Ροδόπη Τελευταία Νέα

Τη Μαρώνεια επισκέπτεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος

Του Δήμου Μπακιρτζάκη- xronos.gr

Στη Μαρώνεια αναμένεται να βρεθεί στις 3 Μαρτίου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, καλεσμένος του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών και της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής. Εκεί θα παραστεί στην τελετή ονοματοδοσίας της κεντρικής πλατείας Μαρώνειας, προς τιμήν του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Μιχαήλ Κωνσταντινίδη, που γεννήθηκε το 1892 στη Μαρώνεια. Πρόκειται για απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Μαρωνείας – Σαπών και θα υλοποιηθεί στις 3 Μαρτίου παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

Την σχετική είδηση επιβεβαίωσε στον «Χ» ο δήμαρχος Ντίνος Χαριτόπουλος. Μία μέρα νωρίτερα στις 2 Μαρτίου ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος θα βρεθεί στην Κομοτηνή, ως καλεσμένος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ αναμένεται να αναγορευτεί και σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου. 


Ποιος ήταν ο Μαρωνίτης Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Μιχαήλ Κωνσταντινίδης
Γεννήθηκε το 1892 στη Μαρώνεια της Ροδόπης η οποία τότε βρισκόταν εντός των ορίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γονείς του ήταν ο Μιχαήλ Κωνσταντινίδης και η Φιλιώ Τσακίρογλου ενώ το κοσμικό του όνομα ήταν Θουκυδίδης. Μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης στην Ξάνθη εισήχθη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε με άριστα το 1914 έπειτα από επταετή φοίτηση. Κατά το τελευταίο έτος των σπουδών του χειροτονήθηκε διάκονος, έλαβε το όνομα Μιχαήλ.

Στις 9 Ιουνίου του 1919 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και χειροθετήθηκε αρχιμανδρίτης. Τον Οκτώβριο του 1920 το Πατριαρχείο τον έστειλε στην Κομοτηνή ως Έξαρχο στη μητρόπολη Μαρωνείας και Θάσου. Όταν μάλιστα ο τότε Μητροπολίτης Μαρωνείας Μελισσηνός ασθένησε και δεν μπορούσε να ασκήσει τα καθήκοντά του, ο Μιχαήλ ανέλαβε τοποτηρητής της Μητρόπολης. Το 1922, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, φρόντισε για την εγκατάσταση προσφύγων στη Ροδόπη και την αλλαγή πολλών τοπωνυμίων σε ελληνικά, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Το 1923 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Α΄ τον διόρισε γραμματέα και κατόπιν Μέγα Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στην Αθήνα παρέμεινε επί τέσσερα χρόνια. Το 1939 ο Μιχαήλ εξελέγη μητροπολίτης Κορίνθου στη θέση του Δαμασκηνού, ο οποίος αν και εξελέγη το 1938 Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εκθρονίστηκε από το καθεστώς Μεταξά και περιορίστηκε σε μοναστήρι της Σαλαμίνας. Ως Μητροπολίτης Κορίνθου επέδειξε πλούσιο ποιμαντικό, κοινωνικό και εθνικό έργο (διοργάνωση συσσιτίων, ίδρυση πολυϊατρείου, κλπ) σε μια δύσκολη περίοδο όπου διαδραματίστηκαν γεγονότα όπως ο πόλεμος του 1940, η Κατοχή και ο Εμφύλιος.

Μετά την ανάδειξη του αρχιεπίσκοπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Αθηναγόρα στον Οικουμενικό Θρόνο, ο Μιχαήλ, που εκείνη την περίοδο συμπεριλαμβανόταν στους σημαντικότερους επισκόπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας ήταν ένας από τους υποψήφιους για την κάλυψη της κενής θέσης. Αν και δεν απολάμβανε την εύνοια του Αθηναγόρα, ο αιφνίδιος θάνατος του μητροπολίτη Ρόδου Τιμόθεου, που είχε αρχικά εκλεγεί, οδήγησε στις 11 Οκτωβρίου του 1949 την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην εκλογή του Μιχαήλ ο οποίος ενθρονίστηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1949 στον ναό της Αγίας Τριάδας της Νέας Υόρκης.

Ο Μιχαήλ, παρά τη σύντομη ποιμαντορία του στην Αμερική, αποτιμάται ως ένας από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, καθώς καθιέρωσε νέους θεσμούς στην λειτουργία της Αρχιεπισκοπής, που επιβιώνουν μέχρι σήμερα, και ενδυνάμωσε την ορθόδοξη και ελληνική παιδεία στους κόλπους της ομογένειας. Ο κυρός Μιχαήλ αποτέλεσε πρότυπο ιεράρχη και συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη και αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον τότε δυτικό κόσμο.

Το καλοκαίρι του 1958, κατά τη διάρκεια της 14ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης που διεξαγόταν στο Σολτ Λέικ της Γιούτα, ασθένησε ξαφνικά με αποτέλεσμα να διακομιστεί σε νοσοκομείο του Μανχάταν όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση. Μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία απεβίωσε στις 13 Ιουλίου 1958 έπειτα από καρδιακή προσβολή. Ετάφη στον περίβολο της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου.

Σχετικά Άρθρα