fbpx
Κύριο ΘέμαΠαραπολιτικάΤελευταία Νέα

Συνέντευξη: Ολυμπία Αναστασοπούλου Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης: «Για τους λάτρεις της φύσης, η Ξάνθη είναι ένας επίγειος παράδεισος»

Συνέντευξη παραχώρησε στην XanthiNews.gr και στην δημοσιογράφο Μαίρη Δαληκριάδου η Γενική Γραμματέα Τουριστική Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου η οποία βρέθηκε πρόσφατα στην πόλη μας ως εισηγήτρια στο επιστημονικό συνέδριο για αιρετούς, τεχνοκράτες και στελέχη Οικονομικής Διοίκησης ΟΤΑ της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης” με θέμα Επενδυτικός – Αναπτυξιακός Προγραμματισμός & Διοίκηση Οικονομικών Αξιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Πράσινη Οικονομία, Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Δια Βίου Μάθηση).

Η εξαιρετικά δραστήρια Γενική Γραμματέας του Υπουργεία κα Αναστασοπούλου, στο περιθώριο της επίσκεψής της στην πόλη μας συναντήθηκε τόσο με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κο Χρήστο Μέτιο όσο και με τον Δήμαρχο Ξάνθης κο Μανώλη Τσέπελη με τους οποίους συζήτησε τρόπους αξιοποίησης της περιοχής μας. Η XanthiNews.gr την συνάντησε και μας απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις.

  1. Κατ’ αρχάς, κυρία Αναστασοπούλου, θα θέλαμε τις εντυπώσεις σας από την πρόσφατη συμμετοχή σας στο Συνέδριο των Γενικών Γραμματέων των ΟΤΑ στην πόλη μας την Ξάνθης.

Ήταν μια πολύ θετική εμπειρία -από κάθε άποψη- η συμμετοχή στο επιστημονικό συνέδριο για αιρετούς, τεχνοκράτες και στελέχη Οικονομικής Διοίκησης ΟΤΑ της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης” με θέμα Επενδυτικός – Αναπτυξιακός Προγραμματισμός & Διοίκηση Οικονομικών Αξιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Πράσινη Οικονομία, Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Δια Βίου Μάθηση).

Ο τουρισμός έχει μια έντονη περιφερειακή διάσταση και άρα όλοι οι περιφερειακοί stakeholders πρέπει να συμμετέχουν στην διαμόρφωση της τουριστικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Οπότε με μεγάλο ενδιαφέρον άκουσα τις απόψεις, όπως και τους διάφορους προβληματισμούς των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες τόσο του παρόντος, όσο και του μέλλοντος του ελληνικού τουριστικού οικοσυστήματος.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ένας από τους σημαντικούς stakeholders καλείται να συνεισφέρει στην μεγιστοποίηση των ωφελειών από την τουριστική δραστηριότητα, τόσο των επιχειρηματικών μονάδωνόσοκαι των δημόσιων τουριστικών ειδικών υποδομών.

Κρίνεται εκ των πραγμάτων αναγκαίο, λοιπόν, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνδυάσουντουριστικές με μη άμεσα τουριστικές δραστηριότητες και να επιτύχουν την αρμονική συνύπαρξή τους σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, το οποίο οριοθετείται από αναπτυξιακές και μη δραστηριότητες.

Στο υπουργείο Τουρισμού πιστεύουμε, λοιπόν, ότι με συνέργειες και συμπράξεις έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε την ατζέντα για την πραγματική μεταμόρφωση του τουρισμού και τη μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Τα παραπάνω συμμερίζονται τόσο οιτοπικοί φορείς που φιλοξενούσαντο εν λόγω συνέδριο, όσο και οι δημοσιογράφοι της περιοχής που κάλυπταν με ρεπορτάζ τις εργασίες του. Προσηνείς και φιλόξενοι αμφότεροι με διάθεση για συνεργασία στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας για την βιώσιμη, ανθεκτική και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη του τουρισμού της Ξάνθης αλλά και γενικότερα, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

  • Πιστεύετε ότι περιοχές όπως η περιοχή της Ξάνθης, που δεν είναι προορισμός μαζικού τουρισμού, έχουν προοπτικές ανάπτυξης;

Ο τουρισμός πλέον αφορά στην απόκτηση εμπειριών και την αλληλεπίδραση του επισκέπτη με τον προορισμό. Αυτά αποκτώνται με την εξοικείωση του με τnν τοπική κουλτούρα, με τη γνωριμία του με τη τοπική μας γαστρονομία, τα ήθη και τα έθιμά μας, την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, αλλά και με τη φιλοξενία που εξακολουθεί να αποτελεί τοισχυρό μας πλεονέκτημα.

Πέρα από τη σταθερή προώθηση της χώρας μας από το Υπουργείο Τουρισμού ως ασφαλούς προορισμού, ιδανικού για πολυθεματικές και αυθεντικές, αν θέλετε βιωματικές θα έλεγα, εμπειρίες όλο το χρόνο, ήδη ο ΕΟΤ  βρίσκεται σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της χώρας ώστε να συνεχίσει να προβάλλει νέους, εναλλακτικούς προορισμούς και τοπικές εμπειρίες. 

Πολλοί ταξιδιώτες, όπως θα γνωρίζετε, είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν μεγαλύτερα ποσά σε προορισμούς και δραστηριότητες που υπηρετούν την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, εφαρμόζουν πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλονκαι προσφέρουν αυθεντικές τοπικές εμπειρίες, όπως η Ξάνθη.

Άλλωστε για τους λάτρεις της φύσης, η περιοχή σας είναι ένας επίγειος παράδεισος. Το δάσος Δρυμού (Χαιντού), η λίμνη Βιστωνίδα, ο καταρράκτης του Λειβαδίτη, το δασικό χωριό Ερύμανθου, και φυσικά ο ποταμός Νέστος, με το Δέλτα και τα Στενά του, αποτελούν τοπία απαράμιλλης φυσικής μορφιάς και σημαντικά οικοσυστήματα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Επιπροσθέτως, η οροσειρά της Ροδόπης φημίζεται για τα παρθένα δάση της αλλά και για τα παραδοσιακά ορεινά της χωριά, μεταξύ των οποίων και τα «Πομακοχώρια», που είναι γνωστά για την πολιτιστική και την αρχιτεκτονική μοναδικότητά τους.

Αντιστοίχως, και οι λάτρεις της περιπέτειας μπορούν να δοκιμάσουν δραστηριότητες που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη: κανό-καγιάκ, πεζοπορία, ποδηλασία, παρατήρηση πουλιών, τοξοβολία, διαδρομές με τζιπ και ιππασία είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που διοργανώνονται στην περιοχή του Νέστου, της Βιστωνίδας ή του Λειβαδίτη.

Παράλληλα, η τοπική γαστρονομία σας αποτελεί μείγμα γεύσεων και αρωμάτων με προέλευση τόσο από τη Μικρά Ασία όσο και τα Βαλκάνια, ενώ διαθέτετε αξιόλογα κρασιά που παράγονται με οινοποίηση γηγενών ποικιλιών όπως Ροδίτης, Αθήρι, Ασύρτικο, Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα.

Επίσηςεκτός από το καλό φαγητό και κρασί η Ξάνθη φημίζεται για τα ιδιαίτεραγλυκίσματά της με ανατολίτικες κατά βάση ρίζεςσαν τα εξαίσια σιροπιαστά γλυκά με φύλλο, όπως μπακλαβά, κανταΐφι, εκμέκ, σαραγλί, καρυδόπιτα, σάμαλι, αλλά και ρεβανί, καζάνντιπί, ταβούκγκιοσούμουχαλεμπίσεκέρπαρέ, όπως και το γνωστό σουτζούκλουκούμ.

Η Ξάνθη λοιπόν διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που την καθιστούν ελκυστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο, όχι μόνο για τα προαναφερθέντα, αλλά και για την ποικιλία εναλλακτικών μορφών τουρισμού που προσφέρει. Με λίγα λόγια η περιοχή σας διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα για ανθεκτική και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε αρμονία με το περιβάλλον.

  • Υπάρχουν εργαλεία τα οποία μπορούν να αναπτύξουν οι ΟΤΑ  της περιοχής ώστε σύντομα να έχουμε αποτελέσματα προσέλκυσης τουριστών ειδικού σκοπού που είναι συνήθως και άνθρωποι υψηλού εισοδήματος;

Ναι, συγκεκριμένα οι δράσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (ΕΣΑΑ), αφορούν πρωτίστως την «Διαχείριση Προορισμών» καιδευτερευόντως όλες τις υπόλοιπες δράσεις του Ταμείου όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμμετέχει ενδεχομένως στην προώθηση διαφόρων μορφών θεματικού τουρισμούγια την Ξάνθη, όπως είναι ο ορεινός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, η γαστρονομία και ο πολιτιστικός τουρισμός.

Ειδικότερα, οι Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs) αφορούν άμεσα την τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από τις αντίστοιχες αναπτυξιακές τους εταιρίες. Τα εξεταζόμενο έργο αφορά την χρηματοδότηση μελετών και προετοιμασίας για την ίδρυση πιλοτικών Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (Destination Management and Marketing Organizations – DMMOs) και τη δημιουργία τοπικών Παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης (σε κάθε πιλοτικό DMMO).

Πιο αναλυτικά το Έργο «Διαχείριση Προορισμών» (Destination Management) είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις αρχές της Πράσινης Ανάπτυξης, αφού αφορά στη βελτίωση της διαχείρισης των προορισμών μέσω της σύστασης και λειτουργίας τοπικών/περιφερειακών Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών και Παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.

Επιπλέον, στην τρέχουσα περίοδο σταδιακής ανάκαμψης από τις συνέπειες της πανδημίας, η ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού σε περιφερειακούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως η περιοχή σας, θα επιφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και οικονομία, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην ισόρροπη ανάπτυξη.

Όπως άλλωστε ανέφερε πρόσφατα (4/5) και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με 33 μικρούς ορεινούς δήμους της χώρας: «Πιστεύω ακράδαντα ότι η επόμενη πρόκληση και η επόμενη μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας είναι ο ορεινός τουρισμός, η επέκταση της τουριστικής περιόδου όλο το 12μηνο. Έχουμε γωνιές της Ελλάδος που όσοι τις γνωρίζουν μένουν άφωνοι και θέλουν όλοι να επιστρέφουν».

  • Ποιες είναι οι τελευταίες δράσεις του υπουργείου λίγες μέρες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 22; Τι περιμένουμε φέτος;

Έχουμε δουλέψει μεθοδικά τον χειμώνα και η στρατηγική μας να φέρουμε νωρίτερα φέτος την έναρξη της τουριστικής περιόδου -την 1η Μαρτίου- με την προσθήκη νέων προορισμών σε όλη την Ελλάδα, έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Αυτή τη στιγμή, έχουμε 500.000 ταξιδιώτες που φθάνουν στο “Ελ. Βενιζέλος” με απευθείας πτήσεις από την Αμερική, ενώ η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των Γερμανών. Παράλληλα, η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση, στις προτιμήσεις των Ρουμάνων ταξιδιωτών όσον αφορά στον οδικό τουρισμό, ενώ ένας στους δύο Σέρβους που πρόκειται να ταξιδέψει στο εξωτερικό φέτος, επιλέγει την Ελλάδα για τις διακοπές του.

Εξίσου ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία και από άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ, ενώ σύμφωνα με τηνκα. Μαρία Δεληγιάννη, τηγενική διευθύντρια της ΔιεθνούςΈνωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), «το 2022, 87 κρουαζιερόπλοια μελών της CLIA αναμένεται να κάνουν κρουαζιέρα στην Ελλάδα φτάνοντας σχεδόν στα επίπεδα του 2019». Επίσης, «το αξιοσημείωτο», όπως επισημαίνει, « είναι ότι το 54% αυτών θα κάνουν homeport στην Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα θα πραγματοποιούν μερική ή ολική επιβίβαση επιβατών σε ελληνικά λιμάνια».

Σε γενικές γραμμές, τα πρώτα στοιχεία από τις κύριες αγορές από τις οποίες προσελκύουμε ταξιδιώτες και τουρίστες, μιλούν για αύξηση ακόμη και 30% με 40% σε κάποιους προορισμούς. Ωστόσο δεν προτρέχουμε να ανακοινώσουμε μεγέθη και αριθμούς. Ταμείο θα γίνει στο τέλος του έτους.

Τέλος, καθώς δεν υποτιμούμε τη δυναμική του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος με την κατάλληλη ενίσχυση μπορεί να διατηρήσει την ανθεκτικότητα του οικοσυστήματος σε περιόδους κρίσης, ενώ σε περιόδους ανάκαμψης μπορεί να μας οδηγήσει σε νέες κορυφές, αυξάνουμε την επιδότηση του κοινωνικού τουρισμού για κάθε δικαιούχο, μέσα από το ανανεωμένο πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”, το νέας μορφής και δομής πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού για την περίοδο 2022-2025,  ύψους 30 εκατ. ευρώετησίως.

Σχετικά Άρθρα