Κοινωνία Τελευταία Νέα

Η Θρακιώτικη Dasteri Systems αναλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση φωτισμού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας  

Με την Απόφαση 1401/2022 το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το πράσινο φως εγκρίνοντας την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής εταιρίας DASTERI SYSTEMS A.E. που εδρεύει στην ακριτική Αλεξανδρούπολη και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) για το έργο με τίτλο: «Προμήθεια και Εγκατάσταση Φωτιστικών Σωμάτων Τύπου LED και Λαμπτήρων Τύπου LED Εξοικονόμησης Ενέργειας στις Εγκαταστάσεις Φωτισμού Εξωτερικών Χώρων, με σκοπό τη Βελτίωση της Ενεργειακής Αναβάθμισης των Στρατοπέδων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Πιο συγκεκριμένα το αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια φωτιστικών τύπου LED εξοικονόμησης ενέργειας, πράσινης τεχνολογίας με στόχο την αντικατάσταση των αντίστοιχων παλαιών συμβατικών φωτιστικών υψηλής κατανάλωσης ρεύματος, των εγκαταστάσεων εξωτερικού φωτισμού Στρατοπέδων των Μονάδων ξηράς, ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ, καθώς και των ΓΕΝ, ΓΕΑ και ΚΙΧΝΕ.

Σκοπός της προμήθειας είναι η αναβάθμιση του φωτιστικού εξοπλισμού εξωτερικών χώρων των Ενόπλων Δυνάμεων με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό που ξεπερνάει άμεσα αλλά και έμμεσα το 60%. Η συγκεκριμένη επένδυση δίνει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την δυνατότητα για την επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας κατ’ ελάχιστο 10% με επιβράβευση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/68315/502 άρθρο 7, ΦΕΚ 3424/02.07.2022) καθώς και την προοπτική ένταξης σε χρηματοδοτήσεις πρωτοποριακών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για άσκηση περιβαλλοντικών πολιτικών.”  

Η συγκεκριμένη προμήθεια αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα για το Υπουργείο έργα υποδομής το οποίο περιλαμβάνει την αντικατάσταση 35.404 φωτιστικών σημείων, με την εγκατάσταση σε πλήρη λειτουργία 35.404 τεμαχίων νέων υπερσύγχρονων “έξυπνων” φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων τύπου Led, συμπεριλαμβανομένης και της 10ετούς εγγύησης/συντήρησης καλής λειτουργίας από τον Ανάδοχο.

Η υλοποίηση της καινοτόμου επένδυσης Προμήθειας αντικατάστασης/αναβάθμισης του παλαιού φωτιστικού εξοπλισμού χρηματοδοτείται από τον Ανάδοχο με αποπληρωμή σε χρονικό διάστημα 5ετίας από το ενεργειακό όφελος και τον μηδενισμό του κόστους συντήρησης που προκύπτει υπέρ του Υπουργείου.

Η DASTERI αποτελεί σήμερα μία από τις πιο υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου της στην Ευρώπη  έχοντας κερδίσει στην 46χρονη πορεία της πλειάδα βραβείων τεχνολογικής και επιχειρηματικής αριστείας – Γνωρίζοντας την ανάδοχο εταιρεία DASTERI Α.Ε.

Το 1976 ιδρύεται στην ακριτική Αλεξανδρούπολη, Έβρου, από τον Νικόλαο Δαστερίδη η μοναδική στον κλάδο της, στην Ελλάδα, βιομηχανία παραγωγής φωτιστικών σωμάτων οχημάτων με το διακριτικό σήμα “ DASTERI ”.

ΝΙΚ. ΔΑΣΤΕΡΙΔΗΣ ΑΒΕΕ

Το εξαγωγικό προφίλ της DASTERI A.E. ξεκινά το 1988 με τις πρώτες εξαγωγές τόσο σε Ευρώπη όσο και σε τρίτες χώρες. Η ανάπτυξη των εξαγωγών ήταν η αφορμή για την διοίκηση να προχωρήσει στην εφαρμογή πλειάδας επενδυτικών σχεδίων με σκοπό την τεχνολογική ανάπτυξη της εταιρείας καθώς και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της με γνώμονα την διείσδυση στην παγκόσμια αγορά. Οι απαιτήσεις του παγκόσμιου ανταγωνισμού καθώς και των αντίστοιχων κανονισμών οδήγησαν σε ένα πλαίσιο λειτουργίας και παραγωγής προϊόντων διεθνών προδιαγραφών ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.  Κατά την ίδια περίοδο η DASTERI A.E. αποτέλεσε μία από τις πρώτες εταιρίες στην Ελλάδα οι οποίες υιοθέτησαν σύστημα διαχείρισης ποιότητα ISO:9001 με σταδιακή ένταξη περισσότερων και πιο εξειδικευμένων συστημάτων όπως το IATF 16949 (σύστημα διαχείρισης ποιότητας αυτοκινητοβιομηχανίας), το ISO:14001 (σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης), το ISO:45001 (σύστημα διαχείρισης υγείας και ασφάλειας). Επιπρόσθετα τα προϊόντα της εταιρίας πιστοποιούνται σύμφωνα με μια μεγάλη γκάμα προδιαγραφών (ενδεικτικές πιστοποιήσεις ECE, EMC, CE, ENEC, SAE, CCC, IP, IK κλπ).

Η τεχνολογική αναβάθμιση της εταιρείας ήρθε ως φυσικό αποτέλεσμα της σταδιακής ένταξης της δεύτερης γενιάς επιχειρηματιών από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, Ιωάννη Ν. Δαστερίδη (Μηχανολόγος Μηχανικός), Βασίλειο Ν. Δαστερίδη (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & νυν Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος ΣΒΕ) και Ιωάννη Γ. Δαστερίδη (Μηχανολόγος Μηχανικός). Η πιστοποιημένη υψηλή ποιότητα των προϊόντων και της παραγωγικής διαδικασίας, ο διαρκής εκσυγχρονισμός τόσο των εγκαταστάσεων όσο και του ανθρώπινου  προσωπικού της και η παράλληλη εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 50 χώρες παγκοσμίως,  έφεραν ως αποτέλεσμα την καθιέρωση της DASTERI A.E. στην υψηλότερη βαθμίδα κατασκευαστών/προμηθευτών φωτιστικών σωμάτων, των μεγαλύτερων κατασκευαστών οχημάτων παγκοσμίως (π.χ. Mercedes, Volvo, Ford, MAN, Isuzu κλπ.).

DASTERI SYSTEMS A.E.

Το 2005 ιδρύεται η θυγατρική εταιρεία της Νικ. Δαστερίδης ΑΒΕΕ με την επωνυμία  «DASTERI SYSTEMS A.E.», μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής επεκτείνοντας το πεδίο δραστηριότητας του ομίλου πλέον DASTERI στα προϊόντα φωτισμού τύπου LED για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και οδοφωτισμού μεταφέροντας έτσι την μακροχρόνια εμπειρία της στο συγκεκριμένο τομέα. Η στρατηγική συνεργασία με τους κολοσσούς, την Hilux LED Solutions (Η.Π.Α.) και την FOXCONN οδήγησε στην ανάπτυξη και συμπαραγωγή τεχνολογικά προηγμένων και καινοτόμων προϊόντων φωτισμού στην Ελλάδα. Το μέγεθος και η σημασία της παραπάνω συνεργασίας, επιβεβαιώνεται ανελλιπώς από το 2015 με την επίσημη ετήσια επίσκεψη του Πρέσβη των ΗΠΑ, καθώς και των εκπροσώπων της Αμερικάνικης Πρεσβείας στις εγκαταστάσεις της DASTERI A.E. στην Αλεξανδρούπολη.  Από το 2007 έως και σήμερα η DASTERI Α.Ε. έχει ολοκληρώσει επιτυχημένα έργα αντικατάστασης παλαιού ενεργοβόρου φωτισμού, με φωτισμό τύπου LED, σε περισσότερους από 80 Δημοσίους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και σε πλειάδα ιδιωτικών έργων αναβάθμισης φωτισμού, δείχνοντας τον δρόμο της εξοικονόμησης ενέργειας και της καινοτομίας.

Η DASTERI αποτελεί σήμερα μία από τις πιο υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου της στην Ευρώπη  έχοντας κερδίσει στην 46χρονη πορεία της πλειάδα βραβείων τεχνολογικής και επιχειρηματικής αριστείας.

Σχετικά Άρθρα