Ιστορικά Τελευταία Νέα

7 ΜΑΡΤΙΟΥ 1948 Η ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Στις 7 Μαρτίου του 1948 έγινε η ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Πατρίδα Ελλάδα. Κάθε χρόνο την ημέρα αυτή με επίσημη δοξολογία στον Ι. Καθεδρικό Ναό Αθηνών και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του άγνωστου Στρατιώτη γιορτάζει η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών.

Το 2017 ο εορτασμός έγινε στις 15 Μαρτίου και περιλάμβανε και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Δωδεκανήσιου Υπολοχαγού ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΙΑΚΟΥ στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Ο Υπολοχαγός ΔΙΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Ο Πρώτος πεσών Αξιωματικός στο Αλβανικό μέτωπο, με τον ηρωικό του θάνατο, συνετέλεσε αποφασιστικά στην ανατροπή των γεγονότων, που κατέληξαν στην Νίκη των Ελληνικών Όπλων.

Γεννήθηκε στη Χάλκη της Δωδεκανήσου στις 1 Ιανουαρίου του 1911 και μεγάλωσε στη Ρόδο, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το Σεπτέμβριο του 1930 και εξήλθε ως Ανθυπολοχαγός τον Αύγουστο του 1934. Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος τον βρήκε Υπολοχαγό, Διοικητή του 2ου Λόχου του 1ου Τάγματος Του 4ου Συντάγματος.

Έπεσε υπέρ Πατρίδος (ο πρώτος πεσών Έλληνας Αξιωματικός) την 1 Νοεμβρίου 1940 στο ύψωμα Τσούκα στο χωριό Ζούζουλη από Ιταλικό πολυβόλο Περί την 1200 ώρα φωνάζοντας «Εμπρός παιδιά για μια Ελεύθερη Ελλάδα και μια Ελεύθερη Δωδεκάνησο».

Τα Δωδεκάνησα, έπειτα από 639 χρόνια κατοχής, έγιναν και πάλι Ελληνικά και η γαλανόλευκη σημαία μας κυμάτισε περήφανη στα νησιά αυτά.

Την Κυριακή 7 Μαρτίου του 1948 ο Βασιλεύς Παύλος έφθασε στην Ρόδο συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως Κωνσταντίνο Τσαλδάρη, Υπουργούς και άλλους επισήμους, όπου τον υποδέχθηκε ο Καλύμνιος ιατρός Σκεύος Ζερβός και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Μιχαήλ Βολονάκης από την Σύμη.

Μετά την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου, ο Υπουργός Εσωτερικών Πέτρος Μαυρομιχάλης διάβασε το Βασιλικό Διάταγμα:

«Αι νήσοι της Δωδεκανήσου, Ρόδος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Αστυπάλαια Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Κως Λέρος Και Καστελόριζο, ως και οι παρακείμεναι νησίδες, είναι προσηρτημέναι εις το Ελληνικό Κράτος από της 28 Οκτωβρίου 1947.Ο Παρών νόμος, ψηφισθείς υπό της Δ’ Αναθεωρητικής Βουλής και παρ’ημών σήμερα κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του κράτους.

Εν Αθήναις της 3η Ιανουαρίου 1948 Παύλος Α’».

Ο Βασιλεύς Παύλος με εμφανή την συγκίνηση διάβασε το παρακάτω διάγγελμά του προς τον λαό της Δωδεκανήσου:

«Κατά την χαρμόσυνον αυτήν στιγμήν φέρω εις του Έλληνας της Δωδεκανήσου τον αδελφικόν χαιρετισμόν του Ελληνικού Λαού.Η σημερινή αγία ημέρα, κατά την οποίαν ικανοποιείται ο ζωηρότερος παλμός της Ελλάδος, είναι η ευτυχεστέρα ημέρα της ζωής μου. Ευχαριστώ τον Θεόν διότι έλαχεν εις εμέ η τιμή να περιβάλω με την ενεργός στοργήν μου την Δωδεκάνησον και να ίδω κυματίζουσαν την Κυανόλευκον εις τον Ελληνικός ουρανόν της.Η σημερινή ημέρα επληρώθει με πολύ αίμα και πολλά δάκρυα, αλλά μόνον με αίμα και δάκρυα γράφονται ιστορίαι, όπως η Ελληνική. Η Δωδεκάνησος υπήρξεν εις των λαμπρότερων αστέρων εις τον ουρανόν του αρχαίου Ελληνικού πολισμού. Υπήρξε πάντοτε ένδοξον προ των αγώνων της Φυλής και μήτηρ υπερηφάνων και ανδρείων τέκνων. Υπήρξε πάντοτε πηγή ακτινοβολίας Ελληνικού πνεύματος. Η Δωδεκάνησος δεν είναι μόνον Ελληνική, είναι Ελλάς ………………..».

Έτσι τα Δωδεκάνησα μετά από 693 χρόνια ξένης κατοχής, ξαναγύρισαν στην αγκαλιά της μητέρας Ελλάδος στις 7 Μαρτίου 1948.

Αντγος ε.α.

Νικόλαος Φωτιάδης

Επίτιμος Υδκτής Δ’Σ.Σ.

Σχετικά Άρθρα