωρής Παπαλουκάς, αλλά και ο Βασίλης Σπανούλης με εξαιρετικά επίσης επιτεύγματα.

Ο άνθρωπος πουέβαλε στο χάρτη το ελληνικό μπάσκετ

Ο Νίκος Γκάλης δεν είναι απλά ένας μύθος για το ελληνικό μπάσκετ. Είναι στην κυριολεξία ο άνθρωπος εκείνος ο οποίος έβαλε στον μπασκετικό χάρτη την Ελλάδα.Ο«Nick the Greek», όπως ήταν το παρατσούκλι του, θεωρείται ο μεγαλύτερος σκόρερ στην Ευρώπη. Οι διακρίσεις του είναι πολλές και εντυπωσιακές. Το 1991 ο Γκάλης μπήκε στην κατάταξη με τους 50 σπουδαιότερους παίκτες της FIBA και το 2007 στο Hall of Fame της παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Το 2008 επιλέχθηκε ως ένας από τους 50 σπουδαιότερους παίκτες της Ευρωλίγκας και το 2017 μπήκε στο Hall of Fame του Neismith Memorial Basketball.

Γεννήθηκε στις ΗΠΑ από Έλληνες γονείς και φοίτησε στο Seton Hall University, κάνοντας καριέρα από τη θέση του point guard. Το 1979 ο Nick ήρθε στην Ελλάδα και έπαιξε στον Άρη μέχρι το 1992.Στη συνέχεια αγωνίστηκε άλλες δύο χρονιές στον Παναθηναϊκό, «κρεμώντας» τα αθλητικά του παπούτσια στην ηλικία των 37 ετών. Πέρα από τις συλλογικές επιτυχίες, ο Νίκος Γκάλης θεωρείται ο ηγέτης της εθνικής ομάδας της Ελλάδας που το 1987 πραγματοποίησε τον άθλο της κατάκτησης του πρώτου ευρωπαϊκού της πρωταθλήματος. Αυτή η στιγμή θεωρήθηκε ο ακρογωνιαίος λίθος για το ελληνικό μπάσκετ, πάνω στην οποία στηρίχθηκε όλη η μετέπειτα επιτυχία των ελληνικών συλλόγων και της εθνικής ομάδας. Ο Γκάλης ήταν ο πρωταγωνιστής και ο βασικός συντελεστής του σπουδαίου αυτού κατορθώματος. Το μπάσκετ έγινε μέσα σε λίγες μέρες το εθνικό σπορ των Ελλήνων, ενώ μπήκε ευρέως και στα σχολεία.

Η καριέρα του Γκάλη σε συλλογικό επίπεδο

Μετά το κολέγιο ο Νικ επιλέχθηκε στον τέταρτο γύρο του draft του NBA από τους Boston Celtics.Ήταν ο πρώτος Έλληνας παίκτης που επιλέγεται στα draft. Δυστυχώς, λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού στον αστράγαλο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την αγωνιστική περίοδο 1979-80οι Celtics αποφάσισαν τελικά να μην κρατήσουν τον παίκτη στο ρόστερ τους. Αυτό έκανε τον Γκάλη να αναζητήσει την τύχη του στην Ελλάδα και στον Άρη, από τον οποίο είχε μία πολύ καλή οικονομική πρόταση. Τα επόμενα χρόνια είχε αρκετές προτάσεις από το NBA, τόσο από τους BostonCeltics όσο και από τους New Jersey Nets, όμως δεν θέλησε να επιστρέψει στην Αμερική και να αγωνιστεί στο NBA. Αυτό τον κάνει σίγουρα τον πιο διάσημο μη Αμερικανό μπασκετμπολίστα που δεν αγωνίστηκε ποτέ στο NBA.

Ο Άρης δημιούργησε μία εξαιρετική ομάδα προσθέτοντας στο ρόστερ πέρα από τον Νίκο Γκάλη, τον Παναγιώτη Γιαννάκη καθώς και άλλους σπουδαίους Έλληνες και ξένους παίκτες της εποχής. ΟΆρης του Νίκου Γκάλη κατέκτησε 8 πρωταθλήματα έως το 1992,καθώς επίσης και 6 κύπελλα Ελλάδος. Ο Γκάλης οδήγησε τον Άρη σε 3 συνεχόμενες εμφανίσεις στο Final Four του ευρωπαϊκού Κυπέλλου πρωταθλητριών, χωρίς όμως η ομάδα της Θεσσαλονίκης να φτάσει ως τον τελικό. 

Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν ο Παναθηναϊκός. Ο Νίκος Γκάλης αγωνίστηκε στους πράσινους από το καλοκαίρι του 1992 έως το 1994 όταν αποφάσισε να σταματήσει την καριέρα του. Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε τρεις τίτλους πρωταθλήματος. Η ολοκλήρωση της καριέρας του ήταν κάπως αμφιλεγόμενη. Συγκεκριμένα, σε έναν αγώνα του Παναθηναϊκού κόντρα στους Αμπελόκηπους ο Κώστας Πολίτης που ήταν προπονητής της ομάδας, αποφάσισε να μη συμπεριλάβει τον Νίκο Γκάλη στην αρχική πεντάδα, κάτι το οποίο δυσαρέστησε τον Γκάλη, κάνοντας τον να φύγει από το γήπεδο και να μην επιστρέψει ποτέ. Σίγουρα αυτό ήταν ένα απρόσμενο και άδοξο τέλος για τον εκπληκτικό αυτόν αθλητή.

Ένας δεινός σκόρερ

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Νίκος Γκάλης πέτυχε 12.864 πόντους στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο μέσος όρος της καριέρας του ήταν 33,5 πόντοι ανά αγώνα, ενώ στο Κύπελλο συμμετείχε σε 55 αγώνες με 1.935 πόντους και μέσο όρο 35,2 πόντους ανά αγώνα. Τα στατιστικά του ήταν εξίσου υψηλά και στους 23 αγώνες του FIBAKoracCupόπουείχε μέσο όρο 37,6 πόντους ανά παιχνίδι, όσο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της FIBA με 4.047 πόντους σε 125 παιχνίδια, δηλαδή 32,4 πόντους ανά αγώνα. Συνολικά ο Νίκος Γκάλης πέτυχε 19.798 πόντους σε 589 παιχνίδια, έχοντας μέσο όρο 33,6 πόντους ανά αγώνα. Πρόκειται για ένα μυθικό επίτευγμα από έναν πραγματικό μύθο.

Σχετικά Άρθρα