Αφιερώματα Δράμα Τελευταία Νέα

Γνωρίζουμε το Οχυρό Μπαρτίσεβα (φωτογραφίες)

Του Γιάννη Δαμάρη

Οχυρό Μπαρτίσεβα. Βρίσκεται επί του υψώματος 1.155 και γύρω στα έξι χιλιόμετρα βορειοανατολικά του χωριού Βώλακα Δράμας.

Αποστολή του ήτανε η απαγόρευση των οδέυσεων από το Βουλγαρικό έδαφος για τους ποταμούς και τον Βώλακα Δράμας σε συνεργασία με το οχυρό Άγιος Νικόλαος . Αποτελούνταν από 2 στεγανά συγκροτήματα και 2 μεμονωμένα πολυβολεία.

Δύναμη του οχυρού, 20 αξιωματικοί και 504 οπλίτες. Η δύναμη πυρός και παρατήρησης ήτανε επτά απλά πολυβολεία , τέσσερα διπλά, ένα τριπλό, ένα σύνθετο πολυβολείο – ολμοβολείο, ενα πολυβολείο παρατηρητήριο, ένα σύνθετο πολυβολείο-ολμοβολείο-παρατηρητήριο, ένα αντιαεροπορικό, ένα σύνθετο ολμοβολείο-Παρατηρητήριο ,ένα πυροβολείο πλαγιοφύλαξης, δύο απλά και ένα διπλό παρατηρητήρια, μια απλή έξοδο και δυο εξόδους με πολυβόλο.

Ανάπτυγμα καταφυγίων 508 τρέχοντα μέτρα. Στοές συγκοινωνίας 964 τρέχοντα μέτρα. Είχε αντοχή σε μεμονωμένες βολές πυροβολικού των 220 χιλιοστών… Τον Απρίλιο του 1941 δεν ενοχλήθηκε από την γερμανική εισβολή κατά των οχυρών καθώς δεν ήτανε στις κατευθύνσεις επιθέσεων των Γερμανών εισβολέων…

Σχετικά Άρθρα