Face to Face Τελευταία Νέα

Μαχαλάς: Ποια είναι η ιστορία της λέξης που χρησιμοποιούμε συνέχεια στα χωριά (Μαζί με το μεϊντάνι το τσαρσί και τον καχβεχανέ)

Και ποιος δεν έχει ακούσει ή μιλήσει για μαχαλάδες στο χωριό του σε κάποιο μέρος της Θράκης. Η γιαγιά μου η Μαρία που ήταν από την Παλιά Χρύσα της Ξάνθης χρησιμοποιούσε καθημερινά αυτή την λέξη μαζί με την λέξη, μεϊντάνι που ήταν η μικρή πλατεία…

Συνήθως στα χωριά υπήρχε ο πάνω και κάτω μαχαλάς και στη μέση η πλατεία του χωριού. Από πού προέρχεται όμως η λέξη και τι σημαίνει; Ο μαχαλάς είναι συνοικία ή γειτονιά και συναντάται από αρχαία χρόνια σε μέρη του αραβικού κόσμου, των Βαλκανίων, της Δυτικής και Νότιας Ασίας και των περιοχών με τις οποίες συνορεύουν.

Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο μαχαλάς ήταν η μικρότερη διοικητική μονάδα της οποίας επικεφαλής ήταν ο μουχτάρης. Συνήθως έπαιζε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας, καθώς μαζί με την τοπική θρησκευτική περιφέρεια και το τοπικό καφενείο (καχβεχανέ) αποτελούσαν τους κυριότερους κοινωνικούς θεσμούς. Οι μαχαλάδες διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τα εθνικά, θρησκευτικά και οικογενειακά χαρακτηριστικά ενώ διέθεταν ως επί το πλείστον μια κεντρική πλατεία (μεϊντάνι) και μια υπαίθρια αγορά ή παζάρι (τσαρσί).

Σχετικά Άρθρα