ΕπιστολέςΤελευταία Νέα

Ένας αιφνίδιος «ντουβρουτζάς»  στους «κύκλους» του Υπουργείου Αμύνης. Του Δημήτρη Κωνσταντάρα.

Ξέρετε τι σημαίνει η τούρκικης προέλευσης λέξη  «ντουβρουτζάς» ;  Με  λίγα λόγια, «Mού ήρθε κεραμίδα στο κεφάλι , μου ήρθε ταμπλάς, έπαθα εγκεφαλικό».

Ε, ένας τέτοιος «ντουβρουτζάς» με χτύπησε στο κεφάλι κάποια στιγμή τη Δευτέρα, 30 Ιουνίου, όταν έμαθα, διαβάζοντας σε κάποια ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. ότι : «Τον προβληματισμό τους για ενδεχόμενες υβριδικού τύπου απειλές μέσα στο καλοκαίρι εξέφρασαν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και τα σύνορα στον Έβρο με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση».

Προσπάθησα να διασταυρώσω την –προφανέστατα σκόπιμη- διαρροή αυτή, πήρα αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες , ανησύχησα γιατί οι « υβριδικές απειλές» δεν είναι αστείο πράγμα, ιδίως τώρα που αρχίζει το καλοκαίρι αλλά ύστερα από κάποιο διάστημα διάβασα ότι : « Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διευκρίνιζαν αργότερα ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα παραμείνουν σε εγρήγορση ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση, ακόμα και υβριδικές απειλές που πιθανώς να εκδηλωθούν μέσα στο καλοκαίρι. Όπως η Ελλάδα ήταν έτοιμη το 2019, το 2020 και πέρυσι, έτσι και τώρα έχει λάβει τα μέτρα της».

Ομολογώ ότι ανησύχησα περισσότερο γιατί η δεύτερη διαρροή  ισοδυναμούσε με το παλαιότερο «Έλληνες γρηγορείτε».  Σκέφτηκα ότι μετά τη δεύτερη διαρροή, δεν αποκλειόταν , κάποια στιγμή, ν αρχίσουν να χτυπούν οι σειρήνες.  Ωστόσο, σε νεότερη «διαρροή»  οι  κύκλοι του ΥΠΕΘΑ επισήμαιναν ότι : «Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας, όπως ήταν και θα είναι πάντα. Τα υπόλοιπα είναι σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Σκέφτηκα ότι κακώς είχα πάθει «ντουβρουτζά» γιατί «ντουβρουτζά» είχαν προφανώς πάθει οι «κύκλοι του ΥΠΕΘΑ» που δεν ήξεραν τι είχαν «διαρρεύσει» και πώς θα το «μάζευαν» αφού ο «ντουβρουτζάς» είχε ήδη αγγίξει ανώτερα κλιμάκια. ΚΙ αυτό, εν μέρει επιβεβαιώθηκε όταν διάβασα λίγο αργότερα – σε ένα προφανώς αντιπολιτευόμενο ηλεκτρονικό Μ.Μ.Ε. ότι : «Άνω κάτω είναι η κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες μετά την ύποπτη διαρροή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για «ενδεχόμενες υβριδικού τύπου απειλές μέσα στο καλοκαίρι» με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας. Η ενόχληση στο Μαξίμου ήταν τέτοια που οδήγησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ανασκευάσει». Και η εικόνα ξεκαθάρισε  όταν σήμερα (31 Ιουνίου)το πρωί, άκουσα στην τηλεόραση ότι για το θέμα είχε πάρει θέσει και ο Υπουργός Εξωτερικών  Νίκος Δένδιας  που σχολίασε καθησυχαστικά τις «διαρροές» ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, το θέμα είχε πάρει διαστάσεις με άξονα το ότι «το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαψεύδει τον εαυτό του».

Σταματώ εδώ το ενημερωτικό κομμάτι γιατί κάθε λίγο και λιγάκι, κάποια «πηγή» βγαίνει και σχολιάζει. Και καταλήγω στο συμπέρασμα ότι «κάπου, κάποια στιγμή, κάποιος , κάτι είχε πει» δεδομένου ότι οι σχέσεις μας με την Τουρκία βρίσκονται σε ανησυχητικό σημείο. Και αυτό το «κάτι», «κάποιος» αξιωματούχος , ίσως του Πενταγώνου, «τάισε» τους δημοσιογράφους στη Βουλή με μια «αποκλειστική» πληροφορία.

Είναι ανησυχητικές αυτές οι πληροφορίες;  Είναι. Είναι πραγματική η ανησυχία; Είναι;  Χρειαζόταν αυτή η εξωθεσμική ενημέρωση; Ίσως. Αλλά πώς το είπε ο αξιωματούχος; Τι είπε; Τι σχολίασε; Τι στοιχεία έδωσε; Είχε κάλυψη των προισταμένων του ή απλώς ήθελε να το παίξει «καλός» με τους συντάκτες; Διότι την σήμερον ημέραν και δεδομένης της σφοδρής πολιτικής αντιπαλότητας εν όψει και των φημολογούμενων πρόωρων εκλογών, πολλοί χρησιμοποιούν μιαν «αποκλειστικότητα» και κάνουν την τρίχα, τριχιά.

Για να ολοκληρώσω τις σκέψεις μου, παραθέτω  γραπτές θέσεις του Κωνσταντίνου Γράψα, παλιού πιλότου μαχητικών αεροσκαφών , πρώην εκπροσώπου Τύπου της Πολεμικής Αεροπορίας, ιστορικού και αρθρογράφου :

«Την τελευταία εξαετία, οι όροι υβριδικός πόλεμος και υβριδικές απειλές έχουν εισβάλλει στην καθημερινότητά μας. Η συχνότητα χρήσης τους αυξήθηκε κατακόρυφα μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την απροσδόκητη κατάληψη της Κριμαίας από τα ρωσικά στρατεύματα. Από τότε, η μελέτη και η αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών δεν έπαψε να απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, αλλά και τις χώρες που συνορεύουν και υφίστανται την απειλή της Ρωσίας. Ωστόσο, το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικότητα των Ρώσων ούτε και περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Παρουσιάζει, μάλιστα, έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού η Ελλάδα είναι αποδέκτης συστηματικών υβριδικών επιθέσεων εδώ και δεκαετίες.

Η πρώτη απόπειρα ταξινόμησης του φαινομένου συναντάται στο κινεζικό στρατιωτικό πόνημα: «Απεριόριστος Πόλεμος – Υποθέσεις σχετικά με τον πόλεμο και τις τακτικές του την εποχή της παγκοσμιοποίησης». Στο συγκεκριμένο έργο, αναφέρονται εναλλακτικοί τρόποι δράσης για την επικράτηση της Κίνας σε περίπτωση σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι συγγραφείς προτείνουν τη συνδυαστική χρήση στρατιωτικών και μη στρατιωτικών δράσεων, στις οποίες συγκαταλέγονται κυβερνοεπιθέσεις σε ιστοσελίδες και πληροφοριακά συστήματα, στόχευση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τρομοκρατία, χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και επιχειρήσεις επιρροής, διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων σε αστικά κέντρα κ.ά.

 Ο υβριδικός πόλεμος (hybrid war) περιλαμβάνει κρατικούς και μη-κρατικούς δρώντες, οι οποίοι προσπαθούν να επιτύχουν τους σκοπούς τους χωρίς να περιορίζονται στο φυσικό πεδίο της μάχης. Κάθε επίθεση αποτελεί συνδυασμό μεθόδων, στοχοποιώντας τόσο τις κρατικές λειτουργίες όσο και τις κοινωνικές δομές του αντιπάλου, για την επίτευξη συγκεκριμένων αντικειμενικών σκοπών.».

Και τελειώνω με το πιο ουσιαστικό συμπέρασμα του κ. Γράψα: «Στο πλαίσιο αυτό, οι εκστρατείες παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων αποτελούν βασικό εργαλείο. Χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποσκοπείται η καλλιέργεια διχόνοιας μεταξύ κοινωνικών, θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, η δημιουργία αβεβαιότητας και ανησυχίας μέσω της καλλιέργειας αισθήματος ηττοπάθειας τόσο στον λαό όσο και στους κυβερνώντες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δυσχεραίνεται η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, επιτυγχάνεται ο αποπροσανατολισμός από τους πραγματισμούς στόχους των επιθέσεων και καθίσταται δύσκολη η λήψη αποφάσεων».

Βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Κι αν το επόμενο διάστημα δείτε «αλλαγές» στον χώρο της Εθνικής Άμυνας, τότε οι πηγές του Υπουργείου που διέρρευσαν πληροφορίες στους συντάκτες έχουν υποπέσει σε μεγάλη γκάφα.

Σχετικά Άρθρα