Τελευταία Νέα Τεχνολογία

Αρθροπλαστική και ρομποτική: Μια επωφελής συνύπαρξη για ασθενή και χειρουργό 

*του Αθανάσιου Αδάμ, Χειρουργού Ορθοπεδικού

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος που προσβάλει κυρίως τις αρθρώσεις του γόνατος, του ισχίου και της ποδοκνημικής. Εκτός από κληρονομικούς παράγοντες, η πάθηση μπορεί να είναι μετατραυματική, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα μικρής ηλικίας. 

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας;

Πόνος, δυσκαμψία και έντονη δυσκολία στη βάδιση είναι τα κύρια συμπτώματα που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα. Οι ασθενείς συχνά εμφανίζουν το χαρακτηριστικό σχήμα παρένθεσης στα γόνατα, ενώ συχνά κουτσαίνουν, προκαλώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμη και στις, κατά τα άλλα, υγιείς αρθρώσεις. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά, όταν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Συνήθως μια εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή και ένα πρωτόκολλο φυσιοθεραπειών μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα. 

Όταν όμως αυτά επιμένουν, η λύση που προτείνεται στους ασθενείς είναι η ολική αρθροπλαστική

Τι συμβαίνει κατά την ολική αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου;

Κατά τη διάρκεια της ολικής αρθροπλαστικής ο ορθοπεδικός χειρουργός καλείται να αντικαταστήσει ολόκληρη την φθαρμένη άρθρωση -ή τμήμα αυτής- με μία πρόθεση. Πρόκειται για ένα υλικό που αποτελείται από κράματα μετάλλου και πολυαιθυλένιο, γεγονός που το καθιστά ανθεκτικό στο χρόνο. Παλαιότερα, η ολική αρθροπλαστική ήταν ένα αρκετά επώδυνο χειρουργείο, που απαιτούσε μεγάλο χρονικό διάστημα αποκατάστασης, ενώ είχε και σχετικά μεγάλα ποσοστά αποτυχίας. Πλέον, με τη βοήθεια της τεχνολογίας είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε επεμβάσεις με ακρίβεια χιλιοστού, μειώνοντας εξαιρετικά τον χρόνο νοσηλείας και αποκατάστασης.

Το ρομποτικό σύστημα MAKO της Αμερικανικής Εταιρείας Stryker είναι η πλέον εξελιγμένη τεχνολογία για ολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου.

Τι ακριβώς αλλάζει με την ρομποτική τεχνολογία ΜΑΚΟ;

Σχεδόν όλη η διαδικασία του χειρουργείου εξατομικεύεται με βάση την ανατομία του ασθενούς. Μέσα από το σύστημα αξονικής τομογραφίας Accustop γίνονται εξειδικευμένες μετρήσεις προεγχειρητικά και παράγεται μια χαρτογράφηση της άρθρωσης που πρόκειται να αντικατασταθεί. Τα δεδομένα αναλύονται αφού σταλούν στο εξωτερικό και έτσι, όταν ο χειρουργός ξεκινά την επέμβαση, γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια πού θα πραγματοποιήσει την τομή και πώς θα τοποθετήσει την άρθρωση (ακριβείς μοίρες), ελαχιστοποιώντας τον τραυματισμό των μαλακών μορίων και μεγιστοποιώντας την επιτυχία του αποτελέσματος.

Ποια είναι τα τελικά οφέλη για τον ασθενή;

Με τη ρομποτική ολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου ΜΑΚΟ Stryker ο ασθενής σηκώνεται άμεσα, γεγονός που βοηθά στη συνολική ψυχολογία και αποκατάστασή του. Η ακριβής τοποθέτηση της νέας άρθρωσης μειώνει το αίσθημα του πόνου, τη μετεγχειρητική φαρμακευτική αγωγή (απλά παυσίπονα), καθώς και τις ημέρες νοσηλείας. Επιπλέον, η ρομποτική τεχνολογία στην αρθροπλαστική μάς επιτρέπει να έχουμε αναίμακτη τοποθέτηση της άρθρωσης, γεγονός που διευκολύνει ακόμη περισσότερο την τελική αποκατάσταση και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα φλεγμονών. 

Μπορούν όλοι οι ορθροπεδικοί χειρουργοί να εκτελέσουν επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής με το σύστημα ΜΑΚΟ;

Όχι. Μόνο εξειδικευμένοι και πιστοποιημένοι χειρουργοί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά εξελιγμένο σύστημα χειρουργικής αποκατάστασης που υπερτερεί έναντι άλλων συστημάτων, αφού μπορεί να δίνει πλήρη προεγχειρητική εικόνα στον χειρουργό και ένα βέβαιο αποτέλεσμα.

Αθανάσιος Αδάμ, MD, FICS

Χειρουργός Ορθοπεδικός

Συνεργάτης Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης

Mako Certified Surgeon 

Σχετικά Άρθρα