ΑγροτικάΚύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

Σπύρος Τσιλιγγίρης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και τη ρευστότητα στον αγροτικό τομέα

Σύμφωνα με τον βουλευτή Ξάνθης της Ν.Δ. Σπύρο Τσιλιγγίρη, η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργεί το σύγχρονο προφίλ του Έλληνα αγρότη και της Ελληνίδας αγρότισσας και αναδεικνύει το αγροτικό επάγγελμα σε προϊόν ελεύθερης και συνειδητής επιλογής και όχι επιλογή ανάγκης για τους νέους μας. Σε αυτή τη λογική στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και τη ρευστότητα στον αγροτικό τομέα με πόρους του ΠΑΑ.

  • Εξασφαλίσαμε 480 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δανειοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων (διάρκεια αποπληρωμής από 1 έως 15 χρόνια).
  • Ενεργοποιήσαμε το Ταμείο Μικροπιστώσεων ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, με διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χορήγηση δανείων για επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης έως 25.000 ευρώ.
  • Ψηφίσαμε την δυνατότητα των παραγωγών να μπορούν να λαμβάνουν δάνεια έως 25.000 ευρώ από το τραπεζικό σύστημα χωρίς την υποχρέωση προσκομιδής ασφαλιστικής ενημερότητας έως και τις 31.12.2022.
  • Με συντονισμένες ενέργειες φέρνουμε ταχύτερα εφέτος την ενεργοποίηση της κάρτας του αγρότη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας και της οικονομικής δυσπραγίας που επιφέρουν στον αγροτικό κόσμο τα αυξημένα κόστη παραγωγής, ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος των αγροτικών εφοδίων για την τρέχουσα παραγωγική περίοδο.
    • Θυμίζουμε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια (2020 και 2021) είχαμε προχωρήσει σε ανάλογες πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των παραγωγών, σε μεταγενέστερες όμως ημερομηνίες (30.3.2020 και 18.3.2021 αντίστοιχα).
    • Εφέτος, η Τράπεζα Πειραιώς, αποδεχόμενη τα επιχειρήματα μας, θα ξεκινήσει την υποδοχή των αιτημάτων για νέες Κάρτες του Αγρότη την Τρίτη 8.2.2022.

Σημειώνεται ότι η «Κάρτα του Αγρότη» διατίθεται στους γεωργούς και κτηνοτρόφους δικαιούχους Βασικής Ενίσχυσης, εφόσον το επιθυμούν με  αίτησή τους προς τη τράπεζα στην οποία και θα πιστωθεί η Βασική Ενίσχυση. Με την «εγγύηση» της Βασικής Ενίσχυσης ο αγρότης – κάτοχος και χρήστης της «Κάρτας του Αγρότη» θα μπορεί, πριν ακόμα εισπράξει την Βασική Ενίσχυση να αποκτά ρευστότητα για την κάλυψη των γεωργικών αναγκών, να εξοφλεί οφειλές του σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης, καθώς και σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και Δημόσιο, αλλά και να κάνει  ανάληψη μετρητών.

Σχετικά Άρθρα