ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Άγγελος Παληκίδης: «Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία, όχι μόνο διατηρεί τη μνήμη των πολιτισμών της, αλλά την ενσωματώνει στην κουλτούρα της και αποκομίζει από αυτήν υπεραξία»

Οι αντιδράσεις για τις απαράδεκτες παρεμβάσεις του Δήμου Αβδήρων στο μουσουλμανικό νεκροταφείο του Πετεινού δεν προέρχονται μόνο από τον πολιτικό αλλά και από τον ακαδημαϊκό χώρο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αναπληρωτή καθηγητή διδακτικής της ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Άγγελου Παληκίδη. Ο ίδιος εκφράζει την έκπληξη και τον αποτροπιασμό του για το γεγονός, τονίζοντας πως «μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία, με ιστορική και πολιτισμική αυτοσυνείδηση και ειλικρινή σεβασμό στις αξίες και στις πολλαπλές ταυτότητες των μελών της, όχι μόνο διατηρεί τη μνήμη των πολιτισμών της, αλλά την ενσωματώνει στην κουλτούρα της και αποκομίζει από αυτήν υπεραξία».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παληκίδη έχει ως εξής: «Με έκπληξη και αποτροπιασμό πληροφορήθηκα ότι χθες, 16 Μαρτίου 2022, σκαπτικά μηχανήματα του Δήμου Αβδήρων ισοπέδωσαν ένα μουσουλμανικό νεκροταφείο του 18ου και 19ου αιώνα προκειμένου να το διαμορφώσουν σε χώρο αναψυχής. Με όλο τον σεβασμό προς τις τοπικές αρχές, ως πανεπιστημιακό δάσκαλος και ως επιστημονικός υπεύθυνος της “Ψηφιακής Θράκης”, ενός ερευνητικού έργου που μελετά και αναδεικνύει τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Θράκης, θέλω να επισημάνω τα εξής: Η εγκατάλειψη ενός νεκροταφείου από την ώρα που έπαψαν να τελούνται ταφές σε αυτό, σε καμιά περίπτωση δεν απομειώνει τη σημασία του ούτε δικαιολογεί την καταστροφή του.

Αντίθετα, σηματοδοτεί ή τουλάχιστον οφείλει να σηματοδοτεί τη μετάβαση του χώρου από την περίοδο της  λειτουργικότητας σε μια νέα, αυτήν της ιστορικότητας –όπου τα «μνήματα» γίνονται «μνημεία», τόποι επίσκεψης, μελέτης και εκπαίδευσης. Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία, με ιστορική και πολιτισμική αυτοσυνείδηση και ειλικρινή σεβασμό στις αξίες και στις πολλαπλές ταυτότητες των μελών της, όχι μόνο διατηρεί τη μνήμη των πολιτισμών της, αλλά την ενσωματώνει στην κουλτούρα της και αποκομίζει από αυτήν υπεραξία. Έναν αιώνα μετά τη λήξη των πιο αιματηρών πολέμων που γνώρισαν ποτέ τα Βαλκάνια και οδήγησαν στον βίαιο διαχωρισμό των πληθυσμών τους, η ελληνική Θράκη είναι η εξαίρεση που δεν επιβεβαιώνει τον κανόνα. Είναι η εξαίρεση που δείχνει στον κόσμο ότι όχι μόνο μπορούμε αλλά και ότι οφείλουμε να ζήσουμε μαζί. Γι’ αυτό ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας».

Σχετικά Άρθρα