Οικολογία Τελευταία Νέα

Ξανθιώτισσες παραλαμβάνουν αργαλειούς για να ασχοληθούν με τη χειροτεχνία

Την ενίσχυση της χειροτεχνίας στη Θράκη κάνει πράξη το Υπουργείο Πολιτισμού, παρέχοντας εξοπλισμό σε γυναίκες που δρουν σε οργανωμένες ομάδες και κατασκευάζουν είδη λαϊκής τέχνης. Οι ιστορίες τους κοινωνήθηκαν στον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, όταν είχε επισκεφθεί τη Θράκη τον περασμένο Μάρτιο και περίπου δύο μήνες μετά, έφτασαν οι πρώτοι αργαλειοί σε τρεις διαφορετικές ομάδες: στην ΚΟΙΝΣΕΠ Πλέτενο Ξάνθης και στις ομάδας του Σοφικού και της Πτελέας στον Έβρο.

Ο κος Γιατρομανωλάκης, περιγράφει τη δράση ως εξής:

Όταν επισκέφθηκα τη Θράκη τον Μάρτιο, στις συναντήσεις μας με συλλόγους, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ που ασχολούνται με την χειροτεχνία, διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις σε εξοπλισμό.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, επικοινωνήσαμε με την Επιτροπή Ελλάδα 2021 Greece 2021 και την Πρόεδρο της, Γιάννα Αγγελοπούλου και συμφωνήσαμε ότι ένα μέρος του πλεονάσματος της Επιτροπής θα κατευθυνόταν προς την αγορά αργαλειών για κάποια από αυτά τα σημεία.

Όπερ και εγένετο. Οι πρώτοι αργαλειοί στο Πλέτενο Ξάνθης Pleteno koinsep, και στο Σοφικό και στην Πτελέα Έβρου όχι μόνο έφτασαν αλλά μπήκαν και σε λειτουργία!

Η Επιτροπή Ελλάδα 2021 και η Γιάννα Αγγελοπούλου, τις οποίες ευχαριστούμε πολύ για την άμεση ανταπόκριση και υποστήριξη, μοιράζονται το όραμά μας για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χειροτεχνία στην Ελλάδα σε οικονομικό, πολιτιστικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό επίπεδο.

Και φυσικά αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς ήδη υποβάλαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα πρώτο ολοκληρωμένο Τεχνικό Δελτίο για την δημιουργία πιστοποιημένων προγραμμάτων κατάρτισης για την υφαντουργία, την αγγειοπλαστική και την ξυλογλυπτική.

Σχετικά Άρθρα