Κοινωνία Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Φ/Β στέγης: Εγγυημένη επένδυση 20ετιας για κάθε νοικοκυριό στην Ξάνθη

Το Υπουργείο Ενέργειας παρουσιάζει την «αριθμητική» του νέου προγράμματος «φωτοβολταϊκά στις στέγες», που θεσμοθέτησε το Δεκέμβριο 2021 και από τις αρχές του Φεβρουαρίου του 2022 ανοίγουν οι αιτήσεις συμμετοχής μέσω ΔΕΔΔΗΕ, για οικιακούς καταναλωτές και στην πόλη της Ξάνθης.

«Το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» είναι οικονομικός συμψηφισμός, που ναι μεν εξαρτάται από την τιμή του ρεύματος αλλά σε κάθε περίπτωση αποδίδει στον καταναλωτή το 100% της παραγόμενης πράσινης ενέργειας που παράγεται» τονίζεται από το ΥΠΕΝ.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, αναλύοντας την αριθμητική του νέου προγράμματος «φωτοβολταϊκά στις στέγες», με βάση τις τρέχουσες τιμές αγοράς του αναγκαίου εξοπλισμού, την ετήσια παραγωγή ενέργειας και την τιμή αποζημίωσης υπολογίζει την απόδοση της επένδυσης και του προγράμματος σε ετήσια βάση και σε βάθος εικοσαετίας, αναφέροντας ότι το νέο πρόγραμμα αποτελεί «εγγυημένη επένδυση 20ετιας για κάθε νοικοκυριό».

Εποχή ενεργειακής ακρίβειας

Παράλληλα η ίδια σημειώνει ότι «οι τιμές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται σε πρωτοφανή επίπεδα εδώ και αρκετούς μήνες» και προβλέπει ότι: «αποκλείεται όμως να παραμείνουν σε αυτά για τα επόμενα 20 χρόνια», αναφέροντας ότι «αν επαληθευτούν οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση εντός του έτους, το δυνητικό όφελος για τα νοικοκυριά που θα επιλέξουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα αυξηθεί».

Τι είναι και πως μπαίνεις στο νέο «φωτοβολταϊκά στέγης»

Το νέο ειδικό πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στέγης», με τίτλο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μικρής ισχύος σε κατοικίες συνδεδεμένες, με αντίστοιχη παροχή οικιακής χρήσης», που θεσμοθέτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα είναι ανοιχτό για αιτήσεις έως την 31η.12.2023.

Αναλυτικά για όλες τις πληροφορίες για τις διαδικασίες, τι προσφέρει και τις προϋποθέσεις ένταξης στο Πρόγραμμα, επικοινωνήστε μαζί μας για να αναλάβουμε την σύνταξη του φακέλου σας και την υποβολή του για έγκριση. Σταύρος Καρυπίδης – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. Τηλ. 6947267737 και 2541600699.

Σημαντική διαφορά από το απλό Νet Μetering, που καλύπτει το κόστος μόνον της καταναλισκόμενης ενέργειας του οικιακού παραγωγού και ότι περισσεύει «χαρίζεται» στο δίκτυο είναι ότι με το νέο πρόγραμμα το περίσσευμα της ενέργειας τώρα θα πωλείται στο δίκτυο αποφέροντας έσοδο.

Αποτιμώντας οικονομικά το νέο πρόγραμμα για τα οικιακά φωτοβολταϊκά στέγης θα είναι μια επένδυση με ίδια κεφάλαια του καταναλωτή, η τραπεζικό δανεισμό που θα εξασφαλίσει ο ίδιος, της τάξης των 7.000 έως 9.000 ευρώ για την εγκατάταση των φωτοβολαταϊκών στη στέγη. Με βάση την σταθερή τιμή αναφοράς που έχει οριστεί, εξασφαλίζεται απόσβεση της επένδυσης σε βάθος 8 έως 10 ετών και έσοδο της τάξης των 400 έως 800 ευρώ ετησίως, το οποίο γίνεται καθαρό έσοδο, μετά το χρόνο απόσβεσης έως την εικοσαετία. Σε κάθε περίπτωση τα έσοδα από το σύστημα είναι αφορολόγητα.

Πρόγραμμα επιδοτήσεων

Σημειώνεται πάντως ότι με το «Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας», που δημοσιεύτηκε από το ΥΠΕΝ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, μεταξύ άλλων μέτρων και κινήτρων προβλέπει και αναμένεται να ενεργοποιηθούν μεγάλες επιδοτήσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εγκατάσταση ΑΠΕ αυτοπαραγωγής ενέργειας σε 120.000 κατοικίες ευάλωτων νοικοκυριών, ύψους 1,8 δις ευρώ για την περίοδο 2021-2030.

Αν είστε στην Ξάνθη και σας ενδιαφέρει να ενταχθείτε στο νέο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών, επικοινωνήστε μαζί μας για να αναλάβουμε την σύνταξη του φακέλου σας και την υποβολή του για έγκριση. Σταύρος Καρυπίδης – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. Τηλ. 6947267737 και 2541600699.

Σχετικά Άρθρα