Κύριο Θέμα Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Σπύρος Τσιλιγγίρης: Τρία χρόνια διακυβέρνησης: Είκοσι βασικά κυβερνητικά επιτεύγματα

  1. Η Ελλάδα αύξησε το Α.Ε.Π. της κατά 8,3% το 2021 και κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τέτοιες επιδόσεις μας φέρνουν στην πρώτη τριάδα της Ευρώπη. 
  2. Η ανεργία σημειώνει ήδη πτώση 4,8%, με περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις απασχόλησης που προστέθηκαν από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα. Και συνεχίζουμε στην κατεύθυνση αυτή.
  3. Χάρη στις 52 μειώσεις φόρων, μεταξύ των οποίων η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 34%,  και εισφορών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ενισχύθηκε αρκετά.
  4. Η Ελλάδα το 2021 σημείωσε ρεκόρ 20ετίας στις ξένες άμεσες επενδύσεις με 4,8 δισ. ευρώ, ενώ στο πρώτο τετράμηνο του 2022 έχουν ήδη προστεθεί άλλα 3 δισ.. Επιπλέον, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν διπλασιαστεί στα 40 δισ. ευρώ ετησίως, από 20 δισ. ευρώ τα προηγούμενα 12 χρόνια. 
  5. Το οικονομικό πλεονέκτημα που δημιουργούμε το μετατρέπουμε άμεσα σε κοινωνικό κεκτημένο, για όλους, ενισχύοντας τη μεσαία τάξη, ιδίως όμως τους πλέον ευάλωτους. Ένας πρόσθετος 15ος μισθός έχει προστεθεί στο εισόδημα των χαμηλόμισθων εργαζομένων, που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, και με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα πια έχει τον 9ο υψηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όσες χώρες έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό. 
  6. Συνολικά 51 δισ. ευρώ, 43 δισ. κατά τη διάρκεια της πανδημίας και 8 δισ. ευρώ από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, έχουν δοθεί για να στηρίξουν θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και εισοδήματα. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος της χώρας μειώνεται ως αποτέλεσμα της δυναμικής μας ανάπτυξης.
  7. Η Ελλάδα βγαίνει τον Αύγουστο από την ενισχυμένη εποπτεία, αποπλήρωσε νωρίτερα το Δ.Ν.Τ. και βρίσκεται πλέον ένα σκαλί πριν από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός το οποίο θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη, ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση στα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών. 
  8. Η Ελλάδα κέρδισε ένα τεράστιο πακέτο δημοσίων επενδύσεων στην Ε.Ε. εξασφαλίζοντας σωρευτικά 80 δισ. ευρώ για τη χώρα έως το 2027, χρήματα τα οποία θα μεταφερθούν στην καθημερινή οικονομία και θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων.
  9. Ψηφιοποιούμε το Κράτος, εξοικονομώντας τεράστια ποσά για το δημόσιο, ποσά τα οποία και αυτά επιστρέφονται στην ελληνική κοινωνία. Και ακόμα με τις 1.500 νέες ψηφιακές υπηρεσίες εξασφαλίζουμε τουλάχιστον 60 ώρες ελευθερίας για τους πολίτες που δεν θα ταλαιπωρούνται πλέον σε ουρές. 
  10. Τρέχουμε τεράστια πρόγραμμα ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία. Ήδη η χώρα μας είναι η 7η χώρα παγκοσμίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ήλιο, αέρα και νερό. 
  11. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα νέων υποδομών (δρόμοι, λιμάνια, σιδηρόδρομοι, μετρό, αντιπλημμυρικά έργα), σχεδόν διπλάσιο σε αξία πρόγραμμα έργων που υλοποιήθηκαν για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Συνολικά 65 έργα προϋπολογισμού σχεδόν 14 δισ. ευρώ.
  12. Εφαρμόζουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας, αξιοποιούμε το ΕΣΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση, με δράσεις όπως το νέο ολοήμερο σχολείο, οι νταντάδες της γειτονιάς, ο προσωπικός βοηθός για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. 
  13. Στηρίζουμε το δημόσιο σχολείο. Στηρίζουμε στη πράξη τη δημόσια εκπαίδευση με 24.700 νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς -οι πρώτες προσλήψεις εδώ και 12 χρόνια- με τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, τα αγγλικά από το νηπιαγωγείο και τα εργαστήρια δεξιοτήτων σε δημοτικό και γυμνάσιο και με μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις.  
  14. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τη δημόσια υγεία με προσλήψεις 18.000 έκτακτων και μόνιμων υγειονομικών, με τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε 1,3 εκατ. γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού και με μια άψογη εμβολιαστική καμπάνια.
  15. Δίνουμε δύναμη στον εργαζόμενο και περισσότερα δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην αποσύνδεση και την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών. 
  16. Τελειώνουμε οριστικά με το άγος των εκκρεμών συντάξεων έως τον Αύγουστο του 2022. Πλέον κάθε νέα αίτηση σύνταξης θα ικανοποιείται μέσα σε 3 μηνών. 
  17. Ενισχύσαμε και ενισχύουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με 460 πρόσθετα λεωφορεία στην Αθήνα, 260 στη Θεσσαλονίκη, την παράδοση 3 σταθμών του μετρό στην Αθήνα, την εκκίνηση της γραμμής 4 και την ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης έως το τέλος του 2023. 
  18. Θωρακίσαμε τα σύνορα της χώρας. Μειώσαμε τις προσφυγικές ροές κατά 85% το 2020 και 79% το 2021. Πετύχαμε μείωση των φιλοξενούμενων στη χώρα κατά 50%. 
  19. Ενδυναμώσαμε την αποτρεπτική και αμυντική ικανότητα της χώρας με εξοπλιστικό πρόγραμμα 5,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει 24 Rafale, 3 φρεγάτες Belharra, 41 προγράμματα αναβάθμισης εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων.
  20. Μεγαλώσαμε τα όρια της επικράτειάς μας, μετά από δεκαετίες, με την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο και ταυτόχρονα ενισχύσαμε τις στρατηγικές συμμαχίες μας με Η.Π.Α., τη Γαλλία, τα Αραβικά κράτη και το Ισραήλ.

Μέσα σε τρία χρόνια η Ελλάδα έγινε και συνεχίζει να γίνεται πιο ισχυρή, οικονομικά, κοινωνικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Φυσικά στην πορεία αυτή υπήρξαν και λάθη, καθυστερήσεις και αστοχίες. Λάθη που αναγνωρίσαμε και που με  στοχευμένες παρεμβάσεις  επιχειρήσαμε και επιχειρούμε πάντα να διορθώνουμε.

Σχετικά Άρθρα