Οικολογία Τελευταία Νέα

Γιατί αυξάνονται οι τιμές στο φυσικό αέριο. Το επηρεάζουν το ψύχος και οι γεωπολιτικές εντάσεις

Το φυσικό αέριο ακριβαίνει, με τις τιμές να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς η ζήτηση μεγαλώνει και οι γεωπολιτικές εντάσεις γίνονται εντονότερες.

Στο φυσικό αέριο οι τιμές παραμένουν στα ύψη, με επιχειρήσεις και νοικοκυριά να επηρεάζονται άμεσα, καθώς το κρύο γίνεται τσουχτερό. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατέγραψαν νέο ρεκόρ, ενισχυμένες από την υψηλή ζήτηση λόγω του ψύχους και τις γεωπολιτικές εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τους πελάτες της.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF, άγγιξε χθες Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021 στις 12.20 ώρα Ελλάδας τα 162,775 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), καταγράφοντας αύξηση άνω του 10% σε σχέση με το προχθεσινό κλείσιμο, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ της 6ης Οκτωβρίου.

Το βρετανικό φυσικό αέριο παράδοσης τον επόμενο μήνα έφθασε επίσης σε ιστορικό ύψος, στις 408,30 πένες ανά θερμική μονάδα. Αυτά τα επίπεδα τιμών SPOT είναι επτά φορές υψηλότερα σε σχέση με τις αρχές του έτους. «Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο συνεχίζει την ανυποχώρητη άνοδό του», διαπιστώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Φυσικό αέριο: Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε αύξηση τιμών

Δύο είναι οι παράγοντες που εξηγούν αυτήν την εκτόξευση στις τιμές του φυσικού αερίου:

  1. Οι θερμοκρασίες που συνεχίζουν να πέφτουν στην Ευρώπη, την πρώτη ημέρα του χειμώνα.

2. H Gazprom δεν έχει κρατήσει επιπλέον χωρητικότητα για τον Ιανουάριο στον αγωγό φυσικού αερίου που περνά από την Ουκρανία.

Το 1/3 του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία. Τα αποθέματα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν κατά τον παρατεταμένο χειμώνα του 2020 και έκτοτε δεν έχουν αναπληρωθεί. Σε αυτό προστίθεται η μειωμένη απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική, για μετεωρολογικούς λόγους.

Γιατί η Ρωσία δεν δίνει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη – Ο αγωγός Nord Stream 2

Παράλληλα, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία περιορίζει την προσφορά της προς την Ευρώπη για να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας εν μέσω του χειμώνα και να ασκήσει έτσι πίεση για την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του επίμαχου αγωγού Nord Stream 2. Η Μόσχα διαψεύδει και επιρρίπτει την ευθύνη στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την προμήθεια του φυσικού αερίου.

Αν και η κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί, η απόφαση για την πιστοποίηση του Nord Stream 2 από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε νέο διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στη Μόσχα και τις χώρες – πελάτες της προκαλεί αναταράξεις στην αγορά του φυσικού αερίου. Το πιο πρόσφατο τέτοιο επεισόδιο είναι η απέλαση δύο Γερμανών διπλωματών σε αντίποινα για το αντίστοιχο μέτρο το οποίο ελήφθη την περασμένη εβδομάδα από το Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση κατηγορεί τη Μόσχα ότι οργάνωσε τη δολοφονία Τσετσένου αντιφρονούντος στη Γερμανία το 2019.

Την ίδια στιγμή η Ουκρανία παραμένει στο επίκεντρο της έντασης ανάμεσα στη Μόσχα και την Δύση. Οι Βρυξέλλες κατηγορούν τη Ρωσία ότι ετοιμάζει εισβολή στην Ουκρανία και γι’ αυτό συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα.

Το Κρεμλίνο, πάντως, απορρίπτει τις κατηγορίες και δηλώνει αντίθετα ότι η Ρωσία τελεί υπό την απειλή του ΝΑΤΟ, που εξοπλίζει την Ουκρανία και πολλαπλασιάζει την ανάπτυξη εναέριων και ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Αυτή η διαμάχη είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγεί σε συνεχή αύξηση τιμών στο φυσικό αέριο.

Υπηρεσία Αίτησης Σύνδεσης για το Φυσικό Αέριο που ήρθε στην Ξάνθη

Θέλετε να βάλετε το Φυσικό Αέριο στο σπίτι ή το διαμέρισμά σας αλλά η διαδικασία σύνδεσης σας φαίνεται περίπλοκη, ή έχετε απορίες για την διαδικασία; Μην ανησυχείτε! Το Φυσικό Αέριο Ξάνθης – Σταύρος Καρυπίδης – Επίσημος Συνεργάτης του Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρία Ενέργειας, αναλαμβάνει για εσάς, όλη τη διαδικασία της σύνδεσης με το δίκτυο Φυσικού Αερίου και μάλιστα ΔΩΡΕΑΝ!!!

Μάθετε και για το πρόγραμμα χρηματοδότησης και δωρεάν τεχνικής κάλυψης λέβητα στέλνοντας PM!

1. Αίτηση σύνδεσης

Αναλαμβάνουμε όλη την διαδικασία της αίτησης σύνδεσής σας με το δίκτυο φυσικού αερίου και παρακολουθούμε εμείς την πορεία της, ώστε να σας παρέχουμε την πιο ξέγνοιαστη εμπειρία! (Υπηρεσία Δωρεάν)

2. Εγκατάσταση και ενεργοποίηση

Αναλαμβάνουμε εξ ολοκλήρου την μελέτη, κατασκευή κεντρικής παροχής, προμήθεια και εγκατάσταση λέβητα και σύνδεση με τα καλοριφέρ σας και τα ζεστά νερά χρήσης. Διαθέτουμε εξουσιοδοτημένους εγκαταστάτες και συνεργάτες με πολύχρονη εμπειρία και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία της εγκατάστασης Φυσικού Αερίου με ασφάλεια και αξιοπιστία.

3. Επιλογή προγράμματος Φυσικού Αερίου

Εξετάζουμε μαζί τις ανάγκες σας για να βρούμε το πρόγραμμα Φυσικού Αερίου που σας καλύπτει πλήρως (πάροχος Φυσικό Αέριο Ελλάδος).

Για να αποκτήσετε την υπηρεσία, απλά καλέστε μας στο τηλ. 2541600699 ή 6947267737 ή στείλτε εδώ PM με τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπός μας θα σας καλέσει άμεσα.

Περισσότερες πληροφορίες Φυσικό Αέριο Ξάνθης – Σταύρος Καρυπίδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΤΕ, Επίσημος Συνεργάτης για την Ξάνθη Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρία Ενέργειας. Τηλ. 2541600699 – 6947267737.

Σχετικά Άρθρα