Ροδόπη Τελευταία Νέα

Κομοτηνή 13 Μάϊου: Με κάθε λαμπρότητα ο εορτασμός των Ελευθερίων 102 χρόνια μετά

Με κάθε μεγαλοπρέπεια θα τιμηθούν φέτος τα 102 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό. Μακριά από τους περιορισμούς των μέτρων λόγω κορονοϊού «επανακάμπτουν» οι εμφανίσεις των πολιτιστικών συλλόγων και των χορευτικών συγκροτημάτων στην κεντρική πλατεία.

Εκατό δύο (102) χρόνια μετά με την επίσημη έπαρση της ιστορικής σημαίας της πόλης να πραγματοποιείται την Παρασκευή 13 Μαΐου στις 10:30 στο Ηρώο από τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Ιωάννη Γκαράνη, παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αρχών της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και Τιμητικού Στρατιωτικού Αγήματος.

Στις 11:00 θα τελεστεί στο Ηρώο επιμνημόσυνη δέηση και στις 11:10
Κατάθεση στεφάνων. Στις 19.00 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή της ιερής εικόνας της Θεομήτορος της ιεράς μονής Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος.
Επίσης, η υποδοχή της εικόνας και η λιτάνευσή της μέχρι τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, όπου θα τελεστεί εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας.

Στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Ειρήνης θα εμφανιστούν χορευτικά συγκροτήματα, ενώ στις 9.00 μ.μ., στο Ίδρυμα Παπανικολάου, θα πραγματοποιηθεί επίσημη ομιλία για την επέτειο των Ελευθερίων με τίτλο: «Η Θράκη ως πεδίο ιστορικής έρευνας και εκπαίδευσης: σύγχρονες τάσεις, νέες προκλήσεις» και ομιλητή τον Άγγελο Παληκίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Διδακτικής της Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Το Σάββατο 14 Μαΐου από τις 07:00 έως τις 10:00 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής θα τελεστεί αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος και επίσημη δοξολογία, 10:00-10:30, στον Ιερό καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής. Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας.
Επίσης, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων.

Η βραδιά της μεγάλης επετείου θα κλείσει με την εμφάνιση των χορευτικών συγκροτημάτων στις οκτώ το βράδυ στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.

Σχετικά Άρθρα