Μειονότητα Τελευταία Νέα

Σκληρή δήλωση Μπαράν Μπουρχάν για την καταστροφή του μουσουλμανικού νεκροταφείου στον Πετεινό

Σκληρή δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μπαράν Μπουρχάν για την καταστροφή του μουσουλμανικού νεκροταφείου στον Πετεινό από το συνεργείο του Δήμου Αβδήρων.

Ξάνθη, 16-03-2002

Προς:   -Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

κ. Νίκη Κεραμέως

Τον Υπουργό Εσωτερικών  

κ. Μαυρουδή Βορίδη

κ. Υπουργοί,

με βαρύτατη θλίψη ενημερώθηκα πως σήμερα το πρωί και περί ώρα 06:30, μπουλντόζες εισήλθαν σε χώρο όπου υπήρχε παλιό νεκροταφείο μουσουλμάνων κατοίκων, στον οικισμό Πετεινός του Δήμου Αβδήρων του Ν. Ξάνθης. Με αίτημα τον καθαρισμό του εν λόγω χώρου για την ανάδειξη και αξιοποίηση του ως πάρκο αναψυχής για νέους και χωρίς καμία περαιτέρω σύμφωνη απόφαση εκ μέρους του νομίμως συσταθέντος Διοικητικού Συμβουλίου του Δήμου Αβδήρων, προχώρησαν στην πλήρη καταστροφή του ιερού αυτού τόπου αφήνοντας πίσω του συντρίμμια.

            Ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε θρησκευτική αντίληψη δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς μας πως ο σεβασμός που οφείλουμε να αποδίδουμε προς τους νεκρούς μας, αποτελεί υποχρέωση που έλκει την καταγωγή της από τα βάθη των αιώνων. Η υποχρέωση αυτή είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση και είναι ανεξάρτητη από φυλή, χρώμα, πολιτισμό και θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Αλλά όπως φαίνεται,  στον Δήμο Αβδήρων επικρατούν άλλα ήθη και άλλοι νόμοι που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε από τις πολιτισμένες κοινωνίες άλλων πόλεων αφού μέρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν επέδειξε τον απαιτούμενο σεβασμό προς τους νεκρούς και τις οικογένειές τους. Το γεγονός ότι δεν τους σεβάστηκε είναι ίσως η τραγικότερη διαπίστωση αυτής της καταστροφής και η πλέον λυπηρή απόδειξη της κρίσης αξιών που περνά η Ελλάδα.

Παρακαλώ θερμά για τις δικές σας ενέργειες ούτως ώστε να αποτραπεί άμεσα αυτή η άνευ προηγουμένου απαράδεκτη ενέργεια με την ευχή να διασφαλιστεί ομαλά και απρόσκοπτα  η αποκατάσταση του υπάρχοντος χώρου και να εξαλειφθεί το σκηνικό της πλήρους απαξίωσης των νεκρών μας σύμφωνα με τις επιταγές κάθε ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας.

Σχετικά Άρθρα