Τελευταία Νέα Τεχνολογία

Οι συναλλαγές χωρίς μετρητά βοηθούν το περιβάλλον

Το φυσικό χρήμα βασιλεύει εδώ και αιώνες στη ζωή των ανθρώπων. Τα μετρητά κυριαρχούν στις πάσης φύσεως συναλλαγές μας, αφού όλοι μας έχουμε μάθει να έχουμε χρήματα στο πορτοφόλι μας. Όμως, η εξέλιξη της τεχνολογίας, οι νέες συνήθειες, ενίοτε η ανάγκη και διάφοροι ακόμη σοβαροί λόγοι έχουν κάνει την ανθρωπότητα να κινείται σε πιο ψηφιακά μονοπάτια και να βλέπει με άλλο μάτι τους τρόπους πληρωμών στην καθημερινότητά της.

Οι πληρωμές χωρίς μετρητά έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Όταν αγοράζουμε απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης σε ένα σούπερ μάρκετ όπως ο Σκλαβενίτης, όταν κάνουμε συναλλαγές με online πλατφόρμες όπως είναι το PokerStars Casino για να διασκεδάσουμε με ένα κλασικό παιχνίδι blackjack, όταν κάνουμε αγορές σε online καταστήματα όπως το Amazon και σε άλλες καθημερινές δραστηριότητες, το ψηφιακό χρήμα είναι εκείνο που μας λύνει τα χέρια και κάνει ευκολότερες όλες τις κινήσεις μας.

Εκτός από την ευκολία μας όμως, υπάρχει κι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για τον οποίο οι συναλλαγές άνευ μετρητών έχουν θετική επίπτωση στη ζωή μας. Αναφερόμαστε στις θετικές επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον η έλλειψη μετρητών. Η Σουηδία είναι για πάνω από έναν χρόνο η πρώτη χώρα στην οποία το φυσικό χρήμα αποτελεί παρελθόν και η βοήθεια που θεωρείται ότι θα δώσει στο περιβάλλον αυτή η απόφαση, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την μετατροπή σε μία κοινωνία χωρίς μετρητά. Βλέπετε, το αρνητικό αποτύπωμα που αφήνει το χρήμα με τη φυσική του μορφή είναι πολύ έντονο.

Τα νομίσματα προκαλούν μεγάλα προβλήματα, αφού τα υλικά και το μέταλλο που απαιτούνται εκπέμπουν χιλιάδες τόνους διοξειδίου ετησίως. Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι τα χαρτονομίσματα είναι καλύτερα, όμως κι αυτό είναι λάθος. Σε αρκετές χώρες κατασκευάζονται από πολυμερή πλαστικά, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Αγγλία και εκπέμπουν δεκαπλάσιους τόνους διοξειδίου από τα νομίσματα. Θα μπορούσαμε να ρίξουμε το βάρος στην κατασκευή τους από χαρτί, όμως αυτό απαιτεί ξυλεία με χειρότερη επίπτωση στο περιβάλλον. Η λύση λοιπόν για τη μείωση της εκπομπής αερίων φαίνεται ότι είναι οι συναλλαγές χωρίς μετρητά, με βασικά πλεονεκτήματα, όπως τα παρακάτω.

Οι ανέπαφες πληρωμές είναι αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες ευκολίες στην καθημερινότητα των καταναλωτών. Πλέον, οι χρήστες μπορούν να πραγματοποιούν ανέπαφες πληρωμές μέσω τηλεφώνων με τη λειτουργία NFC που είναι συνδεδεμένα με το κινητό πορτοφόλι τους. Η διαδικασία μέσω κάρτας ή μέσω NFC, πρόκειται για μία εξαιρετικά απλή και ασφαλή μέθοδο πληρωμής, χωρίς απαιτήσεις PIN (μέχρι ένα ποσό) ή υπογραφές, που διεκπεραιώνεται με το απλό πέρασμα της κάρτας σε ένα τερματικό σημείο πώλησης.

Τα online πορτοφόλια κερδίζουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς, λόγω των γρήγορων, ασφαλών και βολικών μεθόδων πληρωμής τους. Το γνωστό «mobile wallet» είναι μία εφαρμογή για κινητά που επιτρέπει στον χρήστη να κάνει ό,τι κίνηση χρειάζεται με τα χρήματά του, μέσω κινητού. Το τεράστιο πλεονέκτημα του μηδενικού κινδύνου απώλειας και κλοπής, καθώς το δικό σου δεν μπορείς να το ξεχάσεις κάπου και δεν υπάρχει κίνδυνος να στο κλέψουν, έχει κάνει τα «ψηφιακά πορτοφόλια» ανάρπαστα. Επιπλέον, ένας χρήστης μπορεί να πραγματοποιεί πληρωμές σε επιχειρήσεις και να διευθετήσει λογαριασμούς, όπως του νερού, του ηλεκτρικού ρεύματος και πολλούς άλλους, απευθείας από την εφαρμογή πορτοφολιού για κινητά.

«Ο χρόνος είναι χρήμα», λένε. Οι αγορές μέσω ίντερνετ διασφαλίζουν τον χρόνο των καταναλωτών και των εταιριών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αποφύγουν τις ουρές που πιθανότατα θα έπρεπε να υποστούν σε κάποια δημόσια υπηρεσία ή κατάστημα. Ταυτόχρονα, η εν λόγω διαδικασία αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο πληρωμών, μιας και οι περισσότεροι τρόποι έχουν διαφορετικά επίπεδα κρυπτογράφησης και ελέγχου ταυτότητας δεδομένων.

Επίσης, τα κουπόνια δώρων που έχουν πλέον διαθέσιμα προς αγορά οι περισσότερες επιχειρήσεις αποτελούν μία μοντέρνα, εύκολη και ωραία ιδέα για να ευχαριστήσεις τους κοντινούς σου ανθρώπους. Τα προπληρωμένα κουπόνια είναι το τέλειο δώρο για κάθε περίπτωση, όπως γενέθλια, γάμοι και γιορτές, δίνοντας την ευκαιρία στον παραλήπτη να αγοράσει οτιδήποτε θελήσει, αποφεύγοντας τη μετέπειτα διαδικασία της αλλαγής του δώρου. Επιπλέον, δεν είναι λίγα τα καταστήματα που προσφέρουν έξτρα έκπτωση ή voucher για όσους προτιμούν τα προπληρωμένα δώρα, αφού πλέον η κυβέρνηση προσφέρει απαλλαγές από συναλλαγές χωρίς μετρητά που χρησιμοποιούνται για πληρωμές φόρου υπηρεσιών, αγορά καυσίμων, εισιτήρια τρένων, εισιτήρια διοδίων αυτοκινητοδρόμων, κ.ά.

Σχετικά Άρθρα