ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Με μια μαραθώνια εθελοντική αιμοδοσία γιορτάζουν την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη οι εθελοντές της Ξάνθης (ηχητικό)

Με μια μαραθώνια εθελοντική αιμοδοσία γιόρτασαν οι εθελοντές αιμοδότες της Ξάνθης τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

Η αιμοδοσία, γίνεται σε συνεργασία και συνδιοργάνωση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων η οποία το συνδυάζει με την πρώτη της Εθελοντική Αιμοδοσία στην Περιφερειακή Ενότητα της Ξάνθης και με τη συμπαράσταση της Ένωσης Συνοριακών Αστυνομικών Ξάνθης και με την υποστήριξη επίσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.), του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης και του Συλλόγου Αιμοδοσίας Συνοριακών Φυλάκων.

Η όλη δράση εντάσσεται  στις εκδηλώσεις και δράσεις της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας 2022 της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

‘Χρόνια πολλά στ’ αδέλφια μας. Όλους τους εθελοντές αιμοδότες’, ευχήθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Ν.Ξάνθης ‘Η ΑΓΑΠΗ’ κ. Γιάννης Παπαχρόνης , καλώντας τους συμπολίτες/σες να προσέλθουν και να αιμοδοτήσουν.

Όπως σημείωσε ο χώρος έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, με επτά κρεβάτια, με ενισχυμένο νοσηλευτικό προσωπικό και δυο γιατρούς της κινητής μονάδας αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Ξάνθης, οπότε και ο χρόνος αναμονής όσων προσέλθουν μειώνεται δραστικά. 

Ενημέρωσε ότι μέσω της ΠΟΣΕΑ ενεργοποιήθηκαν οι περίπου 20 ενώσεις των συνοριακών αστυνομικών, οι οποίες πλέον θα αιμοδοτούν προκειμένου να ενισχύσουν και τη δική τους τράπεζα αίματος, αλλά και για να προσφέρουν ζωή σε όσους συνανθρώπους έχουν ανάγκη: ‘ Στην Ξάνθη σήμερα ξεκινάμε με αυτή την αιμοδοσία , αλλά θα προγραμματιστεί για δυο φορές το χρόνο’ επισημαίνει ο κ. Παπαχρόνης.

Σήμερα επίσης, πιστοποιημένοι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ», θα εγγράφουν νέους εθελοντές και θα συλλέγουν δείγματα για δότες μυελού των οστών μέσω ενός απλού δείγματος σάλιου για λογαριασμό του Κέντρου Δοτών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ-ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ) :’ οι σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών δραστηριοποιούνται τόσο στο κομμάτι της εθελοντικής αιμοδοσίας , όσο και στο σύνολο των παραγώγων αίματος , όπως αιμοπετάλια, μυελό των οστών, πλακούντα, ακόμη και στη δωρεά οργάνων. Στόχος είναι να εμπλουτίζονται διαρκώς οι δεξαμενές…’, τόνισε.

Ακούστε τον κ. Γ. Παπαχρόνη:

Με την ευκαιρία της σημερινής αιμοδοσίας ο κ. Παπαχρόνης εστίασε και στις δυσλειτουργίες που βιώνουν οι σύλλογοι εθελοντών στη χώρα, οι οποίοι αναγνωρίζονται με για την προσφορά τους από την πολιτεία, αλλά δεν στηρίζονται ώστε απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα να επιτελούν το σκοπό τους :’Η πολιτεία θέλει τον εθελοντή αιμοδότη , όχι όμως τον οργανωμένο εθελοντή αιμοδότη.  εκκλήσεις , ιδίως τώρα στην περίοδο της πανδημίας, να προσφέρουν οι εθελοντές αίμα από το υπουργείο υγείας, πολλές. Όμως, θυμίζω, δεν επιχορηγούνται οι σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών ούτε καν για τα αναγκαία αναλώσιμα που απαιτεί η οργάνωση μιας αιμοδοσίας. Επαφές έγιναν πολλές με τα αρμόδια υπουργεία και την ομοσπονδία. Εκείνο που ανακοινώθηκε είναι η εγγραφή των συλλόγων στο Μητρώο Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου βάση της νομοθεσίας θα καλύπτονται πάγια λειτουργικά έξοδα των γραφείων. ΄Ήδη ο σύλλογος ‘Η ΑΓΑΠΗ’ εγγράφηκε και αναμένει πιστοποίηση. Ακόμη και οργανωτικά τώρα στήνεται ένα ενοποιημένο σύστημα παρακολούθησης αποθεμάτων αίματος… Η ομοσπονδία καθόλου τυχαία δεν προέτρεψε τα μέλη της να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις καταστατικών ώστε να αναφέρονται και οι πολιτιστικές δράσεις στους σκοπούς- που ούτως ή άλλως η αιμοδοσία και δη η εθελοντική είναι πολιτισμός- ώστε να μπορούν να καλύπτουν μέρος των αναγκαστικών εξόδων από επιχορηγήσεις φορέων…’.

Παρά τις καθυστερήσεις πάντως που ‘γράφει’ η κεντρική διοίκηση, ο σύλλογος της ‘ΑΓΑΠΗΣ’ προχωρά μεθοδικά και οργανωμένα . Ο κ. Παπαχρόνης ενημέρωσε ήδη του συλλόγους της περιφέρειας ΑΜΘ να είναι σε ετοιμότητα καθώς η ολοκλήρωση του νέου Νοσοκομείου στην Κομοτηνή θα αλλάξει πολλά δεδομένα, αφού αναμένεται να αποκτήσει κεντρικό ρόλο στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας στην περιφέρεια μας, εξυπηρετώντας ασθενείς από το σύνολο των Π.Ε.

Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα