Κοινωνία Τελευταία Νέα

Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Δεσπότη μας

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 236η – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2021

Προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό

της καθ  ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αδελφοί μου αγαπητοί,

Ο Ιερός Χρυσόστομος στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σαν σήμερα Χριστούγεννα, απευθυνόμενος από τον άμβωνα στον λαό είπε «Μυστήριο παράξενο και παράδοξο αντικρύζω».

«Σήμερα η Βηθλεέμ μιμήθηκε τον ουρανό. Αντί για αστέρια, δέχθηκε τους αγγέλους, αντί για ήλιο που ανατέλλει και δύει δέχθηκε τον Ήλιο της δικαιοσύνης. Και μην ζητάς να μάθεις το πως. Γιατί όπου θέλει ο Θεός ανατρέπονται οι φυσικοί νόμοι».

Εκείνος λοιπόν το θέλησε. Γίνεται άνθρωπος για να κάνει τον άνθρωπο κατά χάριν Θεό. Κατεβαίνει στη γη, για να ανεβάσει τον άνθρωπο στον ουρανό.

Ένα ασήμαντο χωριό της Παλαιστίνης η Βηθλεέμ, πριν από 2021 χρόνια γίνεται η πύλη του χαμένου παραδείσου. Ακτίνα ελπίδας στέλνουν οι ουρανοί σήμερα. Οι άγγελοι διαλαλούν τα θυρανοίξια του Παραδείσου. Σοφοί μάγοι εγκαταλείπουν τις ψεύτικες ελπίδες ενός αλαζονικού πολιτισμού και αναζητούν την ζωηφόρο ελπίδα της ταπεινής φάτνης. Απλοί βοσκοί φτάνουν στην κοιτίδα της πιο γλυκιάς ελπίδας για μια καινούρια ζωή, μια καλύτερη κοινωνία θεμελιωμένη στην δικαιοσύνη και στην αγάπη.

Αργότερα θα έλθουν οι τελώνες να τον κηρύξουν, οι πόρνες να του προσφέρουν μύρα, η Σαμαρείτιδα γυναίκα για να ξεδιψάσει στο φρέαρ του Ιακώβ, η Χαναναία για να ευεργετηθεί για το άρρωστο παιδί της.

Αναμφίβολα ο ερχομός του Υιού και Λόγου του Θεού είναι το μοναδικό γεγονός στην Παγκόσμια ιστορία. Ορόσημο αφού τέμνει τον χρόνο και την ιστορία στην προ και μετά Χριστόν εποχή. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος  χαρακτηρίζει το γεγονός της ενανθρωπήσεως «σεισμό γης», σεισμό πνευματικό που επέφερε όχι καταστροφές όπως οι φυσικοί σεισμοί, αλλά αναρίθμητες δωρεές και ευλογίες για τον άνθρωπο. Ένας τέτοιος σεισμός χρειάζεται να γίνουν τα φετεινά Χριστούγεννα.

Σε μία περίοδο δύσκολη που περνά ο πλανήτης ολόκληρος και η πατρίδα μας με την πανδημία που έστειλε εκατομμύρια ανθρώπους στα νοσοκομεία και στην αιωνιότητα, που δοκιμάζει τις υπεράνθρωπες αντοχές των γιατρών και νοσηλευτών σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου, είναι ανάγκη να πέσουν τα τείχη του εγωισμού, της φιλαυτίας. Να γίνουμε ταπεινοί, φιλάνθρωποι, υπεύθυνοι να ακούμε τους υπευθύνους που υπηρετούν την υγεία και μόνον αυτούς.

Ο Χριστός «εκκένωσε εαυτόν» και στάθηκε κοντά μας. Θεράπευσε τον πόνο και την δυστυχία μας, ημέρεψε τις ψυχές μας, γαλήνεψε την ζωή μας, έδωσε νόημα και περιεχόμενο στην ύπαρξή μας.

Τα Χριστούγεννα ανατέλουν ελπίδα, πίστη, αισιοδοξία, χαρά, ειρήνη και μας καλούν να κοινωνήσουμε των δώρων που μας προσφέρει ο ενανθρωπήσας Κύριος και Θεός.

Να αναζητήσουμε τον πονεμένο, τον άρρωστο, τον φυλακισμένο, τον φτωχό, τον πεινασμένο, να μοιραστούμε μαζί του τον πόνο του, μιμούμενοι τον εναθρωπήσαντα Κύριο.

Στην διάχυτη αβεβαιότητα και ανασφάλεια που βασανίζουν αυτή την εποχή, τις καρδιές μας, η γιορτή των Χριστουγέννων έρχεται να ξαναζωντανέψει κάτι σαφές και απλό «Ο Θεός μεθ  ἡμῶν».

Ο Λόγος του Θεού σαρκώθηκε. Ήρθε και μένει μαζί μας, φως, παρηγοριά, δύναμη, ζωή.

Το ζητούμενο είναι να δυναμώσουμε την πίστη μας, την εμπιστοσύνη και αγάπη μας προς Αυτόν και την Εκκλησία που είναι το Σώμα Του. Αυτό αποτελεί το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο στον ιό του covid και στον ιό της ανασφάλειας.

Διάπυρος προς τον τεχθέντα Κύριον ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Σχετικά Άρθρα