ΡοδόπηΤελευταία Νέα

Βιβλιοπαρουσιάση από την Μητρόπολη Μαρωνείας: Από τον θρίαμβο στην καταστροφή 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή του Δ. Μαυρίδη

Του Διονύση Βοργιά – xronos.gr 

Τα εγγόνια του Δημήτρη Μαυρίδη ήταν εκεί, για να βραβεύσουν μαζί με τον Μητροπολίτη, τον παππού τους, ο οποίος ηλικιωμένος μεν αλλά αεικίνητος πνευματικά, συνέγραψε το επετειακό βιβλίο «Από τον Θρίαμβο στην Καταστροφή. 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τη Μικρασιατική Καταστροφή», αφιερωμένο στη μνήμη της γυναίκας του Μαρίας.

Το βιβλίο εκδόσεων της Μητρόπολης Μαρωνείας-Κομοτηνής παρουσιάστηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην Τσανάκλειο, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο λαός πρέπει να θυμάται
«Εκδώσαμε το βιβλίο αυτό κινούμενοι πατριωτικά, για να μη λησμονήσουμε τους ανατολικούς Έλληνες ως ανατολικό πνεύμονα του ελληνισμού. Θέλαμε να τιμήσουμε τους πεσόντες», είπε ο συγγραφέας, γνωστοποιώντας πως το ιστορικό του πόνημα προσφέρει μία σφαιρική εικόνα των γεγονότων, ενώ με λύπη του παρατήρησε πως «οι νεότεροι Έλληνες στερούνται τις πληροφορίες και τις γνώσεις, για να κατανοήσουν την ηρωική πορεία και τον αγώνα της ελληνικής στρατιάς». Και αυτό το βιβλίο βάζει το λιθαράκι του στην αναπλήρωση του κενού γνώσης για τη Μικρασιατική Καταστροφή που «έχει αφήσει ανοιχτά τραύματα στη συνείδηση των Ελλήνων».

Μετά το πέρας του λόγου του, στο μικρόφωνο ανέβηκε ο Μητροπολίτης κ.κ. Παντελεήμων. Θύμισε πως για την Εκκλησία το 2022 είναι έτος μνήμης και με αυτή την αφορμή ζήτησε: «πρέπει να ξαναδιαβάσουμε την ιστορία μας. Όσο κι αν έχει αφήσει πληγές μέσα στη ψυχή μας, να γίνει οδηγός για να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος». Όσο για το βιβλίο, εξήρε το έργο του συγγραφέα, ο οποίος «με πολύ μεράκι έκανε αυτή την πνευματική εργασία», ενώ στάθηκε επίσης στο ότι κοσμείται από 569 ανέκδοτες φωτογραφίες.

Η Μητρόπολη ετοιμάζει άλλες δύο εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή, Σεπτέμβριο κι Οκτώβριο, εξήγγειλε ο Μητροπολίτης -μία φωτογραφική έκθεση και ένα συνέδριο σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας του ΔΠΘ.


Οι πρόλογοι
Το βιβλίο προλόγισαν ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας Γιάννης Μπακιρτζής κι ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Γιώργος Τσιγάρας.

Πως κάθε ιστορικός είναι αδύνατο να είναι απολύτως αντικειμενικός, αλλά οφείλει να είναι έντιμος, είπε ο κος Μπακιρτζής. Η αντικειμενικότητα «θα προϋπέθετε να εμφανιστεί στη γη ως μετεωρίτης, χωρίς παρελθόν, χωρίς ρίζες. Κατ’ εμέ ο ιστορικός οφείλει να είναι έντιμος, να ερμηνεύει τις πηγές του […] κι αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του συγγραφέα», είπε. Επικαλούμενος παλιότερα λόγια του Δ. Μαυρίδη, τόνισε πως μικρασιατική και θρακική καταστροφή παραμένουν «ανοιχτές πληγές στη συνείδηση του Έλληνα», καυτηριάζοντας την άγνοια της ιστορίας μας ως «μεγάλο έλλειμμα» της εκπαίδευσης.

«Βιβλίο εικόνας και λόγου» χαρακτήρισε το πόνημα ο κος Τσιγάρας, ο οποίος στάθηκε ιδίως στις ανέκδοτες φωτογραφίες, που «παρουσιάζουν όλη την παρουσία του ελληνισμού στη Μικρά Ασία». Το βιβλίο περιγράφει ακριβώς αυτό που αναφέρει στον τίτλο του, όλα τα ιστορικά γεγονότα από τον θρίαμβο ως την καταστροφή, ενημέρωσε ο καθηγητής, ενώ χαρακτήρισε τον συγγραφέα «λόγιο με ευρύτατη μόρφωση και μεγάλη δυνατότητα ανάλυσης κι ερμηνείας των γεγονότων» όχι όμως μόνα τους αλλά και μέσα από το ιστορικό περιβάλλον και τους πρωταγωνιστές τους.

Αρκετός κόσμος παρευρέθηκε στην Τσανάκλειο για την εκδήλωση, μεταξύ ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης κι ο δήμαρχος Μαρωνείας -Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος.

Σχετικά Άρθρα