ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Δρ Σοφία Μαυροπούλου: Ο καρκίνος δεν είναι ανίατη ασθένεια – Μην παραμελείτε τον εαυτό σας

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου στις Φεβρουαρίου και όπως σημείωσε η Παθολογοανατόμος, Δρ Σοφία Μαυροπούλου, που φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου, «οι παγκόσμιες ημέρες έχουν καθιερωθεί για να εστιάζεται η προσοχή του κόσμου σε θέματα που απασχολούν να δεσμεύονται οι αρμόδιοι για την επίλυσή τους, αλλά και να κινητοποιούνται οι πολίτες».

Η παθολογοανατόμος, Δρ Σοφία Μαυροπούλου αναφέρθηκε στην εκδήλωση που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ξάνθης «παραΜΕΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗροί», την Παρασκευή με την παρουσίαση της νουβέλας του δημοσιογράφου Θανάση Τσολάκη «Η μαμά έχει καρκίνο».

Σε αυτήν την εκδήλωση η κ. Μαυροπούλου θα εξηγήσει τους λόγους, για τους οποίους, η υγεία υποχώρησε «στα χρόνια της πανδημίας». «Τι μας πήγε πίσω, αλλά και τι μας βοήθησε -δεν είναι όλα αρνητικά», τόνισε και υπογράμμισε ότι το μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι το εξής: «Ο καρκίνος υπάρχει, είναι εδώ και δεν πρέπει να αμελούμε τον εαυτό μας».

Πώς όμως τέθηκε εν κινδύνω η υγεία όλων μας, αυτήν την περίοδο; Η παθολογοανατόμος, επισήμανε ότι τόσο οι υγειονομικοί όσο και οι πολίτες βίωσαν έναν πανικό τον πρώτο καιρό της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. «Γρήγορα, όμως, αντιληφθήκαμε ότι οι ογκολογικοί ασθενείς είναι η προτεραιότητά μας. Ήρθαν, μάλιστα, σαφείς οδηγίες προς αυτήν την κατεύθυνση σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας -κυρίως για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνονται», σημείωσε. Από την άλλη, την ίδια περίοδο, πολίτες δεν προσέρχονταν για τον προληπτικό έλεγχο, ενώ οι νσσούντες δεν έκαναν τον τακτικό επανέλεγχο. Επίσης, κάποια πρωτόκολλα δεν έγιναν, ενώ κάποιες θεραπείες δεν έφτασαν στο τέλος τους.

Αιτία της «αδιαφορίας» των πολιτών για την προσωπική τους υγεία, ο φόβος ότι θα κολλήσουν τον ιό μέσα στο νοσοκομείο. «Τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να τηρούνται είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, τόνισε η γιατρός και πρόσθεσε, εστιάζοντας στο νοσοκομείο Ξάνθης, πως σε αυτόν τον τομέα λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί ως «πρότυπο», σύμφωνα και με επίσημες μαρτυρίες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα της Αιμοδοσίας σημειώνοντας πως η ασφάλεια είναι προτεραιότητα σε όλους τους τομείς στο Νοσοκομείο Ξάνθης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το «σκηνικό» της υποχώρησης της προσωπικής υγειονομικής φροντίδας δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Επηρέασε βαθιά χώρες, όπου θεωρητικά τα συστήματα υγείας που διαθέτουν είναι υψηλού επιπέδου: «Σύμφωνα με μελέτες στις ΗΠΑ, το 95% των Αμερικανίδων δεν προσήλθε για τον προληπτικό έλεγχο του μαστού».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο «ψυχολογικό φορτίο» που δέχονται οι ήδη επιβαρυμένοι ψυχολογικά καρκινοπαθείς την περίοδο της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι τόσο ο ασθενείς όσο και το οικογενειακό περιβάλλον πιέζονται αμφίδρομα.

Ωστόσο, ο ιός, ως άλλος «Ιανός» έδειξε και το θετικό του πρόσωπο. Η Δρ σχολίασε ότι η εντατικοποίηση στην έρευνα της επιστημονικής κοινότητας για την παραγωγή των εμβολίων κατά της covid είναι στοιχεία που θα βοηθήσουν και στο θέμα του καρκίνου, γιατί αυτή η τεχνογνωσία, η παγκοσμιοποίηση της προσπάθειας και η ενοποίηση όλων των επιστημόνων, θα βοηθήσουν ώστε να βρούμε τρόπους για την αντιμετώπισή του.

Επίσης, η καταγραφή των πολιτών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για να κάνουν το εμβόλιο δημιούργησε μια βάση δεδομένων, που θα είναι πολύ ενισχυτική τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία των ασθενειών.

Παράλληλα, όπως τόνισε, η Εταιρία Παθολογοανατόμων έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία την καταγραφή των καρκινωμάτων ώστε να υπάρχουν στοιχεία για τον εντοπισμό και την ηλικιακή κατανομή της νόσου. «Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων, κυρίως στο θέμα της πρόληψης και κατόπιν στη θεραπεία».

Ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος, τόνισε και κάλεσε πολίτες και ΜΜΕ να σταματήσουν την… αυθυποβολή. «Δεν είναι “επάρατος”, δεν είναι “ανίατη” νόσος. Είναι μια ασθένεια που έχει πολλές πιθανότητες να θεραπευθεί πλήρως. Επίσης, έχει πιθανότητες να μείνει ως μία χρόνια νόσος. Όμως δεν είναι “ανίατη”. Αυτός είναι ένας απαγορευμένος όρος», υπογράμμισε.

Σημείωσε τον… «μύθο» που κουβαλάει η ασθένεια: «Δεν είναι μεταδοτική και δεν είναι… τιμωρία, όπως κάποιοι τη θεωρούν. Ούτε πρέπει οι ασθενείς να φορτώνονται με ενοχές πως κάτι δεν έκαναν σωστά. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει» επισήμανε και απέδωσε την προκατάληψη που ακολουθεί τη νόσο στην παραπληροφόρηση.

Η παθολοανατόμος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο που ο καθένας μας πρέπει να κάνει σε τακτική βάση, επισημαίνοντας ότι μετά τα 45 όλοι θα πρέπει να ελέγχουν την υγεία τους με στοχευμένες εξετάσεις που γίνονται με τον έλεγχο του αίματος και εξετάσεις, όπως είναι η μαστογραφία και ο έλεγχος του προστάτη για τους άνδρες, ενώ επέστησε την προσοχή στον πληθυσμό με ιστορικό καρκίνου επισημαίνοντας ότι ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται από πολύ νωρίτερα.

Στο μείζον ζήτημα της αμφισβήτησης της θεραπείας, επισήμανε πως οι πολίτες θα πρέπει να εμπιστεύονται την επιστήμη, η οποία συνεχώς, ερευνά, δοκιμάζει, εξελίσσεται. «Αυτή τη στιγμή έχουμε τα “έξυπνα φάρμακα”. Ο παθολογανατόμος θα δει τον όγκο, θα τον μικροσκοπήσει και θα δει τα χαρακτηριστικά του. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα κατευθύνουν τον γιατρό του ασθενούς στην καλύτερη θεραπεία. Ο κάθε όγκος έχει την ταυτότητά του. Τώρα πια δε… ρίχνουμε μια βόμβα που σκοτώνει όλα τα κύτταρα. Τώρα έχουμε τη στοχεύουσα θεραπεία. Αυτά τα φάρμακα στοχεύουν τον όγκο, δεν τον αφήνουν να αναπτυχθεί, δεν τον αφήνουν να αναπνεύσει οξυγόνο, νεκρώνεται και απομακρύνεται από τον οργανισμό», υπογράμμισε.

Σχετικά με την εκδήλωση της Παρασκευής επισήμανε το σημαντικό έργο που παράγει όλα αυτά τα χρόνια ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων, ενώ αναφέρθηκε και στο βιβλίο του Θανάση Τσολάκη -μια νουβέλα που ο συγγραφέας έγραψε από το προσωπικό του βίωμα, ως φροντιστής ασθενούς με καρκίνο. Ο ρόλος του φροντιστή είναι μια ξεχωριστή κατηγορία… «ασθενούς», καθώς «βρίσκεται δίπλα στον καρκινοπαθή, του κρατά το χέρι και δεν ξέρει πού θα καταλήξει όλο αυτό», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια ιστορία που θα αγγίξει όλους μας.

Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα