Κοινωνία Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Συσκότιση στα εμπορικά καταστήματα. Βάζουν όλοι φωτοβολταϊκά για να περιορίσουν την ζημιά…

Τα μέτρα που εξετάζουν οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση μείωσης της κατανάλωσης.

Σβηστά φώτα και επιγραφές στη διάρκεια της νύχτας, αντικατάσταση των ψυγείων με καινούργια, λιγότερο ενεργοβόρα, ρύθμιση της θερμοκρασίας στα καταστήματα ώστε να μη χρειάζεται να κυκλοφορείς με κοντομάνικο ενώ έξω έχει παγωνιά, αλλά και πιο «επιθετικές» κινήσεις, όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι τα μέτρα που εξετάζουν οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση μείωσης της κατανάλωσης. Αρκετές από αυτές τις λύσεις έχουν ήδη εφαρμοστεί, πριν ακόμη ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση.

Αλλωστε, όπως επισημαίνουν στην «Κ» επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους του λιανεμπορίου, οι οποίοι έχουν σημαντικές καταναλώσεις ρεύματος, όπως είναι ο κλάδος των σούπερ μάρκετ –λόγω κυρίως των ψυγείων σε καταστήματα και αποθήκες– δεν είναι πολλά αυτά που μπορούν να κάνουν για να μειώσουν περαιτέρω την κατανάλωση, πέραν των όσων ήδη έχουν πράξει από μόνοι τους το προηγούμενο διάστημα. Πάντως, όπως τονίζουν, ακόμη δεν έχουν κληθεί από την κυβέρνηση να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, ούτε καν έχουν συζητηθεί κάποιες ενδεικτικές λύσεις στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας. «Τα περισσότερα μέτρα που συζητούν και στο εξωτερικό, ιδιαιτέρως στη Γερμανία, η οποία αυτή τη στιγμή δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, εφαρμόζονται στην Ελλάδα εδώ και χρόνια

. Οι πόρτες των καταστημάτων είναι κλειστές. Στα ψυγεία – καταψύξεις έχουμε βάλει σχεδόν όλοι πόρτες – συρόμενα καπάκια για να μη χάνεται η ψύξη. Το καλοκαίρι είχαμε ρυθμίσει τους θερμοστάτες του κλιματισμού στους 27 βαθμούς Κελσίου και κάτι ανάλογο –δηλαδή να μην υπάρχει υπερβολική ζέστη– θα κάνουμε και τον χειμώνα. Επίσης έχουμε εγκαταστήσει και κεντρικό σύστημα ελέγχου ρυθμίσεων των εγκαταστάσεων των ψυγείων. Φυσικά οι λαμπτήρες εδώ και χρόνια, τόσο στα δικά μας καταστήματα όσο και στα περισσότερα καταστήματα των ανταγωνιστών μας, είναι LED», επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο επικεφαλής της Metro AEBE Αριστοτέλης Παντελιάδης.

H Μetro επίσης προχωράει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα καταστήματά της. Η τοποθέτηση έχει ξεκινήσει και προχωράει με ρυθμό περίπου 1,5 κατάστημα την εβδομάδα. Τα φώτα παραμένουν κλειστά στα καταστήματα και τους χώρους στάθμευσης εκτός των ωρών λειτουργίας στο δίκτυο της Metro (καταστήματα My Market και Metro Cash & Carry).

Σβήνουν τα φώτα και τις επιγραφές τη νύχτα και βάζουν φωτοβολταϊκά για να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Με τις φωτεινές επιγραφές να παραμένουν… φωτεινές λιγότερες ώρες στη διάρκεια της νύχτας εξοικονομεί ενέργεια η «Σκλαβενίτης». Η κορυφαία αλυσίδα προχωράει επίσης στην αντικατάσταση των ψυγείων με νέα χαμηλής κατανάλωσης, με την αντικατάσταση εν γένει του εξοπλισμού για την εξοικονόμηση ενέργειας να αποτελεί βασικό πυλώνα του στρατηγικού της σχεδιασμού τόσο για την τρέχουσα χρονιά όσο και για το 2023. Τα φώτα και οι επιγραφές σβήνουν στη διάρκεια της νύχτας στα καταστήματα της Leroy Merlin, ενώ η γνωστή αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού, μετά τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί στο κατάστημά της στη Λάρισα εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής παρόμοιων λύσεων και σε άλλα σημεία πώλησης.

Προβληματισμός για το τι άλλο μπορεί να πράξει για να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας επικρατεί στη διοίκηση της Jumbo, όπως επισημαίνουν στην «Κ» κύκλοι που βρίσκονται κοντά στον επικεφαλής του ομίλου Απόστολο Βακάκη. Η αλυσίδα, της οποίας όλα τα καταστήματα είναι πολλών τετραγωνικών (big boxes), υλοποιεί από πέρυσι πρόγραμμα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων ιδιοκατανάλωσης σε 28 κτιριακές εγκαταστάσεις της σε Ελλάδα και Κύπρο. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν έξι έργα στην Ελλάδα τα οποία θα έχουν συνολικά 1.450 kWp ισχύ και θα παράγουν 2.150 MWh/έτος.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης, πάντως, τις ώρες αιχμής τον χειμώνα είτε αυτές ορισθούν να είναι από τις 8 μ.μ.-10 μ.μ. ή ακόμη χειρότερα από τις 6 μ.μ.-8 μ.μ. θεωρείται από τις επιχειρήσεις λιανικής σχεδόν ανέφικτος, καθώς πρόκειται για ώρες με μεγάλη επισκεψιμότητα στα καταστήματα.

Τα φωτοβολταϊκά παράγουν δωρεάν ρεύμα από τον ήλιο…

Επικοινώνησε μαζί μας για δωρεάν μελέτη στην επιχείρησή σας και υποβολή φακέλου στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» που ήδη έχει προδηοσιευθεί.

Τα φωτοβολταϊκά μπορούν να μηδενίσουν πρακτικά τους λογαριασμούς ενέργειας, εφόσον παράγουμε ό,τι καταναλώνουμε, ενώ παράλληλα μας παρέχει την δυνατότητα χρήσης του δικτύου για αποθήκευση της πλεονάζουσας αυτοπαραγόμενης ενέργειας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για πληροφορίες και για να ελέγξουμε δωρεάν αν μπορεί να ενταχθεί η επιχείρησή σας στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ».

Πληροφορίες Καρυπίδης Σταύρος – Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

Α.Μ./Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.: 26855. ΑΡ. ΑΔΕΙΑΣ: Ξ 23 / 24-06-1996 ΑΡ. ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ: Ξ-841 και Ξ-ΗΛ.-440

Δ/νση Ελπίδος 9 (στον πεζόδρομο έναντι Public) – 67133 Ξάνθη Τηλ. 2541600699 και 2541076950 Κιν. 6947267737

Σχετικά Άρθρα