fbpx
ΟικολογίαΤελευταία Νέα

Θα πήξει η Κομοτηνή και η Βιομηχανική Περιοχή της στα Οξείδια του Αζώτου

 (Απαιτείται άμεση πληροφόρηση και εγρήγορση)

Κομοτηνή, 17Δεκεμβρίου2021

Όταν η Παράταξή μας εξέφρασε τον σκεπτικισμό της για τον κίνδυνο της πλήρους κάλυψης των επιτρεπόμενων ορίων εκπομπής οξειδίων του Αζώτου, με την κατασκευή 2ου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ΤΕΡΝΑ στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής, κατηγορηθήκαμε (κυρίως από διάφορους κακεντρεχείς και κακόπιστους) ότι δήθεν δεν επιθυμούμε την ανάπτυξη και βάζουμε εμπόδια σε μια «κολοσσιαία» επένδυση, που ψίχουλα θα άφηνε στην αγορά της Περιφέρειας, μιας και θα αποτελείτο μόνο από εισαγόμενα μηχανήματα και η οποία θα εξασφάλιζε και το εκπληκτικό νούμερο των 60 θέσεων εργασίας (από το οποίο οι μισές θα ήταν εισαγόμενο εξειδικευμένο προσωπικό).

Στο μεταξύ, από τότε (Μάιος 2020) μέχρι σήμερα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε την κατασκευή,στο ίδιο μέρος,νέας (2ης) μονάδας της ΔΕΗ με ισχύ 660 MW.

Επίσης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με πρόσφατη απόφασή του στις 23.11.2021 (ΑΔΑ: Ω2ΠΤ4653Π8-ΜΒΓ) ενέκρινε την αύξηση ισχύος της νέας εγκεκριμένης μονάδας της ΤΕΡΝΑ από 665 σε 877 MW. Η νέα ΜΠΕ δεν ανέβηκε στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, διότι δεν κρίθηκε απαραίτητο όπως προκύπτει από το σημείο 72 των ”έχοντας υπόψη” της παραπάνω απόφασης.

Εάν τελικά κατασκευαστούν και οι δύο νέες μονάδες (η 2η της ΔΕΗ συν αυτή της ΤΕΡΝΑ, όπως μεγάλωσε), θα έχουμε συνολική παραγωγή 480+660+877= 2.017 MW, δηλαδή 2 GW, ενώ οι δύο νέοι σταθμοί θα έχουν ισχύ 660+877= 1.537 MW, δηλαδή τριπλάσια από την υφιστάμενη μονάδα της ΔΕΗ ισχύoς 480 MW.

Η λειτουργία και των τριών μονάδων θα προκαλέσει τεράστια αύξηση των παραγόμενων αερίων ρύπων, κυρίως οξειδίων του Αζώτου (NOx) αλλά και μονοξειδίων του άνθρακα (CO), ιδιαίτερα τις στιγμές έναρξης λειτουργίας των μονάδων, γεγονός που μπορεί να συμβαίνει και κάθε μέρα, ανάλογα με τη ζήτηση.

Αλλά πέραν  των αερίων ρύπων, η παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος 2 GW με συντελεστή απόδοσης 60%, συνεπάγεται απώλειες1,2 GW, το οποίο αποδίδεται άμεσα στο περιβάλλον ως θερμική ενέργεια με δύο τρόπους: α) με τα καυσαέρια και β) με το νερό ψύξης (του 1ου εργοστασίου) ή με τους αερόψυκτους ψύκτες στα νέα εργοστάσια. Η απελευθέρωση τόσο μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας δεν αποκλείεται να επηρεάσει το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής.

Ένα είναι βέβαιο: ότι με τις καλύτερες προϋποθέσεις με τις τρεις μονάδες παραγωγής ενέργειας με Φ.Α. στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής θα επέλθει ο πλήρης περιβαλλοντικός κορεσμός αέριων ρύπων και δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν άλλες νέες βιομηχανικές μονάδες.

Και αυτό στο όνομα κάποιων ελάχιστων θέσεων εργασίας μιας δήθεν ανάπτυξης, αφού, στην πράξη, γίνεται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των νέων ενεργειακών κολοσσών, που προφανώς πράττουν όπως τους βολεύει και όχι όπως πρέπει.

Καλούμε την διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να εξετάσει την κατάσταση πριν εξελιχθεί σε τεράστιο πρόβλημα για την Κομοτηνή και να μεριμνήσει για την διασπορά των εργοστασίων σε διαφορετικές γεωγραφικές θέσεις. 

Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

Σχετικά Άρθρα