ΑφιερώματαΤελευταία Νέα

Γνωρίζουμε την ΚΟΙΝΣΕΠ “Πλέτενο” από γυναίκες του Κένταυρου και το Κέντρο Ενημέρωσης Μονοπατιών στο 8 χιλιόμετρο

Επιμέλεια Μαίρη Δαληκριάδου

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους… Από το Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022 στο κτήριο που βρίσκεται στο 8ο χιλιόμετρο (ακριβώς στη διασταύρωση για τα πομακοχώρια) και όπου εδώ και λίγο καιρό έχει την έδρα της η εταιρία Πλέτενο, υπάρχει το πρώτο ιδιωτικό Κέντρο Ενημέρωσης Μονοπατιών για την περιοχή της Ξάνθης.

 Το κτήριο βρίσκεται σε στρατηγική θέση αφού καλύπτει όλες τις πεζοπορικές απαιτήσεις του νομού μας καθότι ο πεζοπόρος επισκέπτης είτε θέλει να περπατήσει στη περιοχή των πομακοχωρίων είτε στην περιοχή της Σταυρούπολης και του Λειβαδίτη θα μπορεί να σταματάει και να ενημερώνεται από εμάς που ως μέλη της εταιρίας “Δράση και Ενέργεια: Νέστος Ροδόπη Θράκη” έχουμε ως σκοπό να αναδείξουμε την περιοχή μας και τα τόσο άφθονα μονοπάτια της στους υπόλοιπους Έλληνες και ξένους πεζοπόρους. Η συνύπαρξη και η συνεργασία δύο εταιριών στον ίδιο χώρο που προάγουν η μία τον πολιτισμό και την κουλτούρα μιας ολόκληρης πληθυσμιακής ομάδας όπως αυτής των πομάκων και της προστασίας της Φύσης που γίνεται από τη δική μας εταιρία, σκοπό έχουν αποκλειστικά να εξυπηρετήσουν και να φέρουν πιο κοντά όλους συμπολίτες και συμπατριώτες μας με τη Φύση και να τους υπενθυμίσουν τον ρόλο τους σε αυτήν, ότι είμαστε δηλαδή μέρος της και όχι κατακτητές της.

Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρία Πλέτενο έχει δημιουργηθεί από γυναίκες του Κενταύρου (χωριό των πομακοχωρίων) που σκοπό έχουν να αναδείξουν τη δουλειά τους μέσα από δημιουργίες που γίνονται στο χέρι όπως πλεκτά, κοσμήματα, σαπουνάκια, μαρμελάδες, χυμούς κλπ.

Την πρώτη ημέρα λοιπόν της λειτουργίας του Κ.Ε.Μ. (Κέντρο Ενημέρωσης Μονοπατιών) και ακριβώς μόλις τελειώσαμε με τις εργασίες με τον καλύτερο μάστορα στο είδος του Σαμπάν Ραμαδάνογλου μας επισκέφθηκε η ομάδα Hellas Nature του Ανδρέα Ξύλια που βρισκόταν στην περιοχή μας για το τριήμερο των Φώτων και περπατούσε στα μονοπάτια της οροσειράς της Ροδόπης. Δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερο και πιο μάχιμο ποδαρικό από αυτά τα “παληκάρια” που περπατάνε στα μονοπάτια όλης της χώρας μας. Θαύμασαν πραγματικά και την δουλειά των γυναικών από τον Κένταυρο και το δικό μας όραμα και μας έδωσαν τις καλύτερες τους ευχές.

Το κλείσιμο της πρώτης ημέρας έγινε από τους καλύτερους μας φίλους, από το Κιλκίς (Νάντια, Δημήτρη και Θανάση) που ενώ τους είχαμε ξεποδαριάσει το 2021 γνωρίζοντάς τους στην κυριολεξία όλα τα μονοπάτια του νομού μας αυτοί επιμένουν και έρχονται…(Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου)….

Αυτό ήταν λοιπόν, η αρχή και η υλοποίηση άλλης μιας ιδέας που αφορά την Φύση της περιοχής μας έχει πάρει σάρκα και οστά. Πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση από τους επισκέπτες του νομού μας και η φιλοξενία μας σε αυτό το κτήριο θα μας βοηθήσει ακόμη πιο πολύ το να υπηρετήσουμε και να βοηθήσουμε τον κόσμο να εξωτερικεύσει και τα δικά του όνειρα που πιστεύω ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό συμπλέουν με τα δικά μας.

Πριν κλείσω αυτό εδώ το κείμενο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:

– Την κυρία Γιαννακίδου Αγγελική πρόεδρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης που πίστεψε στο όραμά μας και μας βοήθησε στο να συμμετέχουμε και εμείς και να βοηθήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις τον αγώνα που δίνουν οι γυναίκες της Πλέτενο για την ανάδειξη της Κουλτούρας των χωριών τους.

– Τις γυναίκες της εταιρίας Πλέτενο που μας δέχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο στις εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου κτηρίου. Η αλληλοβοήθεια στους στόχους και τις επιδιώξεις του καθενός από εμάς είναι νομίζω δεδομένη.

– Τον Σαμπάν Ραμαδάνογλου για τα μαστορέματά του και την εγκατάσταση των χαρτών μας στον χώρο που μας έχει παραχωρηθεί.

– Τη Νάσια Καλαθέρη και τον Αποστόλη Μουτάφη για την δημιουργία και έκδοση των χαρτών μας.

– Τον Ανδρέα Ξύλια και την ομάδα του Hellas Nature, την Νάντια, τον Δημήτρη και τον Θανάση για τις τόσο καλές και όμορφες ευχές που δεχθήκαμε στο ξεκίνημα αυτού του εγχειρήματος.

Κάθε Σάββατο και Κυριακή λοιπόν 10.00 – 14.00 όταν είστε περαστικοί από το 8ο χιλιόμετρο μη ξεχνάτε να σταματάτε διότι θα σας περιμένουμε να σας γνωρίσουμε για να σας ξεναγήσουμε στα δικά μας μονοπάτια, γεμάτα πολιτισμό και ιστορία δεκαετιών. (Όποιος επιχειρηματίας επιθυμεί να αφήσει κάρτες η διαφημιστικό υλικό ευπρόσδεκτο)

Σχετικά Άρθρα