Κόμματα Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Αυτός είναι ηγέτης χώρας…. Ιδιαίτερης σημασίας η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. («Απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη»)

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Η.Π.Α., η συνάντησή του σήμερα Δευτέρα με τον Πρόεδρο Biden και η ομιλία του την Τρίτη σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου αναδεικνύουν τη σημασία της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το κύρος του Πρωθυπουργού σε διεθνές επίπεδο. Η χρονική συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται επίσης αλλά και το πρόγραμμα της επίσκεψης υπογραμμίζουν την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας.

  • Ο Πρωθυπουργός θα είναι εκεί ως ο ηγέτης μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, που δεν ετεροπροσδιορίζεται, που έχει τον ξεκάθαρο δικό της ρόλο, που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Θα μιλήσει  -όπως ο ίδιος τόνισε- όχι μόνο εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά ως εκπρόσωπος του Ελληνισμού.
  • Η επίσκεψη θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό αποτύπωμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο.
  • Σημειώνεται ότι μια τόσο τιμητική πρόσκληση για ομιλία στο Κογκρέσο απευθύνεται σε ξένους ηγέτες σε εξαιρετικές περιπτώσεις,  είτε ηγέτες χωρών που είναι στρατηγικοί εταίροι των Η.Π.Α. (για παράδειγμα Ισραήλ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο) είτε εξέχουσες προσωπικότητες (Μαντέλα, Βαλέσα κ.ά.).
  • Στην ατζέντα της συνάντησης με τον Πρόεδρο Biden:
    • Θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Θα τεθεί επίσης το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Ο Πρωθυπουργός άλλωστε, έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών πτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.
    • Θα συζητηθούν  διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1).
    • -Θα γίνει, επίσης, συζήτηση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
    • Συζήτηση θα γίνει και για τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Σχετικά Άρθρα