ΑφιερώματαΤελευταία Νέα

Το αρχοντικό Δημαρχείο στην παλιά πόλη της Ξάνθης…η ιστορία του από το 1880

Διεύθυνση :  Αμοιρίδη & Μαυρομιχάλη 10, Ξάνθη

Επωνυμία :  αρχοντικό Ορφανίδη (παλιό Δημαρχείο)

Αρχιτεκτονική τάση :  Εκλεκτικιστικό

Χρόνος Κατασκευής :  1880

Περιγραφή :

Αστική αρχοντική κατοικία εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής. Για την κατασκευή του Χρησιμοποιήθηκε τοπικός ψαμμίτης από τα λατομεία της Μάνδρας και γρανίτης Ροδόπης. Εντυπωσιακό είναι το διπλό κεντρικό κλιμακοστάσιο.

Διαθέτει πλούσια εσωτερική διακόσμηση από σιδεριές και γύψινες διακοσμήσεις από υλικό, που μέχρι σήμερα δεν εξακριβώθηκε η σύνθεσή του, καθώς και σκαλιστά ταβάνια. Οι όψεις διακρίνονται για την συμμετρία τους και φέρουν και νεοκλασικά στοιχεία. Τα ανοίγματα στο ισόγειο έχουν τοξωτά υπέρθυρα με περίτεχνες σιδεριές με έντονα τονισμένη την είσοδο, ενώ στο όροφο είναι ορθογωνικά.

Η κύρια πύλη είναι βαριά σιδερένια κατασκευή σέ ύφος ρωμανικό και βρίσκεται επί της οδού Μαυρομιχάλη στο μέσον της όψης.

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :

Κτίστηκε τη δεκαετία του 1880 κτίστηκε από Αυστροούγγρους Αρχιτέκτονες για τον καπνέμπορο Μωυσή ο οποίος αργότερα το πούλησε στην οικογένεια Ορφανίδη. Το 1926 επί Δημαρχίας Π. Χρηστίδη, αγοράστηκε από το Δήμο Ξάνθης και στέγασε τον Δήμο μέχρι το 2013.

Συντηρείται σήμερα με διάφορες τεχνικές παρεμβάσεις, ώστε να μην αλλοιωθεί η αρχιτεκτονική του αφού διαθέτει άριστη λειτουργικότητα για τους συναλλασσόμενους με τις υπηρεσίες του.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με την απόφαση

ΥΜΑΘ  5385/24-11-1995  ΦΕΚ 1097/Δ/14-12-1995

Με πληροφορίες από το Αρχείο Διατηρητέων κτηρίων

Σχετικά Άρθρα