Αγροτικά Τελευταία Νέα

Ερώτηση Μπουρχάν για την συνδεδεμένη των αγροτών

Αθήνα 19.1.2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:  τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Σ. Λιβανό

Θέμα:Υπαρκτός κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής της ελληνικής εκτατικήςβοοτροφίαςαπό άστοχους  χειρισμούς των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Κύριε Υπουργέ

Έντονη ανησυχία έχουνπροκαλέσει,οι προτάσεις που περιέλαβε η  Κυβέρνησηόσον αφορά την κατηγοριοποίηση και τη διάκριση των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο βόειο κρέας, στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο στα πλαίσια της ΚΑΠ 2023-2027, που κατατέθηκε από την χώρα μας στην ΕΕ, αγνοώντας τις προτάσεις των αρμόδιων φορέων των κτηνοτρόφων.

Ο προβληματισμός και η αγανάκτηση γίνεται μεγαλύτερη από τους κτηνοτρόφους της εκτατικήςβοοτροφίαςγιατί όχι μόνο αγνοήθηκαν οι ολοκληρωμένες, βιώσιμες και αναπτυξιακές προτάσεις τους αλλά αντίθετα υιοθετήθηκαν εν κρυπτώ οι προτάσεις των παχυντών εισαγόμενων βοοειδών με ότι, αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των Ελλήνων βοοτρόφων.  

Παρά τις δημόσιεςδεσμεύσεις του Υπουργείου, στις παρουσιάσεις του Στρατηγικού Σχεδιασμού της νέας ΚΑΠ  2023-2027, που είχαν ως βασικούς στόχους την ορθολογική διανομή των συνδεδεμένων ενισχύσεων στον τομέα του βόειου κρέατος και τη μείωση των ανισοτήτων στην κατανομή των συνολικών ενισχύσεων ανά εκμετάλλευση, δυστυχώς φαίνεται ότι αυτές ήταν προσχηματικές και μόνο αφού δεν έγινε καμία ουσιαστική διαρθρωτική παρέμβαση στις συνδεμένες ενισχύσεις για την πραγματική στήριξη των ελληνικών εκτροφών.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως μία από τις προτάσεις οδηγεί σε εγκατάλειψη της ανάπτυξης μόσχων κρεατοπαραγωγής προς σφαγή, αφού στην ουσία επιδοτεί με 50% το κόστος αγοράς μοσχαριών και από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες της ΕΕ και μειώνει την επιδότηση ανά θηλυκό ζώο από τα 150, περίπου, στα 40 ευρώ.

Αντίστοιχα στην περίπτωση που εκτροφέας, στην εκμετάλλευση του οποίου γεννιέται μόσχος, δεν δικαιούται να λάβει δυο συνδεδεμένες ενισχύσεις ( μία για την γέννηση και μία για την μεταφορά και σφαγή των μόσχων στο σφαγείο με δική του μέριμνα) τότε δυστυχώς είναι ορατός ο κίνδυνος της  καταστροφής της ελληνικής εκτατικής κτηνοτροφίας.

Δεδομένου ότι η ελληνική κτηνοτροφία καλείται να αντιμετωπίσει υπέρμετρες αυξήσεις σε ενέργεια , πετρελαιοειδή και ζωοτροφές

Δεδομένου ότι οι συνέπειες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της πανδημίας δεν έχουν ακόμη εξαλειφθεί

Δεδομένου ότι πρέπει να διατηρηθούν οι όροι για καλύτερη στόχευση των προαιρετικών συνδεδεμένων ενισχύσεων, την αύξηση και την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της κρεοπαραγωγικήςβοοτροφίας

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

  1. Προτίθεστε να προβείτε σε διόρθωση του σφάλματος στην κατανομή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για την εκτατικήβοοτροφία και να τις αυξήσετε ώστε αυτές να καταστούν βιώσιμες και να αντισταθμίσουν μέρος του ελλείματος στο ισοζύγιο κρέατος της χώρας;
  • Σκοπεύετε να λάβετε υπόψη σας τις βιώσιμες και αναπτυξιακές προτάσεις θεσμικών φορέων του κτηνοτροφικού κλάδου μέσα από ουσιαστική και πραγματική διαβούλευση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι βοοτρόφοι;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ανδρέας Πουλάς

Απόστολος Πάνας

Ευαγγελία Λιακούλη

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Ιλχάν Αχμέτ

Χρήστος Γκόκας

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Γεώργιος Φραγγίδης

Σχετικά Άρθρα