Ροδόπη Τελευταία Νέα

Προχωρά ο αγωγός διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας – Επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού στην Κομοτηνή

Η Κομοτηνή βρίσκεται στο επίκεντρο της ενέργειας και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που η ενεργειακή κρίση επηρεάζει σημαντικά μεγάλο μέρος του πλανήτη. Για αυτόν τον λόγο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ μαζί με τον Βούλγαρο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ επισκέφθηκαν χθες 21/03 εργοτάξιο του αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) πολύ κοντά στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και χαρακτήρισε τον αγωγό ένα «πολύ σημαντικό έργο». Μάλιστα στην επίσκεψη ήταν να παρουσιαστεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο πρόσφατα νόσησε με κορωνοϊό.  Το ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας επισκέφθηκε την πόλη μας και το έργο δείχνει και το κομβικής σημασίας έργο για τις δύο χώρες που έχει γερές βάσεις στη Ροδόπη. Ρόλο για την αφορμή της επίσκεψης παίζει και το γεγονός των γεωπολιτικών εξελίξεων και των αντίκτυπών τους, ύστερα από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Αρχικά, ο κος Πέτκοφ, ο κος Σκρέκας και ο βούλγαρος ομόλογός του απεύθυναν έναν σύντομο χαιρετισμό και στη συνέχεια άρχισε η ξενάγηση στο εργοτάξιο και οι δύο πλευρές διαπίστωσαν το στάδιο των εργασιών, ενώ ενημερώθηκαν και για τεχνικές λεπτομέρειες που διέπουν το συνολικό έργο. 

Κ. Πέτκοφ: «Δημιουργεί μεγάλη εξαγωγική δύναμη για την Ελλάδα»

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης οι δύο πλευρές έκαναν δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ να υπογραμμίζει ότι το έργο «μας δίνει τη διαφοροποίηση που όλοι ελπίζουμε να δούμε».

«Η διαφοροποίηση αυτή», τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είναι «σημαντική τόσο για τη Βουλγαρία ώστε να διαφοροποιηθεί από το ρωσικό αέριο, το μοναδικό που μπορούμε τώρα να πάρουμε, καθώς και για την Ελλάδα καθώς δημιουργεί μεγάλη εξαγωγική δυναμική καθώς ο αγωγός διέρχεται του ελληνικού εδάφους, αλλά και με το υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αλεξανδρούπολη».

Αναφέρθηκε επίσης και στα σχέδια ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε πως ενόσω η Βουλγαρία θα εισάγει φυσικό αέριο από τον συγκεκριμένο αγωγό θα μπορεί ταυτόχρονα να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα και αυτή είναι η έννοια ενός ολοκληρωμένου (συνεκτικού) συστήματος: η κάλυψη των αναγκών μιας χώρας από την άλλη και αντίστροφα, δημιουργώντας «μια κοινή οικονομική περιοχή, όπου θα αισθανόμαστε πιο ισχυροί, με μεγαλύτερες δυνατότητες διαφοροποίησης (σ.σ. στις πηγές ενέργειας), πιο αποτελεσματικοί».

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι έλαβε την υπόσχεση από την ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ότι το έργο θα έχει περατωθεί ως τον Ιούνιο. «Για μένα είναι πολύ σημαντικό το να τηρηθεί αυτή η υπόσχεση κι έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι έτσι θα γίνει» δήλωσε μεταξύ άλλων

Κ. Σκρέκας: «Θα αυξηθεί η γεωπολιτική σημασία της περιοχής»

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο σε κρίσιμους καιρούς, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να ασκούν πολλές πιέσεις στον τομέα της ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή. Πρόσθεσε μάλιστα πως η ολοκλήρωση του έργου θα αυξήσει σημαντικά τη γεωπολιτική σημασία της περιοχής και θα βοηθήσει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. «Βοηθάει (σ.σ. το έργο) στο να διαφοροποιηθούμε και να απεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό αέριο, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας των δύο χωρών μας. Ενισχύει επίσης τη ρευστότητα στη μεταφορά ενέργειας και αυτό πιέζει τις τιμές ενέργειας προς τα κάτω» δήλωσε ο υπουργός.

Χαρακτηριστικά ο κος Σκρέκας τόνισε ως το έργο είναι πολύ σημαντικό αυτήν την χρονική περίοδο, καθώς «έχουμε δραματικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, που έχουν πυροδοτήσει μια τεράστια κρίση και στον ενεργειακό τομέα».

 «Αυτό το έργο είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για τη Βουλγαρία και την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», ανέφερε και ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ, επισημαίνοντας πως το έργο αυτό θα βοηθήσει στην αμοιβαία ανάπτυξη των δύο χωρών και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα τους.  Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.

Xronos.gr

Σχετικά Άρθρα