Τελευταία Νέα

Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης στο Μουσείο Καπνού στην Καβάλα

Στις 14 Δεκεμβρίου 2021 οι μαθητές/τριες των τμημάτων Α5 και Β1 του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης επισκέφτηκαν το Μουσείο Καπνού στην Καβάλα.

Το Μουσείο στεγάζεται σε μια καπναποθήκη του 1960, στην Καβάλα, την πόλη που κάποτε ήταν «η Μέκκα του Καπνού».

Εκεί συλλέγονταν δείγματα από όλη την Ελλάδα προκειμένου να εκτεθούν σε διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό αφού είχε προηγηθεί το παστάλιασμα: Οι εργάτες τοποθετούσαν τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, ανάλογα με το μέγεθος, το είδος, το χρώμα και την ποιότητα.

Το Μουσείο Καπνού ιδρύθηκε το 2003, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που με μόχθο, εργατικότητα, αστείρευτη θέληση και ευρηματικότητα, δημιούργησαν έναν κοινωνικό πλούτο σε αυτό το χώρο, όπου υπάρχει καπνός και η μυρωδιά του αγγίζει τις αισθήσεις του επισκέπτη.

Το Μουσείο Καπνού έχει εργαλεία από τα 1800, τσεκρέδες (μαχαίρια), τάψες (τάβλες), γκιούμια (κανάτες), πινακίδες, εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό, κάδρα, δεμάτια, πακέτα και συσκευασίες καπνού, μηχανήματα,  πινακίδες καπνοπαραγωγών από την Ξάνθη, την Κομοτηνή και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Τσιγάρο ατέλειωτο η ιστορία του καπνού και ο καλύτερος αφηγητής της είναι το «Δημοτικό Μουσείο Καπνού» που είναι και το μοναδικό στο είδος του θεματικό μουσείο στην Ευρώπη. Αξίζει να το επισκεφτείτε!

Τους μαθητές/τριες συνόδεψαν οι καθηγήτριες Ο. Χαιροπούλου, Α. Καλλίδου και Π. Μορβάκη

                                                                                          Η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης

                                                                                                                        Έλενα Τάτσιου

Σχετικά Άρθρα