Κοινωνία Τελευταία Νέα

Δράσεις του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ξάνθης για το περιβάλλον

Τα μέλη του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ξάνθης έκαναν την 2η εξόρμηση  τους στα πλαίσια του Προγράμματος του Ομίλου «Για ένα καλύτερο Περιβάλλον Επιδιορθώνω, Επαναχρησιμοποιώ και Ανακυκλώνω». Πήγαν στους κάδους ανακύκλωσης ειδών ένδυσης που βρίσκονται στην είσοδο της πόλης  ρουχισμό και τσάντες. Συνολικές ποσότητες  17 kg Βαμβακερών ρούχων, 5 Kg Βισκόζ, 3 Kg μάλλινων ρούχων, 2 kg πολυέστερ και 8 τσάντες από συνθετικό υλικό.  Με την δράση αυτή εξοικονομήθηκαν 921 Kg CO2, ποσότητα ισοδύναμη με ταξίδι με 2.893 χιλιομέτρων με Ι.Χ.δηλαδή περίπου7 φορές Ξάνθη –Θεσσαλονίκη με επιστροφή,  48,7 m3 νερό, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ημερήσια κατανάλωση 325 ανθρώπωνκαι  9.350 MJ ή 2597 ΚWh ενέργειας που ισοδυναμεί περίπου σε 68 ημέρες κατανάλωσης ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού.

 

Η πρώτη δράση αυτού του προγράμματος έγινε τον Δεκέμβριο του 2021, εν όψει της ημέρας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Σοροπτιμισμού. Μέλη του Ομίλου Ξάνθης παρέδωσαν στο σύλλογο τριτέκνων Ξάνθης ρούχα και παπούτσια, που συγκέντρωσαν από τα μέλη τους, για δεύτερη χρήση.  Η δράση πέρα από τον χαρακτήρα της ενδυνάμωσης προς τις πολύτεκνες οικογένειες στα πλαίσια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για δικαίωμα στην πρόνοια, ανθρώπινη αξιοπρέπεια και υγεία προσφέροντας τους καθαρό και αξιοπρεπή ιματισμό, είχε κυρίως χαρακτήρα περιβαλλοντικής και κλιματικής προστασίας καθώς το υγιές και ασφαλές περιβάλλον αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Προσφέροντας προϊόντα ένδυσης για δεύτερη χρήση εξοικονομησαν 1.700 κιλά ισοδυνάμου Διοξειδίου του Άνθρακα CO2,,αερίου που ευθύνεται το μέγιστο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κατ΄ επέκταση για την κλιματική αλλαγή. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με ταξίδι 5.340 χιλιομέτρων με ΙΧ – δηλαδή περίπου 4 φορές Ξάνθη -Αθήνα με επιστροφή. Εξοικονομήσαμε 3.285 κυβικά εικονικού νερού (m2), ποσότητα που ισοδυναμεί με την ημερήσια κατανάλωση σε νερό 2.190 ανθρώπων και 2.220 KWh ενέργειας, που ισοδυναμεί σε 2 μήνες κατανάλωσης ενέργειας ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού.

Η Πρόεδρος και  μέλη του Ομίλου Ξάνθης με τον Πρόεδρο του Συλλόγου τριτέκνων Ξάνθης

Μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το Ανθρακικό, Υδατικό και Ενεργειακό αποτύπωμα μας, συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Οι δράσεις αυτές θα επαναληφθούν καθώς θα γίνουν και άλλες δράσεις που σχετίζονται με επανάχρηση και ανακύκλωση στα πλαίσια προγράμματος του Ομίλου για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος.

Σχετικά Άρθρα