Τελευταία Νέα

ΕΟΣ Ξάνθης: Καθαρίστηκε το μονοπάτι προς την κορυφή του Τσαλ

Μετά τις τελευταίες εργασίες σήμανσης και χάρη στην εθελοντική εργασία αρκετών ανθρώπων που εκτιμούν και συμβάλλουν στο έργο του συλλόγου μας, το μονοπάτι που οδηγεί από το Γέρακα προς την κορυφή του Τσαλ, μέσα από το ρέμα, είναι έτοιμο για χρήση.

Πρόκειται για έναν παλιό μουλαρόδρομο που εξυπηρετούσε παλιότερα διάφορες δραστηριότητες στην περιοχή όπως αποδεικνύουν τα πολλά ερείπια από ασβεστοκάμινα και ξυλοκάμινα που υπάρχουν κατά μήκος του. Χάρη στις πολλές τραβέρσες ανηφορίζει με ομοιόμορφη κλήση, περνώντας από το κοντινότερο στην Ξάνθη ελατόδασος, μέχρι να βγει στη ράχη, 730 μέτρα πριν από την κορυφή του Αχλαδόβουνου (Αχλάτ Τσαλ), και είναι ίσως ο πιο εύκολος τρόπος να φτάσει κάποιος εκεί. Όλη σχεδόν η διαδρομή, μήκους 3,5 χιλιομέτρων, κινείται μέσα ή κοντά στο υγρό και ανήλιαγο, λόγω προσανατολισμού, ρέμα του Γέρακα και είναι ιδανική για καλοκαιρινές αναβάσεις. Δεν προσφέρει τη θέα που έχει η ανάβαση από την κόψη αλλά το παλιό, πατημένο μονοπάτι την κάνει πιο εύκολη, ειδικά για το κατέβασμα.

Ξεκινά 340 μέτρα από το τελευταίο σπίτι του Γέρακα (ακολουθώντας μέχρι εκεί τα κόκκινα σημάδια της κλασικής διαδρομής της κόψης) όπου υπάρχει διασταύρωση με πινακίδα που οδηγεί δεξιά (νοτιοδυτικά) προς το ρέμα. Η σήμανση έγινε με πινακίδες και μπογιά άσπρου-μπλε χρώματος ενώ πινακίδες υπάρχουν και στις δυο διασταυρώσεις με τη διαδρομή της κόψης.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους βοήθησαν!!!

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα