Τελευταία Νέα

Ο Εορτασμός του Αγίου Βλασίου στην Μητρόπολη Ξάνθης (φωτογραφίες και video)

Μαίρη Δαληκριάδου

Με ευλάβεια και εκκλησιαστική λαμπρότητα τιμήθηκε φέτος ο εορτασμός του Αγίου Βλασίου, στο ομώνυμο παρεκκλήσι που βρίσκεται στην παλιά πόλη της Ξάνθης απέναντι από το Χατζιδάκειο.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2022 τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος και ενώ την κυριώνυμο μέρα 11 Φεβρουαρίου 2022 τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονα. Μαζί του συλλειτούργησαν ιερείς από την Μητρόπολη Ξάνθης παρουσία πιστών.

Λίγα λόγια από το παρεκκλήσι του Αγίου Βλασίου που υπάγεται στο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου

Ο ναός του Αγίου Βλασίου εγκαινιάσθηκε στις 11 Απριλίου 1838. Από το απλό ξύλινο τέμπλο του ναού ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα, έργο του «εκ Τρικάλλων» αγιορείτη αγιογράφου Νικηφόρου, που φέρει χρονολογία 1812. Στον ίδιο καλλιτέχνη θα πρέπει να αποδοθούν και οι άλλες εικόνες του τέμπλου, δηλαδή του Τιμίου Προδρόμου, του Αγίου Βλασίου, της Θεοτόκου και του Αγίου Δημητρίου. Πέρα από την καλλιτεχνική τους σημασία, οι εικόνες αυτές παρουσιάζουν ενδιαφέρον και για την τοπική ιστορία, αφού στις περιγραφές τους διασώζονται ονόματα Ξανθιωτών χορηγών. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο ανάγλυφοι μαρμάρινοι κηροστάτες, ο ένας από τους οποίους φέρει αφιερωματική επιγραφή και χρονολογία 1757.

Η εξωτερική όψη του παρεκκλησίου πριν την ανακαίνιση
https://www.facebook.com/diakoniastafm/videos/459569825891106

Σχετικά Άρθρα