ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Ο ΕΟΣ Ξάνθης για την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς της Ροδόπης

Ο ΕΟΣ Ξάνθης αναδημοσίευσε την παρακάτω επιστολή του προέδρου του ΦΔΟΡ κ. Κεχαγιόγλου Σταύρου, σχετικά με τις αλλαγές στον φορέα.

Η επιστολή

 Δημοσιεύτηκε (δυστυχώς!!!) το ΦΕΚ (1056/10-3-2022) με το οποίο, μεταξύ των άλλων, καταργείται το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης» και ενσωματώνεται στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 43 του ν. 4685/2020 (Α΄ 92).

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά:

Αυτό σημαίνει ότι ο ΦΔΟΡ συγχωνεύεται με το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας Ισμαρίδας και μετατρέπεται σε Μονάδα Διαχείρισης 2 (ΜΔ2) δηλαδή χάνει την αυτοτέλειά του και καταλήγει να γίνει Τμήμα (καθαρά γραφειοκρατικού τύπου).

Η έδρα της ΜΔ2 ορίζεται το Πόρτο Λάγος (;;;;;), με παράρτημα το Μεσοχώρι Παρανεστίου (;;;;;) ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ, γεγονός που αποτελεί μεγάλη υποβάθμιση για τον ΦΔΟΡ και το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης.

Καταργείται το ΔΣ του ΦΔΟΡ. Αυτό σημαίνει ότι χάνεται η εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας σε σοβαρά θέματα που αφορούν το Εθνικό Πάρκο καθώς και όλες τις γύρω περιοχές NATURA (του Φαλακρού όρους, του Μενοικίου, του Όρβηλου και του Παγγαίου) αρμοδιότητας του ΦΔΟΡ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος και τα μέλη που ΔΣ παρείχαν τις υπηρεσίες τους χωρίς την παραμικρή αμοιβή και αντικαθίστανται από αμειβόμενους Γενικούς Δ/ντες, Δ/ντες των υπό σύσταση νέων Μονάδων Διαχείρισης.

Οι αρμοδιότητες του ΦΔΟΡ μεταφέρονται στον ΟΦΥΠΕΚΑ με έδρα την Αθήνα. Δηλαδή έχουμε την σύσταση ενός Αθηνοκεντρικού και πλήρως συγκεντρωτικού φορέα που μαζί με το Πόρτο Λάγος θα αποφασίζει για την ευρύτερη περιοχή (;;;;;).

Θα προκύψουν προβλήματα στην υλοποίηση των δύο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων LIFE (ARCPROM) και INTERREG (ACCESS TO HERITAGE) καθώς και στα ενταγμένα προς υλοποίηση έργα ΥΜΕΠΕΡΑΑ τα οποία υλοποιεί ο ΦΔΟΡ αυτή την στιγμή, που πιθανά να οδηγήσει σε απεντάξεις έργων με αρνητική επίπτωση στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων.

Δημιουργείται τεράστια ανασφάλεια στους εργαζομένους σχετικά με το μέλλον τους γιατί μπαίνουμε σε τελείως αχαρτογράφητα νερά!

ΚΡΙΜΑ!!!

ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΔΩΣΑΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΟΡΘΙΟΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΜΑΣ!!!

Σχετικά Άρθρα