Επιχειρήσεις Τελευταία Νέα

20 εκατομμύρια μη επιστρεπτέας προκαταβολής μοιράσθηκαν στην ΑΜΘ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΦΕΠΑΕ κ. Πλάτων Μαρλαφέκας πραγματοποίησε ταξίδι στην Κομοτηνή στις 16.12.2021 με σκοπό να ενημερωθεί για την πρόοδο εργασιών του υποκαταστήματος ΕΦΕΠΑΕ ΑΜΘ και να μιλήσει με το στελεχιακό δυναμικό του φορέα.

Ο κος Μαρλαφέκας μετέφερε στους εργαζόμενους του ΕΦΕΠΑΕ ΑΜΘ την ικανοποίηση της διοίκησης για την ταχεία λειτουργία του υποκαταστήματος και την άκρως θετική έως σήμερα εικόνα διαχείρισης. Υπενθύμισε ότι το υποκατάστημα είναι οργανικό κομμάτι του ΕΦΕΠΑΕ και όλος ο φορέας υποστήριξε και υποστηρίζει το εγχείρημα, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις της ΑΜΘ.

Ζήτησε την ίδια διάθεση και ενάργεια από σύσσωμο το δυναμικό και ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση σε ταχύτητες και ποιότητα ελέγχων, ώστε οι δικαιούχοι να λαμβάνουν ορθά αλλά και γρήγορα τη δημόσια χρηματοδότηση που δικαιούνται.

Ευχήθηκε καλές γιορτές στο προσωπικό, με υγεία, πολλές χαρές και δημιουργικότητα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους καθώς και ένα πιο αισιόδοξο 2022, με την ελπίδα να ξεπεράσουμε το ταχύτερο τον covid.

Ακολούθησε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κο Χρ. Μέτιο προς ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του ΕΦΕΠΑΕ ΑΜΘ.

Κατά τη συνάντηση ο κος Μαρλαφέκας μετέφερε στον κο Περιφερειάρχη ότι το υποκατάστημα λειτουργεί εύρυθμα και έχει αποκατασταθεί η διαχείριση των δράσεων στην περιφέρεια. Παρείχε ορισμένα στοιχεία όπως τα ακόλουθα:

1. Δράση ΑΜΘ 100 «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19».

→ Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί συνολικά στη Δράση 23.700 δικαιούχοι με δημόσια δαπάνη 62 εκατ. €.

➢ Ολοκληρωμένοι έλεγχοι αιτημάτων καταβολής: 7.894

➢ Καταβληθείσα Δημόσια χρηματοδότηση: 19.998.551,03€

– Εν αναμονή πίστωσης στο λογαριασμό της δράσης, προχωρά εύρυθμα η ολοκλήρωση ελέγχων αιτημάτων καταβολής.

– Έως 16.12.21 υπάρχουν 1.309 ολοκληρωμένα αιτήματα με ΔΔ προς καταβολή 3.257.150,00€, αριθμός που αυξάνεται ημερησίως. Στόχος είναι να εξυπηρετούνται περί τα 900 αιτήματα/έλεγχοι ανά βδομάδα.

– Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Ν. 4872/2021 (άρθρο 48, σημεία 1,2) και κατ’ εξαίρεση για τον Ιανουάριο 2022, εφόσον κατά την υποβολή του αιτήματος καταβολής εντός του 2021 τα δικαιολογητικά ήταν σε ισχύ, δεν θα ζητείται από τους δικαιούχος νέα προσκόμισή τους. Αυτό εκτιμάται ότι θα διευκολύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις και να επιτευχθούν μαζικές πληρωμές στις αρχές του νέου έτους.

2. Έχουν υποβληθεί 350 ενστάσεις, έχει εκκινήσει η εξέτασή τους από το υποκατάστημα και τέλη Ιανουαρίου εκτιμάται η επόμενη απόφαση ένταξης ή μη στη δράση, η οποία θα είναι και η οριστική.

3. Στις Δράσεις του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 (έως 15.12.21) ο ΕΦΕΠΑΕ, κατά τη διάρκεια λειτουργίας του υποκαταστήματος και με την υποστήριξη και των εταίρων του, έχει καταβάλει σε επιχειρήσεις 15.774.579,51 €.

4. Το σύνολο των πληρωμών σε επιχειρήσεις της ΑΜΘ (ΕΠΑνΕΚ και δράσεις ΠΕΠ) για στους περίπου 6 μήνες λειτουργίας του υποκαταστήματος είναι 35.916.130,51 €.

Τέλος, στο πλαίσιο των επαφών του, ο Πρόεδρος του ΕΦΠΕΑΕ ενημέρωσε με ανάλογα στοιχεία τους προέδρους Επιμελητηρίων της περιφέρειας , όπως και ευρύτερα για την πορεία και λειτουργία του υποκαταστήματος.

Σχετικά Άρθρα