Τελευταία Νέα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν επετειακές εκδηλώσεις του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης (φωτογραφίες)

Το Επετειακό Πρόγραμμα για το 1821 περιλάμβανε ένα ευρύ φάσμα δράσεων με επίκεντρο την Εκπαίδευση κατά την περίοδο του Απελευθερωτικού Αγώνα. Μαθήτριες και μαθητές ήδη από το προηγούμενο σχολικό έτος μελέτησαν μεθοδικά πλούσιο υλικό για την χρονική αυτή  περίοδο  της Νεοελληνικής Ιστορίας μας.

Απαρχή των εκδηλώσεων αποτέλεσε η μαθητική ημερίδα με τίτλο «Προσέγγιση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και τη Θράκη στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης» προϊόν γόνιμης συνεργασίας του 2ου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου Ξάνθης με συντονιστές της κ. Τάτσιου και τον κ. Ζωγραφόπουλο αντίστοιχα, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2022 στον πολυχώρο του 2ου Γυμνασίου. Σ’ αυτή μαθητές του 2ου Γυμνασίου, αλλά και απόφοιτοι – νυν μαθητές του 2ου Λυκείου παρουσίασαν τους κόπους των ερευνών τους σκιαγραφώντας ιδιαίτερες πτυχές της Επανάστασης τόσο στον χώρο της Εκπαίδευσης όσο και στην περιοχή της Θράκης όπως «Η εκπαίδευση των γυναικών κατά την Ελληνική Επανάσταση», «Ενέργειες τοπικών Διοικήσεων – Πολιτειακές Πράξεις στα χρόνια της Επανάστασης», «Ιδιωτικές πρωτοβουλίες – Συμβολή και δράση ελληνικών και ξένων εταιρειών για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης», «Το σχολείο πριν και κατά την Ελληνική Επανάσταση» «Η ελληνική παλιγγενεσία στη Θράκη», «Η εκπαίδευση στη Θράκη, εκπαιδευτικά ιδρύματα, σημαντικοί εκπρόσωποι της εκπαίδευσης στη Θράκη», «Η σπουδαιότητα του θρακικού φύλου, ο ρόλος της Γενισέας και της Ξάνθης στην περίοδο της Οθωμανοκρατίας (18ος-19ος αι.)» και «Η προσφορά των Θρακιωτών στην Ελληνική Επανάσταση».

Ακολούθησε η ραδιοφωνική συνέντευξη μαθητών του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου στο Ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου Ξάνθης «Όμορφη Πόλη 89,9» το πρωινό της Τετάρτης 9  Μαρτίου όπου η μαθήτρια του 2ου Γενικού Λυκείου κα. Βασιλεία Πάγγου και ο μαθητής του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης κ. Βαλάντης Κυρατζόγλου με τη Διευθύντρια κ. Έλενα Τάτσιου και τον εκπαιδευτικό κ. Κωνσταντίνο Ζωγραφόπουλο παρουσίασαν την Εκπαίδευση στο Ελλαδικό Χώρο και ειδικά στη Θράκη κατά την περίοδο της Επανάστασης.

Τέλος σε κλίμα συγκίνησης ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 14 Μαρτίου στην αίθουσα «ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ο εορτασμός του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Παλιγγενεσίας με το ξεδίπλωμα ενός ευρέως φάσματος πρωτοτύπων εκδηλώσεων έχοντας ως θεματικές την Ελληνική Επανάσταση και  την Εκπαίδευση. Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτέλεσε η παρουσίαση του βιβλίου της Διευθύντριας του 2ου Γυμνασίου κ. Έλενας Τάτσιου με τίτλο «Educational Policies of the Greek Nation the years before and during the Greek War of Independence 1821-1827». Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια επιστημονική ιστοριογραφική προσέγγιση της εκπαίδευσης στον ελλαδικό χώρο στα χρόνια του Αγώνα.

Το βιβλίο προλόγισε η πρώην Σύμβουλος Αγγλικής Γλώσσας στην ΑΜΘ κ. Συμεωνίδου  Μεταξένη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ξάνθης και εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου.

Στη συνέχεια έλαβαν χώρα και οι εξής δράσεις:

Έκθεση Πυρογραφίας  με πίνακες του κ. Δετσαρίδη Δημητρίου, με θέμα «Το 1821 αποτυπωμένο στο ξύλο με …φωτιά».

Αποκαλυπτήρια πίνακα Πυρογραφίας  του κ. Δετσαρίδη που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό με θέμα “Ο Θάνατος του Ζακυνθινού Αγωνιστή Σπύρου Δαγγλιόστρου” του Franscesco Podesti, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε ειδικά για την εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης.

Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών, πιστών αντιγράφων φορεσιών της εποχής του 1821,  σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης.

Η διοργάνωση  του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης θα είναι ανοικτή στην τοπική κοινωνία και επισκέψιμη από το κοινό και όλα τα σχολεία της Ξάνθης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από 14 έως και 21 Μαρτίου 2022.

Οι μαθητές, ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν όλους όσους μας βοήθησαν στην οργάνωση των επιτυχημένων εκδηλώσεών μας για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και πρωτίστως τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης ο οποίος είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Σχολικής μας  Μονάδας προσφέροντας τα μέγιστα σε κάθε μας δράση. Επίσης ευχαριστούμε το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης για την στήριξη του στην εκδήλωσή μας στις 14 Μαρτίου και το Λύκειον Ελληνίδων Ξάνθης για την συνεργασία του στην ίδια εκδήλωση.

 Ευχαριστούμε, επίσης, τους  γονείς και όλους τους προσκεκλημένους μας, που σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μοιράστηκαν μαζί μας τις μοναδικές αυτές στιγμές και μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου

Έλενα Τάτσιου

Σχετικά Άρθρα