Καβάλα Τελευταία Νέα

Το μοναστήρι των Νικητών και η εικόνα που …χτυπά πιστούς

Από τις Αλλιώτικες Προτάσεις

Το μοναστήρι των Νικητών και η εικόνα που …..χτυπά πιστούς”….Εγώ θα σου πω κάτι κι εσύ αν θέλεις το πιστεύεις. Ήμασταν μικρά παιδιά και σκαρφαλώναμε στα δέντρα στο προαύλιο της εκκλησίας. Από ψηλά τα βλέπαμε όλα και μας άρεσε. Είδα με τα μάτια μου να σηκώνεται η εικόνα ψηλά, δίχως να την κρατά κανένας. Την είδα να χτυπά κι απόρησα πως συμβαίνει αυτό. Θαύμα ή λογική δεν ξέρω. Μόνο αυτό που είδα έχω να πω…”. Έτσι τελειώνει την αφήγηση του ο κ. Τάσος απ’ το Μακρυχώρι.Το μοναστήρι λέγεται Νικητών, γιατί το χωριό εδώ δίπλα λεγόταν έτσι. Σήμερα είναι έρημο. Η θαυματουργή εικόνα ήρθε με τους πρόσφυγες και “ταλαντεύτηκε” ποιος θα την πάρει (Ελαφοχώρι – Νικητές).

Τοποθετήθηκε στην αρχή σε οικία – ησυχαστήριο στους Νικητές (1969) και αργότερα στο σημερινό νέο μοναστήρι. Έκτοτε έχει συνήθεια να “χτυπάει” στην γιορτή της (6/8). Οι προσκυνητές κάνουν σειρά για να περάσουν απ’ την θαυματουργή εικόνα. Μερικοί την πιάνουν με χέρια τους και γονατίζουν κρατώντας την μεγάλων διαστάσεων εικόνα. Τότε, λένε ότι όποιος έχει αμαρτήσει τον χτυπάει για να τον συγχωρέσει…..

Το σίγουρο είναι ότι το μοναστήρι είναι πανέμορφο, στην αγκαλιά των βουνών της Λεκάνης, στην οποία και μπορείτε να φτάσετε εάν συνεχίστε προς Δύσβατο και Πλαταμώνα. Είναι αρκετά μεγάλο, νοικοκυρεμένο και περιποιημένο. Έχει δικές του καλλιέργειες και προϊόντα, ενώ λειτουργεί και μικρή έκθεση – πωλητήριο. Οι διαδρομές όπου κι αν πάτε είναι υπέροχες. Πριν τους Νικητές θα περάσετε απ’ το Μακρυχώρι, με την δροσερή πλατεία και τις φημισμένες ταβέρνες. Εξαιρετικός και φυσιολατρικός είναι ο δρόμος προς Κεχρόκαμπο, ενώ ακόμη πιο ωραία εάν κινήσετε προς Κορυφές και Παλιά Καβάλα…..

Σχετικά Άρθρα