Αγροτικά Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Σπύρος Τσιλιγγίρης : Εντός των ημερών η έκδοση Διυπουργικής για το αρδευτικό της Ξάνθης, ένα έργο ΣΔΙΤ 203 εκατομμυρίων ευρώ

Σειρά επαφών για τον αγροτικό τομέα είχε το Σαββατοκύριακο ο κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης στο περιθώριο του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Γράφει ο Βουλευτής Ξάνθης κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης στην σελίδα του στα Social Media:

Συναντήθηκα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά καθώς και με τον Υφυπουργό Γιώργο Στύλιο και τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Συζητώντας τέθηκαν όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός κλάδος στην περιοχή μας, μετά τις πρόσφατες ανατιμήσεις στα καύσιμα και τις ζωοτροφές.

Ο Υπουργός μου ανέφερε την έκδοση τροποποιητικής στην Υπουργική Απόφαση για την ενίσχυση του 2% στους κτηνοτρόφους, έτσι ώστε να επιδοτηθούν και οι υπόλοιποι δικαιούχοι που μείναν εκτός επιχορήγησης.

Μου ανέφερε ότι λύθηκε το πρόβλημα των χοιροτρόφων, που λόγω μη δήλωσης ΟΣΔΕ δεν έλαβαν την επιδότηση και πως σύντομα θα καταβληθούν τα ποσά που τους αναλογούν.

Μου εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι σύντομα η κατάσταση θα βελτιωθεί και ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στον πρωτογενή τομέα.

Τέλος το ευχάριστο για τον Νομό μας είναι η πορεία του αρδευτικού.

Ήρθε η σειρά για την έκδοση Διυπουργικής στο έργο ΣΔΙΤ για την άρδευση του κάμπου της Ξάνθης, η οποία θα εκδοθεί εντός των ημερών. Σημειώνω ότι παρακολουθώ από κοντά τις εξελίξεις στην πορεία του έργου και εκφράζω την ικανοποίηση μου.

Να σημειωθεί ότι το έργο αυτό με προϋπολογισμό 203.000.000€, το μεγαλύτερο στο Πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, περιλαμβάνει την κατασκευή:

• των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο (υδροληψία από το Νέστο πριν το υφιστάμενο φράγμα Τοξοτών) στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης, σε πέντε (5) περιοχές συνολικής έκτασης 250 χιλ. στρεμμάτων με σκοπό την άρδευση.

• των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής Α2, η οποία είναι μια εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης, περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις 57.260 στρεμμάτων (που αποτελούν το 19% της συνολικής έκτασης) και παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης.

Το σύνολο των υπό μελέτη έργων αφορούν σε εκτάσεις που ανήκουν στο Νομό Ξάνθης.

Η περιοχή του έργου οριοθετείται δυτικά από τον ποταμό Νέστο, ανατολικά από τη λίμνη Βιστωνίδα, νότια από την ακτογραμμή του Θρακικού πελάγους και τις παράκτιας αμμοθίνες, και βόρεια, κατά γενική έννοια, από τους πρόποδες της βόρειας ορεινής περιοχής.

Σχετικά Άρθρα