Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Αποχή-μαμούθ των δικηγόρων έως το τέλος του χρόνου από τις δίκες για “εγκληματικές οργανώσεις”

Οι δικηγόροι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο για μια διάταξη που θεωρούν άδικη

Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης αποφάσισε εναρμονισμένο με την απόφαση της ολομέλειας, τη συνέχιση της στοχευμένης αποχής των μελών από ποινικές δίκες Α Βαθμού στις οποίες υπάρχει κατηγορία του άρθρου 187ΠΚ, από 13.09.2022 έως και 31.12.2022. Εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης.

Η αποχή ξεκίνησε από τον περασμένο Απρίλιο και οι δικηγόροι επιμένουν: Ζητούν απόσυρση ή τροποποίηση της διάταξης για υποχρεωτική φυλάκιση για πλημμελήματα που ψηφίστηκε πρόσφατα στο άρθρο 187 παρ. 6.

Πιο συγκεκριμένα οι δικηγόροι απέχουν από τις δίκες με αντικείμενο αδικήματα σύστασης εγκληματικής οργάνωσης έως τις 31 Δεκεμβρίου ενόψει της έναρξης του νέου δικαστικού έτους, με αίτημα την απόσυρση ή τροποποίηση της νέας διάταξης που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες με βάση την οποία θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων όπως κλοπές, διαρρήξεις ή ακόμα και ζημιών περιουσιών όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από συμμορία αποφάσισε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που συνεδρίασε στην Καβάλα.

 Εν ολίγοις οι δικηγόροι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο για μια διάταξη που θεωρούν άδικη.

Η απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

“Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κατά τη συνεδρίασή της, στις 10.9.2022, στην Καβάλα και στο πλαίσιο της διεκδίκησης για την κατάργηση, άλλως, τροποποίηση της παρ. 6 του άρθρου 187 ΠΚ, αποφάσισε να εισηγηθεί στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας την παράταση της στοχευμένης αποχής των μελών τους από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι και 31.12.2022. Εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις, όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης. Η Ολομέλεια αποφάσισε επίσης να διοργανώσει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα επιστημονική εκδήλωση για το άνω θέμα και να ζητήσει γνωμοδότηση από εξειδικευμένους συναδέλφους στο επιστημονικό αυτό πεδίο για την αντισυνταγματικότητα της διάταξης του άρθρου 187 παρ. 6 ΠΚ”.

Υπενθυμίζεται πως η αποχή είχε ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλιο μετά από εισήγηση του μέλους του ΔΣ του ΔΣΑ και της Ενωσης Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγόρων Θόδωρου Μαντά και αποτελούσε ξεκάθαρη κλιμάκωση της δικηγορικής αντίδρασης για μια διάταξη που έχει δεχτεί σφοδρά πυρά απο τους δικηγόρους.

Υπενθυμίζεται πως η νέα διάταξη του 187 ΠΚ παρ. 6 αναφέρει πως:

-Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων ) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας, αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία , δεν μετατρέπονται , ούτε αναστέλλονται.

-Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης

Σχετικά Άρθρα