Μειονότητα Τελευταία Νέα

ΙΡΦΑΝ ΧΑΤΖΗΓΚΕΝΕ: Η καταστροφή του μουσουλμανικού νεκροταφείου Πετεινού συνιστά περιύβριση νεκρών

Παρακολουθήσαμε εμβρόντητοι τα συνεργεία της δημοτικής αρχής του Δήμου Αβδήρων να καταστρέφουν ολοσχερώς το παλιό μουσουλμανικό νεκροταφείο του Πετεινού. Όλα όσα έγιναν στη συγκεκριμένη έκταση περιποιούν ντροπή για τον πολιτισμό καθώς συνιστούν περίτρανη ασέβεια προς τους νεκρούς που ήταν θαμμένοι εκεί.

Αυτό που έκαναν τα συνεργεία – εκτελώντας φυσικά τις εντολές των πολιτικών προϊσταμένων τους – αγγίζει τα όρια της προσβολής και της περιύβρισης νεκρών καθώς τα βαρέα μηχανήματα σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμα τους και φυσικά και τις ταφόπλακες που οριοθετούσαν τους τάφους!

Συνεπώς, αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει πού και ποιος ή ποια είναι θαμμένος/η την ώρα μάλιστα που η δημοτική αρχή έκανε γνωστό ότι η έκταση αυτή θα μετατραπεί σε χώρο αναψυχής. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγο καιρό, άλλα μηχανήματα βαρέως τύπου θα «ανακατεύουν» τα χώματα που εδώ και χρόνια ήταν θαμμένοι άνθρωποι με κίνδυνο να έρθουν στην επιφάνεια τα οστά τους ή και ακόμα χειρότερα με κίνδυνο αυτά τα οστά να καταλήξουν σε κάποιο σημείο απόθεσης μπάζων!

Σε όλους τους πολιτισμούς και σε όλες της θρησκείες από καταβολής κόσμου, η ορθή διαχείριση των νεκρών είναι ιερή υποχρέωση των ζωντανών και απόλυτο δείγμα σεβασμού. Και φτάσαμε στο έτος 2022 για να δούμε με θλίψη και αποτροπιασμό τη δημοτική αρχή του Δήμου Αβδήρων να καταπατά πανανθρώπινες αξίες και μάλιστα χωρίς ίχνος ντροπής!

Καλούμε τον Δήμαρχο Αβδήρων, έστω και τώρα, να θεραπεύσει το βαρύτατο ατόπημά του και καταδικάζουμε απερίφραστα τις έως τώρα ενέργειες του.

Επιπλέον υπογραμμίζουμε ότι η διαχείριση των δημόσιων χώρων και ειδικά αυτών που έχουν επιτελέσει θρησκευτικούς σκοπούς, πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο που δεν θα προσβάλει τις θρησκευτικές παραδόσεις, τον πολιτισμό και τα χρηστά ήθη.

Είναι υποχρέωση κάθε θεσμικού, άρα και του Δημάρχου να λειτουργεί αποκλειστικά με τέτοιους τρόπους και όχι να προσβάλει την ιστορική μνήμη, το θρησκευτικό αίσθημα και τις αξίες των δημοτών.

Ιρφάν Χατζηγκενέ

Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Ξάνθης – Περιφερειακή Σύνθεση

Σχετικά Άρθρα