Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Πανηγυρίζει η ΙΜ Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας (video+ foto από τον Αρχιερατικό Εσπερινό)

Μαίρη Δαληκριάδου

Παραμονή σήμερα της εορτής της Παναγίας, προεξάρχοντος του επιχωρίου Μητροπολίτη κ.κ. Παντελεήμονα, παρουσία πλήθους Ιερέων την Μητρόπολης Ξάνθης και πλήθους κόσμου τελέσθηκε στις 7 το απόγευμα η Κάθοδος του Επιταφίου της Παναγίας και η λιτάνευσή του μέχρι την εναπόθεσή του στο Καθολικό της Ιεράς Μονής. Στη συνέχεια τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός και η Ακολουθία των Eγκωμίων της Θεοτόκου. Ακολουθησε Αρτοκλασία στον αύλειο χώρο της μονής.

Στο κύρυγμα του ο Μητροπολίτης Ξάνθης μίλησε για την κοίμηση της Θεοτόκου που ενώ είναι κοίμηση εμείς την γιορτάζουμε, για την Παναγία που είναι η Μητέρα όλων και σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ζωής μας έχουμε την μάνα και την Παναγία τα δυο πρόσωπα που φέρνουμε  στην μνήμη μας. Ο Μητροπολίτης μίλησε για την πρόσφατη απώλεια του 21 χρόνου αγοριού από το Όλβιο και τον τραυματισμό του 30 που μαζί ήταν πάνω σε ένα τρακτέρ και τους καταπλάκωσε δίνοντας στις μητέρες των παιδιών κουράγιο και υπομονή.

Στον εορταστικό εσπερινό παραβρέθηκαν ο στρατηγός διοικητής του τέταρτου σώματος στρατού, ο αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης, ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ξάνθης, ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλη Τσέπελης ο αντιδήμαρχος Ξάνθης Μανώλη Φανουράκης ο αντιδήμαρχος τουρισμού Παναγιώτης Αμβροσιάδης και άλλοι.

Λίγα λόγια για την Ημέρα:

Η Εκκλησία μας στις 15 Αυγούστου γιορτάζει μια από τις μεγαλύτερες εορτής της και μεγαλύτερη Θεομητορική γιορτή του ορθοδόξου εορτολογίου.

Είναι μια μέρα αφιερωμένη στην Παναγία η οποία γιορτάζεται με λαμπρότητα σε όλη την Ελλάδα αφού παντού υπάρχουν ναοί στο όνομα της. Προς τιμήν της Παναγίας τηρείται αυστηρή νηστεία από 1 μέχρι 14 Αυγούστου κατά την οποία νηστεύουμε και το λάδι και για αυτό πολλοί χαρακτηρίζουν την γιορτή και ως το “Πάσχα” του καλοκαιριού. Λόγω της γιορτής, στο διάστημα αυτό δεν γίνονται γάμοι από την εκκλησία μας.

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν η Θεοτόκος έμαθε από τον Θεό για τον επικείμενο θάνατό της, ανέβηκε στο όρος των Ελαιών, έναν ορεινό όγκο στα ανατολικά της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, για να προσευχηθεί και να ετοιμαστεί. Από εκεί ειδοποίησε τους Αποστόλους να είναι έτοιμοι για το γεγονός. Η Παναγία ετάφη στο μνήμα της Γεσθημανής. Τρεις μέρες μετά τον θάνατό Της, το σώμα της ανελήφθη στους ουρανούς, καθώς ο τάφος βρέθηκε άδειος.

Η xanthinews.gr βρέθηκε στην ΙΜ Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και κατέγραψε την Κάθοδο του Επιταφίου της Παναγίας και την λιτάνευσή του μέχρι την εναπόθεσή του στο Καθολικό της Ιεράς μονής.
Δείτε εδώ το live:

https://www.facebook.com/xanthinews/videos/1107069266905375

Η Αρτοκλασία:

https://www.facebook.com/xanthinews/videos/1099135014358620

Σχετικά Άρθρα